Welkom op onze vernieuwde website!

Een nieuw jasje, maar nog steeds met uw vertrouwde dierenarts.

Oud-Beijerland, 4 augustus 2022 - Uit een vandaag gemaakte CT-scan door AniCura Stroowaert in Oud-Beijerland blijkt dat de tweekoppige sporenschildpad eigenlijk één schildpad is. De schildpad, genaamd Sorte (staat voor geluk in het Portugees) werden maandag 25 juli geboren in het Gelderse Putten. Dit de eerste tweekoppige schildpad (Centrochelys sulcata) die in Nederland geboren is.

De schildpad heeft twee koppen, vier voorpoten en twee achterpoten. Sorte doet het goed, maar de CT-scan was nodig om te zien of er onder het schild één of twee lijfjes zitten en hoe deze met elkaar in verbinding staan. Dierenarts en reptielenexpert Sandra Vink: “Voor de gezondheid en mogelijke toekomstige behandelingen is het belangrijk te weten of het dier één of twee harten heeft en één of twee darmstelsels.” Uit de CT-scan blijkt dat de tweekoppige schildpad vier voorpoten, twee achterpoten, twee staartjes, twee halswervelkolommen, twee luchtpijpen en het belangrijkste dat het één hart en één maagdarmkanaal. En dat is goed nieuws voor Sorte want dan de schildpadjes zijn samen één dier. En daardoor verwachten we dat Sorte heel oud kan worden. Het is nog niet duidelijk of het een mannetje of een vrouwtje is. Sandra vervolgt: “Dat is bij jonge schildpadden heel moeilijk vast te stellen." Het diertje is verder heel gezond en weegt 34 gram.

Schildpad Sorte op de tafel van de CT-scan

Bijzondere schildpad

Eigenaar Ruben van Schoor uit Putten: “Dit is de enige tweekoppige schildpad in Nederland. Naar alle waarschijnlijkheid zijn er maar twee tweekoppige sporenschildpadden in de wereld; toevallig komt de andere uit België. Het is wel heel erg bijzonder dat ik als hobbykweker van schildpadden zo’n exemplaar heb. Het allerbelangrijkste is dat Sorte gezond is en blijft. Daar doe ik natuurlijk enorm mijn best voor.”


Röntgenfoto van Schildpad Sorte

Honderd kilo en honderdvijftig jaar oud

Sandra: “In de vrije natuur zou een tweekoppige schildpad nooit overleven. Als het ene hoofd iets anders wil dan het andere, dan functioneert zo'n dier niet meer. Bij Ruben thuis is dat probleem er niet. Daar krijgt het z'n eten en drinken aangereikt. Uiteindelijk kan de schildpad wel honderd kilo zwaar en honderdvijftig jaar oud worden. Dat is gelijk ook de reden dat je er goed over na moet denken als je overweegt een schildpad als huisdier te nemen. Ze hebben goede voeding nodig en ook veel ruimte.” 

 

Meer nieuws

 • Meerdere meldingen van honden met kennelhoest in Den Helder

  Den Helder, 17 november 2022 - Bij twee locaties van Dierenkliniek AniCura in Den Helder (Pasteurstraat en Texelstroomlaan) zijn afgelopen weken meerdere gevallen van kennelhoest gemeld. Door het besmettelijke virus kunnen honden een paar dagen flink ziek worden. Als een hond symptomen van onder meer droge hoest, kokhalzen, slijm uitbraken, hangerig gedrag en minder eetlust vertoont, kan er sprake zijn van de besmettelijke hondenhoest.
   Lees meer
  • Pensioen Maarten Kappen

   Maarten Kappen gaat na 40 jarig werkzaam zijn in het vak met pensioen.
    Lees meer
   • Baasjes maken zich regelmatig zorgen om de gezondheid van hun dier, maar missen pijnsignalen

    Huisdieren laten vaak niet zien dat ze pijn hebben. Daarom is het moeilijk in te schatten of ze lijden aan een kwaal of ziekte. Driekwart ziet hun dier als een kind* en niet verwonderlijk dat bijna tweederde van de baasjes zich regelmatig zorgen maakt om de gezondheid van hun huisdier. Bijna 20% ’tobt’ er zelfs dagelijks over. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Huisdierpanel onder ruim 1.500 huisdiereigenaren in opdracht van AniCura**.
     Lees meer

    Fout

    Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd