Beagle

De beagle heeft een ontzettend goede neus, houdt van eten en gezelschap. Dit ras is over het algemeen makkelijk in de omgang. Met een compact formaat en vrolijk karakter is de beagle één van de meest populaire hondenrassen voor gezinnen.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wilt u meer weten over de kenmerken van de beagle? Of overweegt u om naar een fokker of dierenasiel te gaan om een beagle te kopen of adopteren? U leest hier meer over de eigenschappen van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de beagle een echte speurhond is, maar ook goed samen kan met kinderen?

Eigenschappen van het beagle-ras

De beagle is een hondenras met een ontzettend goede neus. Hij houdt van eten en gezelschap. Dit ras is over het algemeen makkelijk in de omgang. Met een compact formaat en vrolijk karakter is de beagle één van de meest populaire hondenrassen voor gezinnen. 

Achtergrond van de beagle

De beagle is een hondenras dat oorspronkelijk uit Engeland komt. Het zijn kleine honden met een fantastisch reukvermogen. Vroeger werden beagles gefokt om op konijnen, hazen en herten te jagen. Het ras stamt uit de 15e eeuw.

De naam 'beagle'

De herkomst van de naam beagle is niet duidelijk, maar komt hoogstwaarschijnlijk van een Keltisch woord dat "klein" betekent of van een Frans woord dat "open mond" of "luide mond" betekent.

Familie van de beagle

De beagle, harrier en Engelse jachthond zijn familie van elkaar. Ondanks dat ze veel op elkaar lijken, zijn ze gefokt met andere doelen. Zo heb je de langzamere beagle met zijn goede neus en de snel lopende Engelse jachthond. De harrier zit tussen deze twee soorten in.

Jachthond

Beagles werden gefokt om in groepen te jagen; iets wat de honden goed afgaat met zo’n fantastische neus. U zult ze vaak snuffelend zien. Ze zijn het gelukkigst wanneer ze een interessante geur volgen.

Karakter: energieke gezinshond

De beagle wordt beschreven als een gelukkig, nieuwsgierig en lief ras. Ze zijn slim, energiek en speels. Het zijn uitstekende gezinshonden die over de hele wereld populair zijn. De beagle wil onderdeel uitmaken van een groep. Daarom kunnen ze goed samen met andere honden. Ze hebben wel wat aandacht en speeltijd nodig. Ze houden ook van kinderen en kinderen houden van de beagle.

Koppig hondenras

Beagles houden er ook van om hun eigen zin te krijgen. Als ze niet hun zin krijgen, kunnen ze vastberaden en koppig zijn om zo toch te krijgen wat ze willen.

Verveling

Beagles kunnen zich vervelen als ze te lang alleen blijven. Als ze in een achtertuin worden achtergelaten, zullen ze manieren gaan vinden om zichzelf te vermaken, meestal door te huilen, te graven of proberen te ontsnappen.

Activiteit: bewegen in gezelschap

Beagles zijn actieve, energieke honden die elke dag minstens één uur lichaamsbeweging nodig hebben. Dit betekent niet dat u ze gewoon in de achtertuin kan laten. Beagles zijn gefokt om in groepen te werken en zijn het gelukkigst als ze gezelschap hebben. 

Sportieve levensstijl

Naast jagen zijn wandelen en hardlopen geschikte vormen van dagelijkse lichaamsbeweging. Doe uw beagle wel aan de lijn want met zijn goede neus en jachtinstinct gaat hij snel achter interessante geurtjes aan. Er zijn natuurlijk uitzonderlijke gevallen waarin het mogelijk is om een ​​beagle te leren loslopen.

Vachtverzorging beagle

De kortharige vacht van het ras heeft weinig vachtverzorging nodig. Borstel hem één keer per week. Beagles verharen, maar omdat hun haar kort is, valt het niet zo op. Hun vacht wordt in de winter meestal dikker waardoor ze in de lente meer haren verliezen. Het zijn schone honden die over het algemeen niet vaak in bad hoeven.

Training

Beagles hebben dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig in de vorm van geurspelletjes. Zonder dit kunnen ze zich vervelen en kunnen ze gewelddadig worden.

Speur- en neuswerk

Doe samen met uw beagle aan hondensporten. Vooral speur- en neuswerk vindt hij leuk om te doen. Een blije beagle is een beagle die zijn neus mag gebruiken.

Zindelijkheidsproblemen

Het ras kan een beetje moeilijk zijn om zindelijk te maken. Het kan soms één jaar duren voordat sommige beagles volledig zindelijk zijn. Vroege socialisatie- en puppycursussen zijn daarom belangrijk. Heb tijdens het trainen geduld, beloon uw beagle en wees creatief. Onthoud dat beagles obsessief zijn met eten en bijna alles doen voor een traktatie.

Grootte en gewicht: middelgrote hond

De beagle is een middelgrote hond. Hij is 33 tot 40 cm lang en weegt 8 tot 14 kg.

Kleur van de beagle

Alle beagles hebben een korte, schone vacht die meestal driekleurig is: wit, bruin en zwart. Sommige beagles zijn tweekleurig en hebben op hun witte lichaam lichtgele of bruine vlekken. Alle kleuren zijn bij dit ras toegestaan.

Speciaal voor het ras

Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten voordat u een beagle mee naar huis neemt. Net als elk ander ras, heeft de beagle een aantal speciale eigenschappen.

Speurhond en voedseldief

Het belangrijkste is dat het ras een geurhond is en geleid wordt door zijn neus. De neus van het ras is altijd op de grond, op zoek naar een interessant pad om te volgen. Dus een omheinde tuin is een goed idee om uw hond te beschermen tegen verkeer of gevaar. En nogmaals - hij heeft een grote liefde voor eten. Laat geen eten onbeheerd achter!

Erfelijke ziekten bij de beagle

Beagles zijn over het algemeen gezond, maar ze kunnen door bepaalde gezondheidsproblemen worden getroffen. Verantwoordelijke fokkers zullen hun dieren testen  op gezondheidsproblemen zoals: 

Check altijd bij uw fokker op welke ziekten de hond is getest.

Voeding voor de beagle

Beagles zijn voedseldieven en proberen alles te eten. Met hun neus zitten ze vaak in het afval in de hoop daar iets te eten te vinden. Ook eten ze snel te veel. U houdt uw beagle het makkelijkst gezond door hem op het juiste gewicht te houden.

Type hondenras

Geurhond

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Denkt u erover na om een volwassen beagle of puppy te kopen? Voorkom dan dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Dit doet u door niet te kiezen voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Online worden er veel honden aangeboden, maar een deel van deze honden zijn niet goed gefokt en/of verzorgd. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt.

Meer informatie en tips over het kopen van een puppy? Lees: puppy kopen

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd