Acupunctuur bij dieren

Acupunctuur is een behandeling binnen de Chinese geneeskunst waarbij de energiebalans binnen het lichaam van uw dier hersteld kan worden.

Lees ook: acupunctuur kat of acupunctuur hond

Met een acupunctuur behandeling bij uw dier kunnen symptomen van aandoeningen of ziekte afnemen of verdwijnen.

Wanneer acupunctuur bij dieren?

Acupunctuur bij dieren wordt vaak ingezet naast een gewone diergeneeskundige behandeling. Bijvoorbeeld als de gewone behandeling niet blijkt te werken of het dier te veel last heeft van bijwerkingen.

Houd er wel rekening mee dat acupunctuur in sommige gevallen alleen een symptoombehandeling is. De oorzaken van de klachten worden er niet altijd mee opgelost. Wel kunnen ziekteverschijnselen zoals pijn en jeuk verminderen of weggaan.

Het is daarom belangrijk dat uw dierenarts altijd eerst naar de onderliggende oorzaak kijkt. De dierenarts zal u dan adviseren over de best mogelijke behandeling. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een combinatie van een gewone behandeling en acupunctuur mogelijk is.

Bij welke aandoeningen kan acupunctuur helpen bij dieren?

Acupunctuur bij uw dier kan bijvoorbeeld een positieve invloed hebben op de behandeling bij:

 • hernia
 • angst
 • artrose
 • herstel na orthopedische operaties
 • huidklachten, zoals jeuk
 • gewrichtspijn
 • nekpijn
 • maag- en darmklachten
 • allergie
 • nierproblemen
 • weerstandsverbetering, bij bijvoorbeeld kanker of infecties
 • autoimmuunziektes

Heeft uw huisdier last van één of meer van bovenstaande klachten? Mogelijk kan een acupuncturist voor dieren u helpen. Neem contact met ons op.

Acupunctuur en diergeneeskunde onder één dak

Bij AniCura wordt acupunctuur vaak door dierenartsen uitgevoerd. Doordat er kennis is over gewone diergeneeskunde en acupunctuur kan de dierenarts u helpen met het beste advies voor uw dier. Ook als acupunctuur voor uw dier geen goed idee is, of alleen in combinatie met een andere behandeling, hoort u dit ook van ons.

Hoe werkt acupunctuur bij dieren?

Overal op het lichaam liggen acupunctuurpunten. Deze punten noemen we meridianen. Door deze punten te stimuleren of te remmen, komen lichaamseigen endorfinen vrij. Deze stofjes werken pijnstillend.

Het stimuleren gebeurt met naalden, laser of andere hulpmiddelen. Met de stimulatie worden prikkels vanuit het behandelde gebied naar het ruggenmerg en de hersenen gestuurd. 

De behandeling verschilt per dier. Als er naalden gebruikt worden zijn dit hele dunne naaldjes die in de huid worden aangebracht. De hoeveelheid naalden kan variëren van enkele tot tientallen.

Een behandeling duurt meestal 20 minuten tot een half uur. Afhankelijk van het behandelplan wordt de behandeling meerdere keren herhaald, met als tussentijd enkele dagen tot weken.

Uw dierenarts brengt u altijd vooraf op de hoogte van het behandelplan. Zo weet u precies wat u kunt verwachten.

Hoe reageren dieren op acupunctuur?

De meeste dieren blijven zodra de naalden zijn aangebracht gewoon op hun plek zitten. De naalden zijn zo dun dat uw huisdier deze bijna niet voelt.

Nu is het dier een heel gevoelig dier, waardoor de behandeling zeker de eerste keer voor uw dier (en uzelf) wel spannend kan zijn. De tweede keer gaat het vaak een stuk makkelijker en kunt u beiden ontspannen.

Uiteraard blijft u er bij de behandeling gewoon bij. Zo weet u zeker dat uw dier niet schrikt en zich op zijn/haar gemak voelt.

Merkt u dat uw dier erg moe is na de behandeling en/of veel dorst heeft? Dit komt regelmatig voor. Zorg thuis voor een rustige plek en voldoende vers water voor uw dier .

Wat zijn de kosten van acupunctuur bij uw dier?

De kosten van acupunctuur kunnen verschillen per behandelplan. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe vaak een behandeling herhaald wordt en of uw dier aanvullende medicatie nodig heeft.

Meer weten, of een afspraak maken?

Meer weten over de mogelijkheid van acupunctuur bij uw dier? Neem contact met ons op!

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd