Siberische kat

Omdat hij sociaal, lief en loyaal is, heeft de Siberische kat al duizenden jaren de harten van het Russische volk gestolen. Als u op zoek bent naar een geweldige familie kat met een speelse geest en lief karakter, is dit het ras voor u.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Achtergrond van de Siberische kat

De Siberische kat komt oorspronkelijk uit de Russische wouden waar hij een populair huisdier en muizenvanger was voor de Russische nomaden. Het ras wordt vaak magisch genoemd in de Russische literatuur en volksverhalen. Er wordt gezegd dat de achtergrond van het ras al duizend jaar of langer teruggaat.

Nomade katten

Het ontstaan van de Siberische kat begon toen de nomaden emigreerden naar Siberië. Tijdens deze reis brachten ze hun geliefde katten mee die het eten beschermden tegen de ratten. In de Siberische bossen ontwikkelde het ras zich tot een geweldige jager met een dikke, waterdichte vacht, perfect aangepast aan het koude en barre klimaat. Hoewel het ras erg populair was in Rusland, werd het ras pas in de jaren negentig internationaal erkend vanwege een strikte exportcontrole.

Persoonlijkheid

Dit ras is perfect voor een gezin omdat hij actief, lief en sociaal is met een goed humeur. Hij geniet van het gezelschap van mensen zonder bijzonder veeleisend te zijn of dat hij veel aandacht nodig heeft. Meestal is het voldoende wanneer hij dicht bij u in de buurt kan zijn en hij kunt zien wat u doet. De Siberische kat is ook spraakzaam en zal met u communiceren in schattig, zacht gemiauw en getjilp. Hij is geweldig met kinderen, volwassenen en andere katten en honden. Hij kan op het eerste gezicht een beetje terughoudend zijn tegenover vreemden, maar zodra hij zich op zijn gemak voelt sluit de Siberische kat iedereen in zijn hart. 

Intelligente klimmer

Dit is een intelligent ras dat gemakkelijk uitdagende trucs kan leren en met interactief speelgoed kan spelen. Zo blijven zijn hersenen actief. Het is een geweldige klimmer die graag rust op hoge plaatsen waar hij een perfect uitzicht heeft over de kamer. Het kopen van een krabpaal is aan te raden als u niet wilt dat uw kat op hoge boekenplanken balanceert.

Grootte, gewicht en uiterlijk

De Siberische kat is een middelgrote tot grote kat, die rond de leeftijd van vijf volgroeid is. De mannetjes wegen gewoonlijk tussen de 7 en 9 kg en de vrouwtjes tussen de 4,5 en 7 kg. Het lichaam is gespierd, de poten zijn groot, de staart is lang en de halskraag is rijk. Het hoofd is rond met getufte oren en grote, ovale ogen die ver uit elkaar staan.

Kleur

Zijn vacht kan elke kleur en patroon hebben. De kleur van de ogen zijn groen, goud of koper. Er zijn een paar Siberische katten met blauwe ogen maar dat is wel ongebruikelijk en wordt vaak gezien in combinatie met een witte vacht.

Vachtverzorging Siberische kat

De Siberische kat heeft een dichte, halflange vacht in drie lagen. De bovenste laag is helemaal waterdicht. De vacht moet één keer per week worden gekamd om te voorkomen dat er matten of klitten in komen. Gebruik een metalen kam of borstel om de vacht glad te houden. Het kan zijn dat u in de lente vaker moet kammen omdat Siberische katten dan meer verharen. De waterdichte vacht kan het moeilijk maken om uw Siberische kat te wassen. Maar een bad is bijna niet nodig als u de vacht regelmatig verzorgt.

Speciaal voor het ras

Er wordt gezegd dat Siberische katten van water houden. Wees daarom niet verbaasd als uw Siberische kat uit de kraan drinkt of aan het spetteren is in een vogelbad. Sommige mensen zeggen dat de Siberische kat een hypoallergeen ras is en dus een goede keuze is voor mensen met allergieën of astma. Helaas is daar nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

Erfelijke ziekten

Siberische katten zijn over het algemeen gezond, maar zoals de meeste kattenrassen kunnen ze erfelijke ziekten dragen. Een typische erfelijke ziekte die in het ras wordt aangetroffen, is hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Dit is de meest voorkomende vorm van hartaandoeningen bij katten.

Voeding

De Siberische kat is pas op vijfjarige leeftijd volgroeid en groeit tijdens het eerste anderhalf jaar heel veel. Het is belangrijk dat hij de juiste hoeveelheid voedsel krijgt om sterk te worden en zijn volledige grootte te bereiken. Gedurende het eerste anderhalf jaar kan het een goed idee zijn om uw Siberische kat speciaal kittenvoer te geven om ervoor te zorgen dat hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. U kunt altijd contact opnemen met uw dierenarts voor advies over de juiste voeding.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd