Neurologie bij AniCura Haaglanden

Een dierenarts-specialist neurologie, ook wel neuroloog, richt zich op de zorg voor dieren die zich richt op het zenuwstelsel van huisdieren.

Neurologie bij dieren

Onze toegewijde dierenarts-specialisten neurologie zijn er om jouw geliefde huisdier te ondersteunen bij neurologische aandoeningen.

Wat is neurologie?

Neurologie richt zich op het zenuwstelsel van dieren. Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen:

 • Het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg van de hond.
 • Het perifere zenuwstelsel: de zenuwen die aftakken van het centrale zenuwstelsel naar onder andere de kop en poten.
 • Verder is er het autonome zenuwstelsel: zenuwen die helpen bij de spijsvertering, ademhaling, doorbloeding van de huid en zweten.

Klik hieronder op de links voor de volledige afbeeldingen.

Centrale zenuwstelsel hondVolledige afbeelding bekijken (vergroten)

Perifere zenuwstelsel hond: Volledige afbeelding bekijken (vergroten)

Wat zijn zenuwen bij dieren?

De zenuwen zijn 'signaal-doorgevende cellen'. Een combinatie van celstructuren geeft bij dieren, net als bij mensen, cruciale signalen door van de hersenen naar spieren en organen, via het ruggenmerg.

Neurologische problemen bij dieren

Neurologische problemen bij honden en katten kunnen zeer uiteenlopen, waarbij de dierenarts-specialist neurologie komt kijken. Met een focus op kwaliteit en zorg streven we ernaar om de beste behandelingen aan te bieden voor de specifieke behoeften van jouw huisdier. 

Symptomen van neurologische problemen 

Als eigenaar zie je een bepaald symptoom, waarbij het duidelijk is: dit is niet normaal. Neurologische problemen kunnen echter ook heel subtiel aanwezig zijn. Twijfel je of iets normaal is? Overleg het met jouw dierenarts. 

Hieronder vind je enkele voorbeelden waarvan de symptomen kunnen wijzen op een neurologische oorzaak. 

 • Epilepsie 
 • Verminderde kracht 
 • Scheve kophouding 
 • Ongecoördineerd lopen 
 • Pijn in de hals of rug
 • Verminderd bewustzijn 
 • Verlamming van de poten
 • Afwijkend gedrag 

Onder deze meer of minder zichtbare symptomen kunnen neurologische oorzaken liggen. 

Neurologische oorzaken

Er zijn verschillende neurologische oorzaken waarvoor we een neurologisch dierenarts kunnen inschakelen. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door aandoeningen zoals: 

 • Trauma (zoals een aanrijding of val) 
 • Rughernia  
 • Nekhernia 
 • Ruggenmerginfarct 
 • Hersenvliesontsteking
 • Hersenweefselontsteking
 • Horner Syndroom
 • Hersentumoren 

Daarnaast behandelen we ook dieren met aangeboren neurologische afwijkingen. Je kunt dan denken aan een waterhoofd of aan Chiara-like Malformatie, waarbij de hersenen niet in de schedel passen.  

Wat is een dierenarts-specialist neurologie?

Een dierenarts-specialist neurologie heeft eerst de opleiding tot dierenarts gedaan, en heeft daarna de specialisatie neurologie afgerond. 

Diagnostiek

 • Neurologisch onderzoek: een grondig fysiek onderzoek, inclusief het testen van reflexen en beoordelen van bewegingspatronen. 
 • Beeldvorming: röntgenfoto's, CT-scans en MRI-scans kunnen worden gebruikt om diagnostische beeldvorming in de diergeneeskunde. Hiermee kunnen structurele afwijkingen in de hersenen, het ruggenmerg of de perifere zenuwen geïdentificeeerd worden. Soms worden ook nog röntgenfoto’s gemaakt.
 • Bloedonderzoek: om eventuele infecties, ontstekingen of stofwisselingsproblemen op te sporen. 

Onderzoek horend bij neurologie

Naast een uitgebreid lichamelijk onderzoek gericht op de werking van het zenuwstelsel, kunnen we verschillende aanvullende onderzoeken inzetten om (de oorzaak van) een neurologisch probleem bij uw dier vast te stellen of uit te sluiten. Enkele onderzoeken die hieronder vallen zijn: 

Deze onderzoeken kunnen helpen om de onderliggende oorzaak van bijvoorbeeld een verlamming vast te stellen. 

Je ziet misschien verlamde poten,
maar wat is nu het probleem? 

Er is onderzoek nodig om een diagnose te kunnen stellen en dus ook om vast te stellen of het gaat om een neurologisch probleem. Daarna kunnen we overgaan op het behandelen van jouw dier. 

Neurologische behandelingen

De diergeneeskunde ontwikkelt voortdurend, ook in de neurologie, en onze dierenarts-specialisten streven ernaar om de beste zorg te kunnen bieden, vergelijkbaar met de standaarden die in de humane geneeskunde worden toegepast.

 • Medicatie: dieren kunnen medicijnen krijgen om symptomen te beheersen, zoals anti-epileptica, pijnstillers, of ontstekingsremmende medicijnen. 
 • Chirurgie: indien nodig kunnen operaties worden uitgevoerd om bijvoorbeeld tumoren te verwijderen, hernia's te corrigeren of andere structurele problemen aan te pakken. 
 • Fysiotherapie en revalidatie: fysiotherapie en revalidatie kan - net als bij menselijke fysio en revalidatie, helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en functionaliteit van jouw dier. 

We bieden bij AniCura doelgerichte behandelingen die zijn afgestemd op de behoeften en het welzijn van het dier en blijven met jou als eigenaar van het dier in gesprek over de mogelijkheden en de kosten.

Zenuwstelsel van een hond

Hieronder vind je een afbeelding van het complete zenuwstelsel van een hond. Dit is het centrale en perifere zenuwstelsel samen. Klik hier om te vergroten

Kwaliteit van neurologische zorg 

AniCura Haaglanden staat garant voor hoogwaardige zorg en behandeling in de neurologie, waarbij we streven naar een nauwkeurige diagnose en doelgerichte behandelingen om het welzijn van jouw huisdier te waarborgen.

Wetenschappelijke waarden

Bij AniCura begrijpen we dat elk dier uniek is, zeker gezien vanuit de neurologie. We werken altijd vanuit wetenschappelijke waarden en zijn ons tegelijk bewust van jou als huisdiereigenaar. Daar hoort bij de keuzevrijheid die je hebt en de verantwoordelijkheid die wij voelen om jou van alle informatie te voorzien die je nodig heeft voor het maken van een keuze in de juiste zorg die past bij je dier.

Neurologie op maat

Onze neurologiespecialisten zijn toegewijd aan het bieden van persoonlijke aandacht en op maat gemaakte behandelplannen. Je kunt erop vertrouwen dat jouw huisdier in de beste handen is, waarbij we streven naar de hoogste standaarden op het gebied van diergeneeskundige zorg. 

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd