Turkse angora

Bekend om hun lange, ballerina-achtige lichamen en zachte, zijdeachtige vacht, worden Turkse angora's beschouwd als nationale schatten in hun thuisland Turkije. Ondanks hun zachte uiterlijk zijn Turkse angora's eigenlijk speelse en intelligente katten die aanhankelijk zijn met hun eigenaren. Ze zijn vriendelijk en vastberaden.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Achtergrond van de Turkse angora

De Turkse angora is een ras dat ergens in de 15e eeuw in Turkije is ontstaan. Niemand kent de exacte oorsprong, maar men gelooft dat ze afstammen van de Afrikaanse wilde kat, en dat hun lange, zijdeachtige haar het resultaat is van een spontane mutatie. Anderen geloven dat Turkse angora's hun langere vacht ontwikkelden als bescherming tegen barre, besneeuwde klimaten in Ankara (voorheen Angora).

Nationale schat Turkije

De vroegste schriftelijke benoeming van de Turkse angora komt uit het 16e-eeuwse Frankrijk. Dus het is algemeen aanvaard dat de Turkse angora naar Engeland en Frankrijk werd gebracht. Het ras werd begin 1900 gebruikt in fokprogramma’s met de pers en werd zo een apart ras. Turkije beschouwde de katten echter als een nationale schat en zette een fokprogramma op in de dierentuin van Ankara om het ras te behouden. Ze concentreerden zich op de witte vacht met blauwe ogen, gouden ogen of twee verschillende kleuren ogen.

Persoonlijkheid

De Turkse angora is actief, wendbaar en betrokken. Het ras heeft een energiek karakter, gevoel voor humor en is een geweldige keuze voor senioren en gezinnen met kinderen. Hoewel ze in het algemeen een band met alle mensen hebben, kiezen ze vaak voor een bepaald lid van de familie om hun constante vriend te zijn.

Slimme en behulpzame kat

De Turkse angora is intelligent en vastberaden en zal honden en andere katten regeren met zijn ijzeren poot. Ze willen graag op elke mogelijke manier behulpzaam zijn. Hun intelligentie maakt ze erg goed in het oplossen van problemen. Ze houden van interactief spelen en zullen zich vervelen als u ze niet genoeg aandacht geeft. Daag uw Turkse angora uit door hem trucs te leren en hem puzzel speelgoed te geven. Train hem ook fysiek en op zijn jachtinstinct door hem te voorzien van speelgoed en hoge krabpalen. Hij houdt er namelijk van om hoog te zitten. Dit kan op de bovenkant van deuren, boekenplanken en ander hoog meubilair zijn waar ze graag zitten en de rest van het huis goed kunnen zien..

Uiterlijk, maat en gewicht

De Turkse angora is een middelgrote kat met een lange, zijdeachtige vacht en elegant, gracieus en sterk lichaam. Het ras heeft lange slanke benen, kleine poten, een lange staart en grote oren. Het hoofd is V-vormig vanaf de basis van de oren tot het puntje van de neus.De hoog geplaatste amandelvormige ogen kunnen groen, goud, koper, blauw of tweekleurig zijn. 

Mannetjes wegen ongeveer vijf tot zeven kg en vrouwtjes drie tot vijf kg. Ze leven vaak 13 jaar of langer.

Kleur

Hoewel de witte Turkse angora kat het meest wordt herkend, bestaat het ras in meer dan 20 kleuren. Kleuren kunnen zijn; zwart, blauw, rood, tabby, tabby-wit, lavendel en kaneel. Dit omvat ook smoked- en point variëteiten, wat betekent dat de kleur van de vacht aan de uiteinden een andere kleur heeft. 

Hun ogen kunnen blauw, groen, amber, geel of kunnen per oog verschillen. 

Vachtverzorging Turkse angora

Turkse angora katten hebben een middellange vacht met een lange zijdeachtige, gepluimde staart. Dit ras heeft geen ondervacht, dus het onderhoud is minder veeleisend zijn dan dat van andere langharige of halflangharige kattenrassen. De vacht krijgt niet vaak matten of klitten. Wij raden u aan  om de vacht één ​​of twee keer per week te kammen met een fijne kam of gladde borstel. Zo verwijdert u het overtollig haar en zorgt u ervoor dat de vacht er op zijn best uitziet en aanvoelt.

In de zomer is de vacht korter met een pluizige staart. Een volwassen Turkse angora in volledige winterjas heeft middellang, fijn, zijdeachtig haar met mooie manen en een volledig gepluimde staart.

Speciaal voor het ras

Het gen dat verantwoordelijk is voor de witte vacht en blauwe ogen van de Turkse angora kat is verbonden op hun gehoorvermogen. De aanwezigheid van een enkel blauw oog kan erop duiden dat de kat doof is aan het oor aan hetzelfde kant met het blauwe oog. Veel witte katten met blauwe en vreemde ogen hebben een normaal gehoor, en zelfs dove katten leiden een heel normaal leven als ze binnenshuis worden gehouden. Men denkt dat de hoeveelheid dove katten is afgenomen als gevolg van de ontwikkeling van het ras.

Erfelijke ziekten

Turkse angora's zijn over het algemeen gezond, maar zoals eerder vermeld, zijn witte katten met blauwe ogen vatbaar voor doofheid. Witte katten met verschillende kleuren ogen kunnen het gehoor in slechts één oor verliezen. Verder kunnen Turkse angora's last hebben van:

 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM):, de meest voorkomende vorm van hartziekte bij katten. 
 • ataxie: een ziekte in het zenuwstelsel die kan voorkomen in de benen, het hoofd, de romp of alle drie. Katten met ataxie kunnen niet meer normaal op hun benen lopen. Ze krijgen problemen met de coördinatie, houden hun kop scheef en worden vaak onzindelijk.
 • door het ontbreken van huidpigmentatie bij de witte angora kan er ook een verhoogd risico zijn op verbranden. Dit gaat samen met een hoger risico op huidkanker als ze veel tijd doorbrengen in direct zonlicht.

Voeding

Het dieet van uw Turkse angora hangt voornamelijk af van zijn leeftijd, geslacht en activiteitsniveau. Als u niet zeker weet hoeveel eten u moet geven, neem dan contact op met uw dierenarts. Overvoeding kan leiden tot overgewicht, wat een hele reeks andere gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Het is dus belangrijk om een ​​gezond, uitgebalanceerd dieet aan uw Turkse angora te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd