Somali

Vanwege zijn grote puntige oren, groen amandel-gevormde ogen en borstelige staart wordt de somali ook wel ‘de voskat’ genoemd. Het is een intelligente, elegante en speelse vriend die van aandacht houdt. U zult veel plezier beleven samen met deze schoonheid.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Achtergrond van de somali

Eigenlijk is de somali is een langharige abessijn. Hij heeft namelijk hetzelfde gen als de abessijn. Anders dan de naam doet denken, komt het kattenras niet uit Somalië. De somalische kat komt waarschijnlijk van de kust van de Indische Oceaan en uit delen van Zuidoost-Azië.

Langharige katten

Deze langharige kat werd voor het eerst gezien in het begin van de 20e eeuw. Hij is waarschijnlijk ontstaan toen fokkers langharige katten in hun fokkerij hielden om meer langharige katten te krijgen. Vooral na de Tweede Wereldoorlog waren er nog maar weinig abessijnen. De katten werden pas in de jaren zestig als een op zichzelf staand ras ontwikkeld en kreeg toen de naam somali. In 1981 erkende Fédération Internationale Féline de somali als ras.

Persoonlijkheid

De somali is een combinatie van schoonheid en persoonlijkheid. Het is een zeer intelligente, speelse en actieve kat. Het kattenras is goedaardig, nieuwsgierig, actief en atletisch. Hij houdt echt van spelen. Ze spelen urenlang met hun eigen speelgoed, maar genieten ook van interactief spelen met hun baasjes.

Liefde voor hoogte

Het ras heeft een voorliefde voor hoogtes. Ze vinden het leuk om zo hoog mogelijk te zitten. Ze waarderen het hebben van één of meerdere krabpalen tot aan het plafond. Uw somalische kat zal springen en spelen, maar ondanks dat is het een makkelijke kat om in huis te hebben. Het ras houdt ervan om bij mensen te zijn en aandacht van hen te krijgen. Hij kan worden getraind om sociaal te zijn. Somali katten passen zich makkelijk aan gedurende hun leven. Het belangrijkste voor dit ras is dat ze geliefd zijn en veel aandacht krijgen.

Uiterlijk, maat en gewicht

De somali een kattenras die qua uiterlijk goed in verhouding is. Het is een middelgrote kat met een stevige spierontwikkeling en heeft een ronde wigvormige kop. De grote oren, amandelvormige ogen, donkere hakken, slanke benen en volle borstelige staart maakt dat de somali op een wilde kleine vos lijkt. Net als zijn voorganger, de abessijn, is de somalische kat elegant en toch stevig gebouwd. Na 18 maanden is het kattenras volgroeid en bereikt hij zijn volledige grootte. Het gemiddelde gewicht van de mannelijke katten is vijf tot zes kg. Bij de vrouwelijke katten is het gemiddelde gewicht drie tot vier kg.

Kleur somali

De somali is een prachtige kat, met een levendig kleurrijke vacht. De vacht heeft tussen de vier en twintig kleuren. De structuur van de haren is heel fijn waardoor de vacht zachter aanvoelt dan die van andere kattenrassen. De standaardkleuren voor de somali zijn rood, blauw, rossig of licht rood. Dit ras kan ook veel andere kleuren hebben.

Vachtverzorging

De vacht van de somali is zacht, zijdeachtig en van gemiddelde lengte met een donzige staart. Borstel of kam de vacht wekelijks om klitten te voorkomen. Omdat het haar echter niet zo lang is als bij bijvoorbeeld de perzische kat, is het makkelijker de vacht in goede staat te houden. De meeste somali katten vinden het leuk om verzorgd te worden als u dit van jongs af aan heeft aangeleerd.

Speciaal voor het kattenras

Omdat de somali een speelse en nieuwsgierige kat is, kan hij uw huis af en toe op zijn kop zetten. Het ras kan kasten openen, de waterkraan open zetten, de bovenste planken verkennen, en de kleinste plekjes vinden in uw huis. De somali kan voedsel en voorwerpen in zijn poten houden, net als een aap. Verder staat deze kat enthousiast in het leven wat hem een goede vriend en lid van de familie maakt. Ook kan de somali koppig zijn.

Erfelijke ziekten

Hoewel de meeste somalische katten gezond zijn, kunnen sommige, net als bij abessijnen, een erfelijke gezondheidsprobleem krijgen. Zo kan de somali een pyruvaatkinase tekort krijgen wat bloedarmoede kan veroorzaken. Vraag aan uw fokker of uw toekomstige kat getest is. Hiervoor is is namelijk een betrouwbare test beschikbaar. Niet elke kat ontwikkelt symptomen van pyruvaatkinase deficiëntie, maar symptomen zijn bijvoorbeeld:

 • slaapzucht,
 • depressie,
 • gebrek aan eetlust
 • bleek tandvlees.

Andere erfelijke ziekten zijn amyloïdose en een oogziekte genaamd progressieve retina atrofie, wat uiteindelijk leidt tot blindheid.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften met het eten. De somali is een kat die echter erg levendig is en heeft proteïne en vet nodig. Geef uw somali een uitgebalanceerd supplement als u uw kat geen alternatief premium kattenvoer geeft met vitamines, mineralen en vetzuren. En natuurlijk, zoals voor alle katten, is het belangrijk uw somalische kat de juiste hoeveelheid voer te geven om een ​​gezonde conditie te behouden.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd