Navelbreuk bij uw kat: wel of geen operatie

Wanneer uw kat of kitten een navelbreuk heeft, kan dit ernstige gevolgen hebben. Maar met een tijdige en juiste behandeling, zoals een operatie, is een navelbreuk goed te genezen.

Lees ook: Navelbreukoperatie hond

Na de geboorte ontstaat er op de plek waar de kitten met de navelstreng aan de moeder vastzat een kort navelstompje. Dit stompje droogt na een paar dagen op, valt er af en laat een litteken achter: de navel. De buikwand rond de navel, waar de navelstreng de buik van de kitten in ging, groeit in de weken die volgen vanzelf dicht.

Soms groeit de buikwand rond de navel niet goed dicht. De buikwand sluit zich niet helemaal en er ontstaat een navelbreuk. Door deze opening kan inhoud van het buikje naar buiten zakken.

Hoe herkent u een navelbreuk?

Een navelbreuk ziet er, in tegenstelling tot wat u misschien zou denken, niet uit als een gaatje. U herkent een navelbreuk als een zacht bultje, die in grootte kan variëren. Er zit dan wel geen buikwand op de plek, maar wél huid.

Hoe ontstaat een navelbreuk bij katten

Een veel voorkomende oorzaak van een navelbreuk is een zogenaamd genetische zwakke plek in de buikwand. Het is dan aangeboren en erfelijk.

In andere gevallen kan er tijdens de vergroeiing een stukje darmvlies of buikvet in de weg liggen. De plek wordt na verloop van tijd wel wat kleiner, maar kan zich niet helemaal sluiten.

Uw kat heeft een navelbreuk: wel of geen operatie?

Wanneer uw kitten een navelbreuk heeft, is er in de meeste gevallen nog geen operatie nodig. Soms kan met behulp van het terug masseren het probleem opgelost worden. De spieren moeten dan na een paar maanden naar elkaar groeien.

Kan de navelbreuk niet teruggeduwd worden? Voelt het hard aan, is het rood of wordt het pijnlijk? Dan bestaat het risico dat er belangrijke delen, zoals een stukje darm, klem zitten in de breuk. Dit kan gevaarlijk of zelfs levensbedreigend worden. Een operatie is dan direct nodig.

Over de navelbreuk operatie

Bij een navelbreuk operatie bekijkt de dierenarts eerst onder de huid de breuk. De dierenarts verwijdert het stuk dat buiten de buik lag en de randen van de breukpoort. Tijdens de operatie wordt de buikwand netjes dichtgemaakt met hechtingen en zijn de problemen in de meeste gevallen helemaal verholpen. Uw kat merkt hier verder niets van.

Wanneer er geen direct gevaar is, wordt de navelbreuk vaak tegelijk met de castratie of sterilisatie van uw kat verholpen. Zodat uw dier dan niet twee keer onder narcose hoeft.

Kosten van een navelbreuk operatie bij katten

De kosten voor een navelbreuk operatie variëren. Het hangt onder andere af van het gewicht van uw kat en of de behandeling tegelijk met de sterilisatie of castratie kan worden uitgevoerd.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd