Castratie bij huisdieren

Castratie is een medische ingreep waarbij de voortplantingsorganen van een huisdier worden verwijderd. Deze operatie kan worden uitgevoerd bij zowel mannelijke als vrouwelijke dieren en heeft als doel ongewenste voortplanting te voorkomen. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste aspecten van castratie, waaronder de voorbereiding, het herstel, en de mogelijke voor- en nadelen voor jouw huisdier.

Lees ook: castratie hond of castratie kat

Castratie of sterilisatie - hoe zit dat eigenlijk?

In de volksmond wordt bij huisdieren 'castratie' voor het mannetje gebruikt en 'sterilisatie' voor het vrouwtjesdier. Echter is dit feitelijk onjuist. Castratie kan ook bij een teefje of poes worden uitgevoerd en dit gebeurt in de praktijk ook vaak. Lees verder op: verschil castreren en steriliseren bij honden

Wanneer is castratie nuttig?

Als dierenartsen raden we castratie vaak aan als je geen nestje wenst te hebben. Er zijn namelijk diverse redenen om een huisdier te laten castreren.

Geen nestje

Een van de voornaamste redenen is om ongewenste dracht bij honden en katten (nestjes) te voorkomen. 

Gedrag

Verder kan castratie helpen om bepaald ongewenst gedrag, zoals territorium afbakenen of vechtlust, te verminderen. Dit gedrag wordt vaak aangestuurd door hormonen zoals testosteron, dat na castratie afneemt.

Gezondheid

Ook kan de ingreep de kans op bepaalde gezondheidsproblemen verkleinen, waaronder:

Voorbereiding op de ingreep

Voor de operatie is het belangrijk dat je huisdier vanaf de avond ervoor niet meer eet (nuchter blijft), omdat een lege maag het risico op complicaties bij de narcose vermindert.

Op de dag van de ingreep brengt de dierenarts jouw dier onder narcose, waarna de voortplantingsorganen worden verwijderd. Afhankelijk van het dier en de specifieke omstandigheden kan de arts besluiten of hechtingen nodig zijn, die onderhuids zijn en vanzelf oplossen.

Hoe verloopt de behandeling?

Tijdens de castratie worden bij mannelijke dieren de testikels verwijderd en bij vrouwelijke dieren de eierstokken.

Voor de operatie wordt je huisdier onder narcose gebracht en de ingreep zelf duurt meestal kort. In sommige gevallen kun je zelfs in de wachtkamer blijven en je dier direct weer meenemen. Overleg dit even met je dierenarts. Het 'bijkomen' van een dier kan soms wat langer duren, dus het is handig als je in dat geval wel de tijd ervoor kunt nemen.

Tijdens de castratie is jouw dier onder narcose. De dierenarts houd dan ook goed in de gaten hoe het met je dier is gesteld.

Omdat de ingreep behoorlijk standaard, relatief klein en kortdurend is, mag je huisdier nagenoeg altijd dezelfde dag nog mee terug naar huis. 

Herstel van castratie bij huisdieren

Het herstel verloopt over het algemeen snel, maar het is belangrijk om de wond schoon en droog te houden en ervoor te zorgen dat je huisdier er niet aan bijt of likt. Als het nodig is kan een kraag of medische romper helpen om te voorkomen dat de wond beschadigd raakt door stoten, maar vooral likken.

"Schoonlikken" bestaat niet.

Wetenschappelijk bewijs voor de werking van 'schoonlikken' bestaat niet. Sterker nog, in de bekken van de meeste huisdieren zitten bacterieën die allesbehalve bevordelijk zijn voor wondherstel. Deze bacterieën kunnen juist ontstekingen veroorzaken. Voorkom dan ook dat jouw hond of kat aan de wond likt. Lees ook: wondbehandeling bij huisdieren

Nazorg en herstel

Na de castratie kan je huisdier slaperig of wat uit balans zijn door de narcose. Zorg thuis voor een rustige en warme omgeving, en geef kleine porties water en voer. Vermijd de eerste dagen overmatige inspanning; houd je huisdier aan de lijn tijdens het uitlaten en voorkom lange wandelingen of spelen. Na een week kun je de beweging geleidelijk opbouwen. Houd de wond in de gaten; als je roodheid, zwelling, of afscheiding ziet, neem dan contact op met je dierenarts, omdat dit tekenen van een infectie kunnen zijn.

Tenslotte: houd het gewicht van je dier na de castratie goed bij, zodat hij niet aankomt. Een hond of kat met overgewicht heeft verhoogd risico op ziektes. Let op dat je een dier nooit zomaar 'op dieet' zet, aanpassingen aan het dieet moeten mondjesmaat gedaan worden. Lees ook: dieetprogramma huisdieren

Voor- en nadelen van castratie

De voordelen zijn onder andere vermindering van ongewenst gedrag en een kleinere kans op bepaalde ziektes. Toch is de ingreep niet zonder risico’s. Zo kan het eetgedrag van je huisdier veranderen door hormonale veranderingen, waardoor ze sneller aankomen en een verhoogd risico op overgewicht hebben. Ook kan de stofwisseling van je huisdier veranderen, wat soms huidproblemen kan veroorzaken. Gedragsveranderingen die al verankerd zijn, zoals dominantie, blijven soms ook bestaan.

Een alternatief voor castratie is chemische castratie, waarbij je huisdier een injectie of implantaat krijgt. Dit heeft een tijdelijk effect en kan handig zijn om te testen of de gedragsverandering blijvend is zonder operatie.

Kosten van castratie

De kosten van een castratie variëren en zijn onder andere afhankelijk van het gewicht van je huisdier en de gekozen methode. Voor een nauwkeurige prijsopgave en meer informatie kun je het beste contact opnemen met een dierenkliniek. Sommige verzekeringen vergoeden de kosten voor castratie, dus informeer ook bij je verzekeraar. Bekijk ook: verzekering voor huisdieren

Twijfels of vragen?

Overweeg je om je huisdier te laten castreren, maar heb je nog vragen? Neem gerust contact op met je dierenarts om advies te krijgen dat past bij de specifieke behoeften van jouw huisdier.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.