Schildklier problemen bij de hond

De meest voorkomende aandoening van de schildklier bij honden is een te traag werkende schildklier. Dit wordt ook wel hypothyroïdie genoemd. Wat zijn symptomen van een te traag werkende schildklier en wat is de behandeling? Dat leest u in dit artikel.

Te traag werkende schildklier bij de hond

De schildklier is een orgaan wat schildklierhormonen produceert. Het orgaan ligt in de nek, tegen de luchtpijp aan. Wanneer de schildklier te traag werkt, worden er dus niet genoeg hormonen aangemaakt. Deze hormonen zijn erg belangrijk voor de stofwisseling en een tekort hiervan heeft invloed op bijna alle andere organen.

Een tekort aan schildklierhormoon wordt hypothyroïdie genoemd.

De belangrijkste hormonen die worden geproduceerd door de schildklier zijn T3 en T4. Het hormoon wat actief is in het lichaam is T3. Het hormoon T4 wordt in de schildklier of in andere cellen omgezet tot T3.

Hoe wordt een te traag werkende schildklier veroorzaakt?

Er zijn verschillende redenen waarom de schildklier van een hond te weinig hormonen produceert. Bij honden is de schildklierontsteking de meest voorkomende oorzaak. Het immuunsysteem van de hond maakt dan antilichamen aan tegen de eigen schildklier en valt deze dus aan. Het kan ook zijn dat de schildklier, zonder duidelijke oorzaak, steeds kleiner wordt.

De oorzaken voor een te traag werkende schildklier zijn:

  • schildklierontsteking
  • jodiumtekort
    De schildklier heeft jodium nodig om de hormonen te kunnen maken.
  • schildkliertumor
    Een tumor van de schildklier kan er ook soms voor zorgen dat de schildklier te weinig hormoon produceert.
  • hypofyseaandoening
    De hypofyse is het gebied in de hersenen die de schildklier aanzet tot het maken van hormonen. Als de hypofyse het niet goed doet is de schildklier zelf wel in orde, maar krijgt het geen signaal om hormonen te gaan maken.
  • aangeboren tekort
    Het kan voorkomen dat een hond wordt geboren met een te kleine schildklier welke onvoldoende hormonen maakt. Dit komt zeer zelden voor.
  • andere ziekten of medicatie
    Sommige andere ziektes of medicatie kunnen (tijdelijk) de aanmaak van schildklierhormonen onderdrukken.

Wat zijn de symptomen van hypothyroïdie?

Honden die last hebben van een te traag werkende schildklier zijn moeilijk op te merken. De symptomen zijn namelijk niet specifiek voor schildklierproblemen.

Symptomen waar honden met een trage schildklier last van kunnen hebben zijn:

  • sloom zijn
  • stijf lopen
  • wankelend lopen, slapte of verlamming
  • graag op warme plekken willen liggen
  • gewicht aankomen, zonder meer te eten
  • dunne vacht of kale plekken
  • jeuk
  • verdikte huid
  • diarree
  • niet loops worden
  • verdikte melkklieren of melk geven

Heeft uw hond last van een van deze symptomen, dan is er een kans dat uw hond last heeft van een te traag werkende schildklier. Toch zijn er ook veel andere ziektes waarbij deze symptomen optreden. Het is dus belangrijk dat u in ieder geval met de klachten naar de dierenarts gaat.

Diagnose van een te traag werkende schildklier

Het stellen van de diagnose te traag werkende schildklier, is soms lastig. Het meten van een te lage concentratie van de schildklierhormonen in het bloed is namelijk niet voldoende bewijs. De hoeveelheid van deze hormonen schommelt heel erg en is dus ook bij gezonde honden soms laag.

Om de diagnose te kunnen stellen moet uw hond dus allereerst last hebben van een of meerdere symptomen uit de opsomming hierboven. Daarnaast mag hij geen last hebben van andere symptomen zoals veel drinken of plassen. Heeft uw hond daar wel last van? Dan heeft hij waarschijnlijk iets anders.

Vervolgens zal er een bloedonderzoek volgen. Er wordt een hormoonanalyse uitgevoerd en honden met een trage schildklier zullen een te laag T4 hebben. Heeft uw hond dit niet, dan heeft hij dus geen hypothyreoïdie. Heeft uw hond wel een te laag T4, dan moet er meer onderzoek gedaan worden.

Een TSH test is een goede manier om erachter te komen of uw hond een te traag werkende schildklier heeft. TSH staat voor thyroïd stimulerend hormoon en is het hormoon wat de schildklier stimuleert om schildklierhormoon aan te maken. Wanneer dit wordt toegediend, maar de schildklier gaat niet meer hormoon aanmaken, dan is de diagnose bevestigd en kan er gestart worden met een behandeling.

Het komt weleens voor dat de verdenking van een trage schildklier erg sterk is, maar dat de uitslagen elkaar toch tegenspreken. Dan kan er besloten worden om te beginnen met een behandeling. De meeste symptomen zouden dan binnen twee weken moeten verdwijnen (behalve de huidproblemen). Wanneer er gestopt wordt met de behandeling moeten de symptomen weer terugkomen. Ook dan is de diagnose traag werkende schildklier bevestigd.

Behandeling van een trage schildklier

De behandeling van een trage schildklier is hetzelfde als de diagnose, namelijk het geven van schildklierstimulerende medicijnen. Deze medicijnen zijn er in tabletvorm en moeten dus via de bek worden ingegeven. Dit moet het hele leven worden gegeven, omdat de symptomen weer terugkomen als u hiermee stopt.

Om te controleren of de behandeling goed werkt bij uw hond, zal de dierenarts u vragen om op controle te komen. De meeste symptomen moeten binnen twee weken verdwijnen. Huidproblemen zoals de kale plekken en jeuk moeten binnen een tot vier maanden verdwijnen. Let op dat deze in het begin wat erger kunnen worden. Het gewicht dat uw hond door de trage schildklier is aangekomen, moet hij nu geleidelijk weer gaan verliezen. Dit kan wel wat langer duren. Vraag uw dierenarts om advies.

Andere schildklierproblemen bij de hond

Hoewel een te traag werkende schildklier bij honden het meeste voorkomt, zijn er ook nog andere schildklierproblemen die voor kunnen komen bij honden. Deze zijn een schildklier tumor en een te snel werkende schildklier.

Schildkliertumoren bij honden kunnen goedaardig en kwaadaardig zijn. De goedaardige schildkliertumoren worden meestal niet opgemerkt omdat ze klein blijven en geen symptomen veroorzaken. Kwaadaardige schildkliertumoren worden opgemerkt omdat ze groot kunnen worden. Als eigenaar kunt u dan een verdikking in de nek voelen. Deze tumoren kunnen metastaseren naar andere delen in het lichaam, meestal naar de lymfeknopen eromheen.

Het is daarom belangrijk om naar uw dierenarts te gaan wanneer u voor het eerst een bult in de nek voelt.

Schildkliertumoren komen meestal voor bij wat oudere honden en komen vaker voor bij de boxer. Voor meer informatie over tumoren bij honden lees verder in tumoren bij honden.

Wanneer een hond last heeft van een schildkliertumor, is er in de meeste gevallen geen probleem met de aanmaak van schildklierhormoon. In zeldzame gevallen kan de tumor te veel schildklierhormoon gaan aanmaken.

We spreken dan van hyperthyreoïdie. Symptomen van honden met een te snel werkende schildklier zijn:

  • hyperactiviteit
  • gewicht verliezen ondanks veel eten
  • meer plassen
  • meer drinken
  • diarree

Deze symptomen kunnen ook voorkomen wanneer een hond met een te traag werkende schildklier een te hoge dosis van het schildklierstimulerende hormoon krijgt met de behandeling.

Een te snel werkende schildklier wordt gediagnostiseerd door het meten van te veel schildklierhormoon in het bloed en een laag TSH (schildklier stimulerend hormoon).

Schildklierproblemen bij katten

In tegenstelling tot bij honden, is een te snel werkende schildklier bij katten juist vaak voorkomend. Lees meer over schildklierproblemen bij katten.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.