Whippet

Snel, lief en aanhankelijk. De whippet houdt ervan om bij zijn baasje te zijn en aandacht van te krijgen. Naast een rustig avondje op de bank is de whippet een groot liefhebber van rennen. Heel hard rennen.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wat zijn de eigenschappen van de whippet? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een hond van dit ras koopt of adopteert.

Achtergrond whippet 

De whippet is bekend om zijn snelheid. Hij valt dan ook onder de windhonden (ook wel hazewindhond). Het hondenras whippet is dan wel minder snel dan de greyhound, maar onderschat deze snelle jager niet. Hij haalt namelijk snelheden van meer dan 56 kilometer per uur.

Hoe de whippet is ontstaan

In 1888 werd de eerste whippet geregistreerd met de naam Jack Dempsey.

Whippet: ontstaan door fokken

Whippets zijn ontstaan door te fokken met kleine greyhounds, de Manchester terrier en andere kleine snelle terrierrassen.

Een snelle hond voor de arme bevolkingsgroep

Waar de whippet precies vandaan komt is niet duidelijk. In de 18e eeuw was deze hond vooral een belangrijk gezinslid van de Engelse mijnwerkers. Ze hielpen arme mijnwerkers aan eten te komen door op konijnen, ratten en andere kleine wilde dieren te jagen. Waarbij de greyhound alleen voor de adel bestemd was, was de whippet er voor de Engelse mijnwerkers. Het formaat kwam ook goed uit voor het jagen in de mijnen.

De Engelse fabriekswerker brachten de whippet naar Amerika. Daar werd dit ras vooral ingezet voor sporten, waaronder hondenraces.

Karakter 

De whippet heeft een lief, aanhankelijk karakter. Ze zijn niet graag alleen. Als u veel weg bent, doet u er goed aan om twee whippets te nemen in plaats van één. Ze gaan beter samen met een hond van zijn eigen soort dan met andere dieren.

De whippet is een slimme hond die deze eigenschap inzet om te krijgen wat hij wil. Hij opent met gemak deuren en lades. Een hond dus die opvoeding nodig heeft.

Karakterverschillen tussen de pup en volwassen whippet 

Volwassen whippets zijn vaak rustige honden die het leuk vinden om te rennen. Whippet puppies aan de andere kant zijn druk. Ze zullen rennen, graven en op dingen kauwen, en dat allemaal op hoge snelheid. Het duurt ongeveer drie jaar voordat de whippet in een rustigere fase komt. 

Whippets en kinderen 

Heeft u kinderen en overweegt u een whippet te nemen? Whippets gaan niet altijd even goed samen met kinderen. Ze vinden het niet fijn als kinderen aan zijn staart en oren strekt. Ze houden meer van rustige kinderen. Ook is de whippet niet een allemansvriend. Hij zal tegen iedereen aardig doen alleen heeft vaak één favoriete persoon binnen het gezin. 

Activiteit: hoe houdt u uw whippet actief? 

Rennen, springen en spelen. De whippet is een groot fan van verschillende activiteiten. Met zijn gespierde lichaam is het een indrukwekkend hond die hoge snelheden haalt. Er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. 

Loslopen en zijn snelheid 

Als uw whippet losloopt, is hij in no time uit het zicht verdwenen. Door zijn snelheid en aangeboren jachtinstinct, zit hij achter alles aan wat beweegt. Hij zal dan ook niet meer makkelijk naar u luisteren en volledig gefocust zijn op het vangen van zijn prooi. Houd hier rekening mee, en laat hem alleen loslopen als er geen gevaar is. 

U doet uw whippet een groot plezier door naar grote, ruime vlaktes te gaan of een recreatie renbaan waar hij in alle veiligheid en gemak kan rennen. 

Heeft u een tuin? Zorg dan voor een hoog hek waar uw whippet niet overheen kan springen. 

Vachtverzorging: makkelijk te verzorgen 

Bent u geen fan van borstelen? Dan is de whippet een goede match voor u. De vacht van de whippet is namelijk erg gemakkelijk om te verzorgen. Ga regelmatig met een rubberen hondenhandschoen over zijn vacht en u bent klaar! 

Whippets gaan zelden in bad en ze verharen niet zo zwaar als andere rassen. 

Zorg voor een jas in de winter 

De whippet heeft een erg dunne vacht. Geef uw whippet een jasje als het regent of koud is. Ook moet u rekening houden dat uw whippet niet lang in de zon zit.  

Training 

Elke hond heeft bepaalde gedragingen in zich zoals blaffen en graven, die vooral ontstaan als hij verveeld raakt. Het is daarom belangrijk om uw whippet goed te trainen, vooral in zijn puppy jaren. 

Train uw whippet pup 

Een whippet pup test u om erachter te komen wat wel en niet mag. Een duidelijke opvoeding is belangrijk om uw pup goed te trainen. Doe uw whippet pup op een puppycursus of socialisatietraining. Hier leert hij belangrijke gedragingen zoals omgaan met andere dieren en het niet blaffen. 

Grootte en gewicht 

Whippets zijn een van de kleinere windhonden. Ze zijn daardoor makkelijker te houden in een appartement. Mannetjes worden gemiddeld tussen de 47 en 51 cm hoog en vrouwtjes tussen de 44 en 47 cm. Het gewicht zit tussen de 11 en 16 kg. 

Kleur 

Whippets zijn in veel verschillende kleuren toegestaan. Van wit tot zwart, met of zonder patroon. 

Speciaal voor het ras 

Whippets jagen vooral met hun ogen en niet met hun neus. Ze zien van ver of er iets is wat ze vanuit een aangeboren reactie willen pakken. 

Erfelijke ziekten 

Alle rassen kunnen te maken krijgen met bepaalde gezondheidsproblemen die erfelijk bepaald zijn. Kies daarom voor een goede fokker die de gezondheid van honden vooropzet. 

De gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij de whippet zijn: 

 • oogziekten zoals: cornea dystrofie (erfelijke ziekte van het hoornvlies) en progressieve retina atrofie (PRA). Lees ook: oogproblemen bij hond. Wilt u met uw whippet gaan fokken? Dan is een ECVO-oogonderzoek verplicht.  
 • hypothyriodisme: een trage schildklier 
 • aangeboren doofheid 

Voeding 

Welke voeding het beste is voor uw whippet, is voor elke hond anders. De juiste hoeveelheid voeding is afhankelijk van de bouw, het gewicht en de hoeveelheid beweging die hij krijgt. Twijfelt u over de voeding van uw whippet? Neem dan contact op met uw AniCura dierenarts. 

Type hond 

Windhond 

De whippet is al een erg kleine windhond, maar de allerkleiste hazewindhond is het Italiaanse Windhondje. Deze spant de kroon.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel 

Wilt u een whippet hond kopen? Kies dan niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten.  

Whippet puppy aanschaffen? Meer informatie en tips over het kopen van een puppy vindt u op de pagina puppy kopen.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd