Waarschuwing voor Moederdag: giftige bloemen gevaar voor huisdieren

Rijswijk, maandag 6 mei 2024 - Met Moederdag om de hoek en de gebruikelijke verwennerij met bloemen, chocolade en knuffels in gedachten, waarschuwen de dierenartsen van AniCura voor een verborgen gevaar voor onze huisdieren. In prachtige Moederdagboeketten kunnen namelijk giftige bloemen zitten, zoals lelies, die zelfs bij contact met stuifmeel vergiftiging kunnen veroorzaken. Een vergiftiging kan dodelijk aflopen. Een recent onderzoek onder 1.262 huisdiereigenaren toont aan dat 4% van de katteneigenaren en 3% van de hondeneigenaren weleens heeft meegemaakt dat hun huisdieren giftige bloemen heeft gegeten. Dat komt neer op ongeveer 45.000 honden- en 80.000 katteneigenaren in Nederland.

Het komt helaas regelmatig voor dat honden en katten bloemen eten die giftig zijn, waardoor ze ernstig ziek kunnen worden en zelfs spoedeisende medische zorg nodig hebben. Om van moederdag ook een gezellige dag te laten zijn voor onze harige vrienden is het goed te weten welke bloemen een risico vormen.

Hier zijn de top vijf populaire bloemen die giftig zijn voor katten en honden, waarvan het raadzaam is deze te vermijden in de boeketten voor mensen die een huisdier hebben:

  1. Lelies: Mooie keuze voor Moederdag, maar zeer giftig voor katten. Kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken van kleine hoeveelheden van elk onderdeel van de bloem, inclusief het water in de vaas. Honden kunnen last krijgen van maag-darmklachten.
  2. Tulpen: Populair voor Moederdagboeketten, maar kan bij huisdieren braken, diarree en ademhalingsproblemen veroorzaken.
  3. Chrysanten: Geliefd vanwege diversiteit en langdurige bloei, maar bevatten stoffen die maagklachten en diarree kunnen veroorzaken.
  4. Azalea's: Populaire Moederdagplanten, maar zeer giftig en kunnen leiden tot braken, diarree en zelfs coma.
  5. Lelietulpen: Hybride tulpensoorten die ernstige maag-darmklachten kunnen veroorzaken.

Moederdag blijkt opmerkelijk genoeg een drukke dag te zijn op de spoedafdeling vanwege huisdieren die bloemen hebben gegeten en vergiftigingsverschijnselen vertonen, zoals braken, diarree of abnormaal gedrag. Laura Ruys, dierenarts-specialist spoedzorg en intensive care bij AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden: “Het is belangrijk bij het minste vermoeden van vergiftiging contact op te nemen met de dierenarts. Voor eigenaren van katten is het extra belangrijk om lelies te vermijden. Bestel of koop je een bosje bloemen voor je moeder en is er een kat in huis, is het advies om de giftige bloemen eruit te laten of alternatieve cadeaus te overwegen om ongelukken te voorkomen.”

Meer nieuws

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd