Staffordshire bull terriër

De Staffordshire bull terriër is een coole, volhardende en actieve kleine hond die een uitstekende aanvulling is op het gezin. Met zijn puppy-geest en onbedwingbare levensvreugde is hij een vrolijke aanwinst voor de familie.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wat zijn de eigenschappen van de Staffordshire bull terriër? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond koopt of adopteert. Wist u bijvoorbeeld al dat de Staffordshire bull terriër erg gespierd, maar niet agressief is?

Achtergrond Staffordshire bull terriër

De eerste soorten van het ras werden in 1935 in Engeland geregistreerd, 100 jaar nadat hondengevechten waren verboden. Het ras is dan ook alleen gefokt tot gezinshond en showhond.

Familiehond van het jaar

Het ras staat bekend als een fantastische familiehond en werd in 2006 in Engeland uitgeroepen tot familiehond van het jaar. De Staffordshire bull terriër is waarschijnlijk een kruising van de bulldogs en terriër-rassen, met de nadruk op de bulldog-rassen.

Mascotte van Staffordshire

In de beroemde regio Staffordshire is de Staffordshire bull terriër de mascotte van de overheid. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een traditie dat de overheid van de regio tijdens optochten een Staffordshire bull terriër had om te leiden.

Het karakter van de Staffordshire bull terriër

De Staffordshire bull terriër is een enorm liefhebbende hond. Hij is loyaal, toegewijd aan zijn gezin en kan bijzonder goed omgaan met kinderen. Hij geniet van het gezinsleven, luiert graag op de bank of maakt lange wandelingen.

Levensgenieter

Hij is energiek en altijd opgewonden. Voor een Staffordshire bull terriër is het leven een prachtig avontuur waarvan hij volledig geniet. Van geest is hij aardig, gevoelig en intelligent.

Impulscontrole

Het ras is nieuwsgierig naar alles om zich heen. Dit maakt het karakter erg fijn, maar let hier ook op als eigenaar. Als een Staffordshire iets interessants ziet, denkt hij niet aan zijn eigen veiligheid en kan hij zomaar over de weg rennen. Daarom is het ook belangrijk om de impulscontrole van een Staffordshire bull terriër te trainen.

Samen met andere honden

Ze zijn ongeschikt als waakhonden. Ze zullen misschien wel blaffen als er gasten aankomen maar over het algemeen zijn ze ongelooflijk vriendelijk tegen vreemden. Als ze volwassen zijn, zijn sommige Staffordshire bull terriërs minder sociaal tegenover vreemden. Ook is het niet vanzelfsprekend dat een volwassen hond van dit ras goed samengaat met andere volwassen honden van hetzelfde geslacht.

Activiteit: actieve hond

Een Staffordshire bull terriër is een actief en nieuwsgierig ras. Het is daarom belangrijk om het ras aan deze behoefte te voorzien. Een paar wandelingen door de woonwijk is dus niet voldoende. Hij wil trainen en vrij kunnen lopen. Ga bijvoorbeeld samen hardlopen of maak lange wandelingen in het bos.

Voorkom overhitting

Het ras kan niet goed tegen hitte. Ga daarom niet op het heetste moment van de dag trainen om oververhitting bij uw hond te voorkomen. Help uw Staffordshire bull terriër met afkoelen door hem bijvoorbeeld voldoende water en een koelband te geven. Neem tijdens lange wandelingen ook drinken voor uw hond mee.

Vachtverzorging

De Staffordshire bull terriër heeft een zeer korte en gladde vacht. De vacht is makkelijk te verzorgen en losse haren kunt u gemakkelijk afvegen.

Winterjas

Doordat dit ras geen ondervacht heeft, kan de Staffordshire bull terriër het koud hebben in de winter. Een warme jas kan daarom nodig zijn in het winterseizoen.

Training Staffordshire bull terriër

De Staffordshire bull terriër is een intelligent ras die graag wil samenwerken en trainen met zijn baas. Hij kan wat koppig zijn, dus blijf geduldig en geef hem beloningen als hij zich goed gedraagt.

Hondensporten

Dit ras doet graag mee aan verschillende hondensporten zoals gehoorzaamheids-, rally-, speur- en behendigheidstraining. Verder vinden ze het leuk om te spelen, dus met speelgoed maakt u uw Staffy ook blij. Omdat het ras impulsief reageert op zijn omgeving kan impulscontrole training een goed idee zijn.

Grootte en gewicht

De hoogte van de gemiddelde Staffordshire bull terriër ligt tussen de 35 en 40 cm.
Mannetjes wegen tussen 13 en 17 kg en vrouwtjes worden tussen de 11 en 15 kg.

Kleur

De Staffordshire bull terriërs zijn er in verschillende kleuren. Denk aan rood, reekalf (lichtbruin), wit, zwart, gestroomd (tijgerstrepen) of blauw/grijs. De markeringen kunnen wit zijn.

Speciaal voor het ras: gespierde hond

Het ras is gespierd en kan voor sommige mensen ontmoedigend overkomen. Hoewel de hond niet is gefokt voor hondengevechten of agressie van welke aard dan ook, kunnen sommige mensen zich terugtrekken en onveilig voelen bij de Staffordshire Bull Terrier.

Erfelijke ziekten bij de Staffy

De erfelijke ziekte die vooral bij de Staffordshire bull terriër voorkomt is L2 HGA.
L2-HGA of L-2 hydroxyglutaarzuur acidurie is een genetische ziekte die de hersenen aantast. De ziekte wordt ook wel stofwisselingsziekte genoemd. Het uit zich op verschillende manieren. Meestal vertonen honden veranderend gedrag zoals dementie-achtig gedrag.

Type

Terriër

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Denkt u erover na om een volwassen Staffordshire bull terriër of puppy te kopen? Voorkom dan dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Dit doet u door niet te kiezen voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is.

Online worden er veel honden aangeboden, maar een deel van deze honden zijn niet goed gefokt en/of verzorgd. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen Staffordshire bull terriër koopt.

Waar moet ik op letten als ik een puppy of volwassen hond aanschaf? Ga naar puppy kopen voor meer informatie en tips.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd