21-10-2019

Eind 2019 heeft het Nationaal Huisdierpanel een onderzoek gedaan onder huisdiereigenaren naar ongelukjes bij huisdieren en de kennis van huisdiereigenaren naar EHBO. Ruim 1800 huisdier baasjes hebben deze enquête ingevuld! Graag delen we de resultaten op deze pagina.

Samenvatting

  • Bijtwonden meest voorkomende incident onder huisdieren
  • Vier op de vijf huisdiereigenaren geen cursus EHBO voor dieren gevolgd
  • 44 Procent weet niet dat het wettelijk verplicht is om een dier in nood te helpen

Afgelopen jaar maakte bijna 70 procent van de huisdiereigenaren mee dat hun dier een verwonding opliep. In meeste gevallen (20 procent) werd het dier gebeten of aangevallen door een ander dier. Bij 18 procent van de huisdiereigenaren heeft het dier wel eens verwondingen aan de poten opgelopen door bijvoorbeeld glas, 13 procent heeft meegemaakt dat zijn dier iets vreemds at en 7 procent dat zijn dier zelfs iets giftigs at. Omdat huisdiereigenaren vaak niet weten wat ze precies moeten doen, kan een klein ongelukje leiden tot iets ergers. Niet verwonderlijk als we kijken naar de EHBO-kennis onder huisdiereigenaren. Zo heeft slechts 19 procent een EHBO-voor-dieren-cursus gevolgd. 

Wat te doen in geval van nood? 64 procent van de respondenten belt de dierenambulance wanneer een hond of kat is aangereden. Bij een gewond wild dier is dit 77 procent. Als een dier glas in zijn poot heeft, verleent 35 procent zelf hulp. Als een dier wordt gespot in een warme afgesloten auto is dit 19 procent. In dit laatste geval belt 65 procent de hulpdiensten zoals de politie.

Wil je meer weten over dit onderzoek? 

Lees hier het volledige bericht: Ongelukjes die huisdieren wel eens meemaken

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Onderzoek afgerond

Dit onderzoek is afgerond; meedoen is dus niet meer mogelijk. Wel kun je meedoen met andere onderzoeken over huisdieren.

Schrijf je in!

ontvang mails wanneer er een nieuw onderzoek start

Over ons

Wil je meer weten over Nationaal Huisdierpanel?

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd