Tips voor de kattenbak: waar moet je aan denken?

Jouw kat de kattenbak laten gebruiken is misschien niet zo lastig. Maar er zijn dingen waar je rekening mee moet houden om het voor jou en jouw kat zo fijn te maken.

Hoeveel kattenbakken?

Hoeveel kattenbakken je moet gebruiken, is vrij eenvoudig wiskunde. Je moet altijd 1 kattenbak per kat plus 1 hebben. Dus stel je hebt 3 katten. Dan heb je dus 3+1=4 kattenbakken nodig. Als je maar 1 kat in huis hebt, kom je misschien weg met slechts 1 kattenbak. Hoeveel kattenbakken jij nodig hebt, hangt namelijk ook af van hoe groot jouw huis is. Als je een relatief klein appartement en één kat hebt, is één kattenbak waarschijnlijk voldoende. Als je daarentegen een huis met meerdere verdiepingen hebt, zou je meer dan één kattenbak moeten hebben, zelfs als je maar één kat hebt. Van de slaapkamer op de bovenste verdieping naar de kattenbak in de kelder gaan is een lange weg voor een kat. Zeker voor een kitten of een oudere kat. Het risico is dat jouw kat een ander plek in huis vindt om zijn behoefte te doen. In plaats van helemaal naar de kattenbak te gaan.

Als je meerdere katten hebt, moet je, zoals hierboven vermeld, 1 kattenbak per kat plus 1 hebben. Katten worden meestal erg territoriaal en kunnen proberen een kattenbak voor zichzelf te claimen. Het kan ook voorkomen dat de ene kat niet meteen wil gaan net nadat de andere kat klaar is.

Als je twee kattenbakken hebt, zorg er dan voor dat ze niet naast elkaar staan. Je kat ziet het misschien als één grote kattenbak En dan kan de ontlasting op de vloer terechtkomen.

Welke soort kattenbak

Bij het kiezen van een kattenbak zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten. Allereerst de grootte. Over het algemeen is hoe groter hoe beter, omdat jouw kat meer ruimte heeft. Zolang de kattenbak in ieder geval 1,5 keer groter is dan de lengte van jouw kat (van de neus tot kont). Zo heeft hij voldoende ruimte om naar binnen te gaan, zich om te draaien en te krabben.

Wel of geen deksel

Sommige kattenbakken hebben deksels. Dit kan jij zelf fijn vinden, daarom worden ze zo verkocht. Maar veel katten houden daar niet van. Ze kunnen zich minder makkelijk verplaatsen om de perfecte positie te vinden om te plassen of te poepen. Verlegen katten daarentegen vinden het misschien prettig om wat privacy te hebben bij het doen van hun behoefte, een deksel kan in die gevallen een goed idee zijn.

Bij een kattenbak met een deksel vergeet je misschien makkelijker de bak schoon te maken en ruikt het ook meer vanbinnen. Wanneer de kattenbak stinkt of vies wordt, wilt jouw kat hem misschien niet gebruiken. En dan zoekt hij een andere plek in huis om zijn behoefte te doen. Zoals een plantenbak of wasgoed.

Hoge randen

Sommige katten hurken niet erg bij het plassen, dit komt vaker voor bij poezen. Dan kan het zijn dat jouw kat buiten de bak plast, zelfs als hij er wel in staat. Een kattenbak met hogere randen of een kattenbak met de ingang aan de bovenkant is dan een betere optie. Let wel op, hoge randen en een hoge instap zijn weer niet goed voor oudere katten. Die kunnen moeite hebben met naar binnen gaan.

Welk soort kattengrit

In het wild zouden katten hun behoefte doen in aarde of zand. Kies daarom een kattenbakvulling wat daarop.

Fijne, ongeparfumeerde, klontvormende kattenbakvulling

Een klontvormende kattenbakvulling maakt het makkelijker om de plas uit de de kattenbak te scheppen. Geurende, geparfumeerde kattenbakvulling is geen goed idee. De geur is niet goed voor je kat en ook niet voor jou. Jullie kunnen er allebei astma krijgen. De kattenbak regelmatig schoonmaken is de beste manier om de geur van de kattenbak weg te houden.

Heb je een oudere kat, of eentje met gevoelige pootjes? Gebruik dan geen scherp of hard kattengrit. Denk aan silica of houtkorrels.

Waar moet je de kattenbak neer zetten?

In een klein appartement kan het lastig zijn om een plek voor de kattenbak te vinden die zowel voor jou als voor jouw kat werkt. Het beste is een plek zonder tapijt, omdat het makkelijker is schoon te houden rondom de kattenbak. De badkamer, wasruimte of de kelder zijn veel voorkomende plaatsen om de kattenbak te plaatsen. Zelfs de keuken kan een goede plek zijn, bijvoorbeeld in de buurt van de vuilnisbak.

Let op deze punten bij het kiezen van een plek voor de kattenbak:

  • Een hoek. Daar heeft jouw kat overzicht over wat er gebeurt en wat privacy tijdens het gebruik van het toilet.
  • Niet in de buurt van het voer en water van jouw kat (of jezelf).
  • Weg van het bed van jouw kat, en dat van jezelf.
  • Een rustige plek, niet in de buurt van een lawaaierige omgeving of luide apparaten zoals de wasmachine.
  • Een plek die dag en nacht goed bereikbaar is.

De kattenbak van een kat kun je beter niet verplaatsen. Katten houden namelijk van. Zet de kattenbak op dezelfde plek. Zo voorkom je dat jouw kat in de war raakt.

Hoe vaak moet ik de kattenbak schoonmaken?

Minimaal 1x per dag. Nadat je de plas en poep hebt opgeruimd, kan je nog wat kattenbakvulling toevoegen als dat nodig is. De kattenbak zelf moet elke 1-4 weken worden schoongemaakt. Gebruik alleen zeep en heet water. Gebruik geen schoonmaakproducten met een sterke geur en chemicaliën. En zeker geen bleek! Als je niet-klonterende kattenbakvulling in de bak hebt, moet je de kattenbak iedere week helemaal verversen.

Als je problemen hebt om jouw kat de kattenbak te laten gebruiken, neem dan altijd contact op met jouw dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Krijg na inschrijving onze Kitten Gids cadeau! Speciaal voor jou met zorg samengesteld door onze dierenartsen.

    Lees meer

  • Super leuk dat je een kitten of kat krijgt! We helpen je graag op weg met onze speciale kittenchecklist. De dag waarop je nieuwe kitten op mag halen komt steeds dichterbij. Je bent enthousiast en wilt natuurlijk dat alles in orde is. Hier is een c…

    Lees meer

  • Welk kattenras past bij jou? Een gewone huiskat of een raskat? En welk ras dan? Wij helpen je de juiste vragen te stellen bij het kiezen van een kat die past bij jou en jouw leefstijl- en omgeving.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Kitten Gids

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd