Lees ook: chemotherapie hond en chemotherapie kat
Wanneer is chemotherapie geschikt?
Chemotherapie kan voor verschillende soorten kanker ingezet worden, afhankelijk van het type tumor en de mogelijke aanwezigheid van uitzaaiingen. Vooral tumoren die gevoelig zijn voor chemotherapie, zoals lymfeklierkanker en sommige vormen van leukemie, reageren goed op de behandeling. Voor andere soorten kanker, zoals sarcomen en carcinomen, kan chemotherapie ondersteunend worden ingezet, bijvoorbeeld na een operatie of wanneer andere behandelingen minder effectief zijn. Voor een goede prognose en behandelplan is een nauwkeurige diagnose essentieel; overleg met een dierenarts biedt dan ook helderheid over de te verwachten uitkomsten en het verloop van de behandeling.
Voorbereiding op chemotherapie
Voordat de behandeling kan beginnen, is het noodzakelijk om een aantal voorbereidingen te treffen. Vaak wordt een bloedonderzoek gedaan om te controleren of de organen, zoals de lever en de nieren, goed functioneren en of het beenmerg gezond is. De resultaten hiervan helpen de dierenarts om de dosis van de medicatie juist af te stemmen. Soms wordt geadviseerd het dier nuchter te houden voor de behandeling. Dit betekent dat het de avond ervoor vanaf een bepaald tijdstip geen eten meer mag krijgen.
Hoe verloopt de behandeling?
Chemotherapie kan op verschillende manieren worden toegediend, afhankelijk van de specifieke situatie en het comfort van het dier. Mogelijkheden zijn:
- Tabletten die de eigenaar thuis kan toedienen.
- Korte injecties in de ader, die slechts enkele minuten duren.
- Langere infusen van zo'n twintig minuten, die plaatsvinden bij de dierenarts.
Tijdens de behandeling kan de eigenaar meestal bij het dier blijven, behalve bij dieren die onrustig zijn, waarvoor soms een lichte sedatie nodig is. In dat geval blijft het dier vaak wat langer bij de dierenarts.
Mogelijke bijwerkingen van chemotherapie
De bijwerkingen van chemotherapie zijn bij dieren vaak minder ernstig dan bij mensen, en bij de meeste huisdieren blijven ze beperkt. Ongeveer 20% van de dieren ervaart milde klachten, zoals verminderde eetlust, misselijkheid, braken, diarree of een tijdelijk verminderde energie. Ernstige bijwerkingen, zoals problemen met de bloedwaarden of haaruitval (bijvoorbeeld bij katten kan er snorhaaruitval zijn), komen slechts bij een klein percentage van de dieren voor. Mocht er toch een ernstige bijwerking optreden, kan het nodig zijn het dier enkele dagen onder toezicht te houden.
Bij sommige behandelingen kan er na een tijd opnieuw een tumor ontstaan. Mocht dat gebeuren, is het vaak mogelijk om opnieuw een chemokuur te starten, al neemt de effectiviteit dan meestal wel af.
Uitscheiding van de medicatie
Omdat chemotherapie het hele lichaam beïnvloedt, worden reststoffen uitgescheiden via urine, ontlasting en speeksel. Over het algemeen zijn de doseringen bij dieren lager dan bij mensen, waardoor de kans op problemen voor anderen in het huishouden klein is. Wel wordt extra voorzichtigheid geadviseerd bij zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand. Uw dierenarts geeft u instructies over eventuele hygiënemaatregelen die kunnen helpen het contact met deze stoffen te vermijden.
Voordelen en nadelen van chemotherapie
Het grootste voordeel van chemotherapie is dat het leven van het dier verlengd kan worden, terwijl de levenskwaliteit behouden blijft. Veel dieren kunnen na de behandeling zonder problemen verder leven, soms zelfs nog jaren. Een mogelijk nadeel is dat het lastig kan zijn om vooraf precies in te schatten hoe goed de behandeling zal aanslaan. Chemotherapie kan ook prijzig zijn, dus het is verstandig om vooraf goed te overwegen of dit de juiste keuze is voor het dier en voor jezelf als eigenaar.
Kosten van de behandeling
De kosten van chemotherapie voor dieren kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type behandeling, de soort en hoeveelheid medicatie en het aantal sessies dat nodig is. Sommige dierenverzekeringen vergoeden een deel van de kosten, afhankelijk van het gekozen pakket. Voor een inschatting van de totale kosten is het raadzaam om hierover met je dierenarts te overleggen.
- Lees ook: Verzekering voor huisdieren
Overleg met je dierenarts
Als je chemotherapie overweegt voor je huisdier, kan een open gesprek met je dierenarts je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen. De arts kan je verder informeren over de verwachtingen, bijwerkingen en de mogelijke vooruitzichten, zodat je de best mogelijke zorg kunt geven aan je huisdier.