30-12-2020

Veel katten hebben last van urinewegproblemen. Soms zijn de klachten duidelijk zichtbaar voor u, maar meestal vallen ze minder op. Door goed onderzoek te doen naar urinewegproblemen onder katteneigenaren achterhalen we hoe eigenaren blaasproblemen signaleren en hoe ze hiermee omgaan. Deze vragenlijst gaat over blaas- en urinewegproblemen bij katten.​

Waarom dit onderzoek?

Met dit onderzoek naar urinewegproblemen bij katten proberen we meer inzichten te krijgen in deze problemen.Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en klachten.

Uitkomst onderzoek urinewegproblemen bij katten

In het najaar van 2020 en voorjaar van 2021 heeft het nationaal huisdierpanel, samen met Anicura en Royal Canin onderzocht hoe vaak katten ongemerkt urinewegproblemen hebben. Het onderzoek bestond uit een intake vragenlijst die door 1.100 katteneigenaren volledig is ingevuld. Bijna 400 hiervan hebben meegedaan aan het vervolgonderzoek, waarbij ze speciale kattenbakkorrels gebruikten die bloed in de urine van katten opsporen.
Lees alle uitkomsten van het onderzoek in onderstaande samenvatting.

Langer op de bak zitten duidelijke aanwijzing blaasproblemen

Samenvatting

Het onderzoek naar urinewegproblemen heeft verschillende interessante resultaten opgeleverd. De uitkomsten van het onderzoek op een rij:

  1. 32% van de katten in het verleden urineweg- of blaasproblemen gehad.
  2. Katers hebben in verhouding iets vaker problemen dan vrouwtjes (38% versus 28%)
  3. Oudere katten hebben veel vaker blaasproblemen dan jonge katten.
  4. Ondanks dat 76% van de deelnemers aangeeft dat ze het idee hebben dat hun kat gezond is, heeft maar 59% van de katten helemaal geen klachten die passen bij urineweg- of blaasproblemen zoals vaker naar de bak gaan, naast de bak plassen of langer dan normaal op de bak zitten.
  5. Dit blijken dus duidelijke signalen dat een kat gecheckt moet worden op blaasproblemen. Zeker wanneer de kat eerder al blaasproblemen heeft gehad.
  6. Wanneer deelnemers aangaven dat de kat langer dan normaal op de bak zat, of pijn aangaf bij het plassen (miauwen), gaven de BluCare kattengrit korrels in het vervolgonderzoek significant vaker aan dat er bloed in de urine aanwezig was (30% tegenover 9%)
  7. Het is belangrijk dat baasjes naar hun gevoel luisteren: wanneer de korrels bloed in de urine aangaven, hadden de baasjes bij de intake al significant vaker aangegeven dat ze het gevoel hadden dat hun kat niet gezond was.

Vervolgonderzoek: BluCare

Aan het einde van de vragenlijst konden deelnemers ervoor kiezen om mee te doen aan een vervolgonderzoek met een nieuw product van Royal Canin: BluCare. Met BluCare kunt u makkelijk thuis testen of uw kat bloed in zijn of haar urine heeft. Het zijn speciale korrels die u in de kattenbak doet, uw kat merkt hier verder niets van. Zit er bloed in de urine? Dan kleuren de korrels blauw.

BluCare onderzoek

Voor dit vervolgonderzoek kregen 1.000 deelnemers gratis BluCare thuisgestuurd door Royal Canin. Met een tweede vragenlijst over het gebruik van BluCare en de uitkomsten krijgen we gegevens binnen om meer inzicht te krijgen in (onzichtbare) blaas- en urineweg problemen bij katten.

Uitkomst BluCare onderzoek

Het onderzoek naar onder andere BluCare is afgerond; uitkomsten die hier vrij direct mee te maken hebben zijn de nummers 6 en 7 uit bovenstaande lijst.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Onderzoek afgerond

Dit onderzoek is afgerond; meedoen is dus niet meer mogelijk. Wel kun je meedoen met andere onderzoeken over huisdieren.

Schrijf je in!

ontvang mails wanneer er een nieuw onderzoek start

Over ons

Wil je meer weten over Nationaal Huisdierpanel?

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.