Kattenpension

Een kattenpension is simpelweg een hotel voor katten. Dit kan een dagverblijf zijn, maar vaak gaat het om een langer verblijf tijdens uw vakantie als baasje.

Heeft uw kat een medische indicatie of andere speciale behoeftes? Met name kattenpensions die gekoppeld zijn aan een dierenkliniek hebben de juiste voorzieningen en medische kennis in huis om de verzorging te bieden die deze katten nodig hebben.

Voordelen en nadelen van een kattenhotel

Een kat is erg gehecht aan zijn of haar vertrouwde omgeving. Een kat uit die omgeving halen voelt voor de meesten dus onveilig en levert stress op. Een enkele uitzondering zijn katten die van jongs af aan geleerd hebben om uit te gaan logeren. Een goede vriend of vriendin die oppast of een kattenoppas aan huis klinkt met dat in het achterhoofd ideaal. Waarom dan toch kiezen voor een kattenhotel?

In een kattenhotel wordt uw kat perfect verzorgd. Er is altijd een dierenarts in de buurt in noodgevallen en uw kat krijgt veel persoonlijke aandacht. Zeker als uw kat een medische aandoening heeft en extra verzorging nodig heeft is een kattenhotel de juiste plek voor een zorgeloze vakantie voor u én uw kat.

Wat voor soort kattenhotels zijn er?

Iedere kat is anders en sommige katten hebben speciale behoeftes. Bijvoorbeeld katten met een medische indicatie of oudere katten. Er zijn daarom verschillende soorten kattenpensions.

Het ‘gewone’ kattenpension

In de meeste kattenhotels leven er meerdere katten in dezelfde ruimte. Uw kat verblijft de eerste dagen dan in een eigen hokje om te wennen aan alle onbekende geuren, zonder dat ze in contact komen met soortgenoten. Zodra ze gewend zijn en goed eten kunnen ze vrij rondlopen met de andere katten in het pension. Omdat de omgeving voor alle katten nieuw is, is er voor de kat geen territorium te bewaken. De kans op vechten is hierdoor gering.

Kattenpension met eigen kamers

Er zijn ook kattenhotels waar katten een eigen kamer hebben. Het grote voordeel van een eigen kamer is dat er minder stress zal zijn voor de kat, er beter in de gaten kan worden gehouden hoeveel er gegeten en gedronken wordt en of er bijvoorbeeld gebraakt is of diarree is. Dit biedt uitkomst voor bijvoorbeeld de oudere kat of katten die moeilijk met andere katten samen kunnen.

Sommige kattenpensions met eigen kamers kunnen ook katten met medische aandoeningen plaatsen. Is dit niet het geval, dan biedt een medisch kattenhotel uitkomst.

Medisch kattenhotel

Een kat met een medische aandoening heeft, afhankelijk van de ernst, intensieve zorg nodig. Bij diabetes moet bijvoorbeeld twee keer per dag insuline gespoten worden en is het van belang dat de kat op het juiste moment eet. Of denk aan een kat met een dwarslaesie, waarvan de blaas twee keer per dag geleegd moet worden. Er zijn kattenpensions die zich specifiek op katten met een medische aandoening richten. Hier houden gediplomeerde en ervaren dierenartsassistentes uw dier voortdurend in de gaten en dienen eventuele medicatie toe.

De katten hebben een eigen ruime suite, comfortabele mandjes en zitplateaus en extra grote krabpalen. En ze zitten alleen of samen met hun eigen huisgenootje.

In alle soorten kattenhotels zijn altijd genoeg klim- en krab mogelijkheden en beschutte plekjes om te verstoppen of zachte mandjes om in te slapen. Sommige kattenhotels hebben zelfs een overdekte tuin.

Uw kat voorbereiden op het kattenpension

Een kattenpension is net als een kinderdagverblijf een broedplaats voor ziektes en hygiëneproblemen. Er zijn dus een paar voorzorgsmaatregelen waar u rekening mee moet houden:

  • Uw kat moet (jaarlijks) ingeënt zijn tegen de kattenziekte en niesziekte (en minimaal vier weken van te voren).
  • Om nestjes te voorkomen mogen alleen gesteriliseerde en gecastreerde katten in het pension verblijven.
  • Voordat uw kat het kattenpension ingaat moet hij of zij recent preventief behandeld zijn tegen vlooien en ontwormd zijn, bekijk hiervoor ook de pagina Kat ontwormen. Als er parasieten ontdekt worden bij aankomst van uw kat in het pension zal alsnog een middel tegen bijvoorbeeld vlooien gegeven worden.
  • Uw kat moet gechipt zijn.

Het verblijf in het kattenhotel

Is het voor uw kat de eerste keer in het pension? De eerste dagen kan de kat rustig wennen in zijn eigen hokje. Als het eten en drinken goed gaat, kan de kat vrij rondlopen met de andere katten.

Eigen spulletjes en vertrouwde geuren

Bekende geuren helpen om uw kat sneller te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Zo is de overgang van thuis naar een onbekend hotel iets minder stressvol. Denk aan het vertrouwde kleedje waar uw kat altijd op ligt, of het voer- of drinkbakje. Alles mag mee.

Whatsappen met uw kat tijdens uw vakantie?

Uw geliefde kat moeten missen tijdens een vakantie is voor veel baasjes best moeilijk. Ook al weet u dat uw kat in goede handen is. Sommige kattenhotels houden u daarom graag op de hoogte via WhatsApp met een foto of video van uw kat.

Kosten kattenpension

De kosten van het verblijf in een kattenhotel variëren per dierenkliniek of pension. Over het algemeen geldt er een dagprijs tussen de €10 en €15. Heeft uw kat een medische indicatie en is er intensievere zorg nodig, dan zal de dagprijs iets hoger liggen.

Als er iets met de kat aan de hand lijkt te zijn tijdens het verblijf in een kattenpension zal er altijd contact op worden genomen met de eigenaar. In uitzonderlijke gevallen zal er eerst medische hulp verleend worden, voordat u als baasje op de hoogte wordt gebracht. Dit staat in de algemene voorwaarden .

AniCura’s kattenpensions

AniCura heeft een aantal dierenklinieken die CatFriendly zijn en/of die een kattenpension bij de kliniek hebben (of een samenwerking met een pension in de buurt). Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd