Gebitsproblemen en tandenpoetsen bij dieren

Er is onderzoek gedaan naar gebitsverzorging in 2021: 64% baasjes voelt zich schuldig over verwaarlozing van het gebit van een huisdier.

01-02-2021

Onderzoek naar gebitsverzorging in 2021: 64% baasjes voelt zich schuldig over verwaarlozing gebit huisdier

Dit onderzoek onder huisdier-eigenaren gaat over de gezondheid van huisdieren, specifiek over het gebit. Poetsen we in Nederland de tanden van onze dieren? Waarom wel? Of juist niet? Het Nationaal Huisdierpanel doet onderzoek naar tandenpoetsen bij dieren.

Samenvatting

64% van de huisdiereigenaren voelt zich wel eens schuldig dat ze niet consequent de tanden van hun huisdier poetst. Daarentegen vindt 30% het ook grote onzin om de tanden van een hond of kat te poetsen. En meer dan de helft van de baasjes vindt het te veel gedoe. Terwijl een slecht gebit de nummer 1-aandoening is bij honden en katten. Kennis ontbreekt want bijna 60% weet niet dat een slecht gebit bij honden en katten bovenaan de lijst staat van ziektes. Gevolg? Veel klachten zoals pijn en een stinkende bek.

  • 30% vindt poetsen grote onzin, 54% vindt het te veel gedoe
  • 83% van de katteneigenaren en 51% van de hondenbaasjes poetst nooit
  • 61% is wel eens bang dat hun dier (ernstig) ziek wordt

Tandenpoetsen bij onze huisdieren is nog steeds geen gewoonte. Dat blijkt ook uit de cijfers. Maar bijna 2 miljoen honden en katten lijden pijn in stilte.

2 miljoen dieren lijden in pijn in stilte

Daarom vragen dierenartsen in februari hier aandacht voor tijdens de Maand van het Gebit. Gelukkig is er ook een lichtpuntje te noemen: het poetsgedrag bij honden is met 14% gestegen en bij katten met 8% ten opzichte van 2019. Maar het gebeurt nog steeds te weinig en dat heeft een pijnlijke uitkomst voor het dier en uiteindelijk het baasje.

De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek in januari 2021 naar gebitsverzorging van huisdieren onder ruim 1.100 huisdiereigenaren in opdracht van AniCura, uitgevoerd door het Nationaal Huisdierpanel.

Meer weten over het onderzoek?

Zie hier een uitgebreid artikel over het onderzoek naar gebitsverzorging van huisdieren dat op basis van deze cijfers is verschenen.

Artikel: onderzoek – tandenpoetsen bij dieren 

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Onderzoek afgerond

Dit onderzoek is afgerond; meedoen is dus niet meer mogelijk. Wel kun je meedoen met andere onderzoeken over huisdieren.

Schrijf je in!

ontvang mails wanneer er een nieuw onderzoek start

Over ons

Wil je meer weten over Nationaal Huisdierpanel?

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd