Lees ook: titeren hond en titeren kat
Wanneer is titeren nodig?
Titeren wordt aanbevolen voor huisdieren die mogelijk gevoelig zijn voor vaccinaties, zoals oudere dieren, dieren met een allergie of auto-immuunziekte, en dieren met huid- of vachtproblemen. Voor honden is het titeren redelijk betrouwbaar, vooral voor ziektes zoals parvo, hondenziekte (distemper) en besmettelijke leverziekte (HCC). Voor katten is titeren minder gebruikelijk, omdat de test bij hen niet altijd volledig betrouwbaar blijkt. Vraag bij twijfel je dierenarts om advies.
Hoe verloopt een titerbepaling?
Het titeren van je huisdier begint met een bezoek aan de dierenarts. Eerst wordt het dier gecontroleerd op algehele gezondheid. Vervolgens wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen voor de titerbepaling. Binnen enkele dagen krijg je de uitslag: als er voldoende antistoffen aanwezig zijn, is het dier minimaal een jaar beschermd. In dat geval kun je in overleg met de dierenarts bepalen wanneer een nieuwe test nodig is. Als de antistoffen te laag zijn, wordt een vaccinatie ingepland om de bescherming weer op peil te brengen.
Wanneer is titeren belangrijk voor jonge en oude dieren?
Voor jonge dieren, zoals pups en kittens, kan titeren op éénjarige leeftijd zinvol zijn om te zien of ze voldoende immuniteit hebben opgebouwd na de vaccinaties als jong dier. Sommige jonge dieren hebben op die leeftijd al genoeg antistoffen voor enkele jaren, terwijl anderen nog niet voldoende beschermd zijn. Bij oudere huisdieren is het meestal pas nodig om drie jaar na de laatste vaccinatie de immuniteit te testen. Na deze periode kan jaarlijks opnieuw worden getest tot blijkt dat een nieuwe vaccinatie noodzakelijk is.
Voor- en nadelen van titeren
Titeren heeft als voordeel dat een huisdier niet onnodig word gevaccineerd, wat fijn is voor dieren met een gevoelig afweersysteem. Dit is met name handig bij oudere dieren of dieren met specifieke gezondheidsproblemen. Daarnaast kan het mogelijk beschermen tegen de risico’s van vaccinatiereacties bij kwetsbare huisdieren. Een nadeel is dat titeren voor sommige ziekten niet mogelijk of minder betrouwbaar is, zoals voor de ziekte van Weil bij honden of niesziekte bij katten. Overleg met de dierenarts om te bepalen welke aanpak het beste past bij jouw huisdier.
Wat kost een titerbepaling?
De kosten van titeren zijn afhankelijk van de testuitslag en of een vaccinatie uiteindelijk nodig blijkt te zijn. Voor een duidelijke inschatting kun je het beste je dierenarts raadplegen. Bij sommige dierenartspraktijken worden deze kosten specifiek voor honden en katten toegelicht, inclusief kosten voor de eventuele vervolgafspraak voor vaccinaties.
Advies
Titeren kan een waardevolle methode zijn om de gezondheid en bescherming van je huisdier op maat te waarborgen, vooral wanneer standaard vaccinatie niet altijd de beste optie lijkt. Raadpleeg je dierenarts voor een passend advies.