Thrombo-embolie bij de kat

Thrombo-embolieën komt bij katten voor en zijn stolsels in het bloed die in de bloedbaan blijven steken. Ze kunnen bloedvaten blokkeren en er zo voor zorgen dat organen of spieren geen bloed en dus geen zuurstof meer krijgen. Dit is levensbedreigend.

Thrombo-embolie bij de kat

Thrombo-embolie is een aandoening waarbij stolsels in het bloed in de bloedbaan blijven steken. Ze kunnen bloedvaten blokkeren en er zo voor zorgen dat organen of spieren geen bloed en dus geen zuurstof meer krijgen. Dit is levensgevaarlijk. 

Oorzaak thrombo-embolie

In het geval van katten is de oorzaak van een bloedstolsel vaak een hartprobleem. Als bloed niet goed kan doorstromen of gaat kolken, ontstaan stolsels en deze kunnen op verschillende plekken in de bloedbaan blijven steken.

Dit zien we bij katten vooral gebeuren in de aorta (de hoofdslagader) en en de arteriae iliaca (slagaders naar de achterpoten). Door het afsluiten van de bloedvoorziening naar de achterpoten raken deze verlamd. Het zuurstoftekort in de spieren is zeer pijnlijk.

Katten waarbij dit probleem voorkomt zijn vaak plotseling verlamd in de achterpoten en schreeuwen van de pijn. De pootjes voelen na enige tijd koud aan en de temperatuur van de kat (rectaal gemeten) daalt.

Behandeling

Helaas is deze aandoening niet makkelijk te behandelen. In het beginstadium kan geprobeerd worden een stolsel met hulp van bloedverdunners op te lossen. Onderliggende problemen met het hart moeten altijd ook uitgesloten worden en zonodig behandeld.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd