Britse langhaar

De kalme, schattige en mollige Britse langhaar is dichte familie van de Britse korthaar. Ze lijken op elkaar in uiterlijk en karakter. Het belangrijkste verschil is, wat de naam al verklapt; de lange, pluche en dichte vacht.

Een paar weetjes

Elke kat is uniek en de kenmerken binnen het ras kunnen ook verschillen.
 • Affectie

  Hoeveel affectie je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
 • Behoefte aan activiteit

  Hoe actief dit ras is.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Verbaal

  Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Achtergrond van Britse langhaar

De Britse langhaar is een langharige ontwikkeling van het ras Britse korthaar en hun geschiedenissen lopen in elkaar over. De Britse langhaar is afkomstig uit het fokken van Britse kortharen met de pers. Oorspronkelijk vond deze kruising plaats om meer Britse kortharen te krijgen aangezien het ras na de Eerste en Tweede Wereldoorlog flink in aantallen was gedaald. Fokkers hadden geen andere keuze dan kruisingen te maken in een poging het ras te redden. Ze gebruikten katten zonder stamboom en perzen.

Langeharige vacht

Het gen voor de langharige vacht wordt erfelijk overgedragen, daarom is het gen lastig te achterhalen. Soms komen langharige katten pas generaties later. Dit geldt ook voor de Britse langhaar. Decennia lang werden de kittens zonder de gewenste korte vacht als ongewenst beschouwd. Ze werden weggegeven of zelfs ingeslapen om het originele rastype te behouden.

De meningen zijn verdeeld over dat sommige fokkers gekozen hebben om alleen te fokken voor de langeharige vacht. Tot op de dag van vandaag erkennen slechts een handvol kattenorganisaties de Britse langhaar als een apart en goedgekeurd kattenras. Qua rasstandaard komt de Britse langhaar overeen met de Britse korthaar. Het enige verschil is de lengte van hun vacht.

Persoonlijkheid Britse langhaar

Britse langharen combineren de kenmerken van de Britse korthaar en de pers. Het is een kalm en ontspannen ras dat aanhankelijk, vriendelijk en gemakkelijk in de omgang is. Deze teddybeer geniet van het gezelschap van familie, maar zijn geen klassieke schootkatten. Ze willen eerder aan het voeteneinde van het bed liggen, of op de arm van de bank. Ze houden er niet van om vastgehouden of gedragen te worden. De Britse langhaar is gemakkelijk in de omgang en een gezinslid dat het hoofd koel houdt, wat er ook gebeurt.

Deze langharige kat geeft met zijn aanwezigheid veel liefde. En zoals bij de meeste katten, houden ze ook van aandacht en contact met hun familie. Geef uw kat mogelijkheden om te spelen om hem gelukkig en uitgedaagd te houden.

Uiterlijk, maat en gewicht

De Britse langhaar is middelgroot tot groot, met een fors en gespierd lichaam. Ze hebben een brede, vierkante kop, mollige wangen en een korte nek. De benen zijn redelijk kort en hun poten zijn rond. Net als bij de Britse korthaar zijn de oren klein en rond. Met zijn grote, donkere ronde ogen en pluizige vacht lijkt de Britse langhaar op een schattige teddybeer. 

Vrouwtjes wegen tussen de vier en zes kg, terwijl mannetjes tot wel acht kg kunnen wegen.

Kleur

Net als de Britse korthaar komt de Britse langhaar in verschillende kleuren en patronen. Niet alleen het originele grijs/blauw. Ze kunnen bijvoorbeeld zwart, wit, crème, chocolade, rood, kaneel, lila, pointed, tabby of schildpad gekleurd zijn. De ogen zijn afhankelijk van de vachtkleur en zijn meestal blauw, groen, goud of koper.

Vachtverzorging

De langharige vacht van de Britse langhaar is zacht, dubbel en erg dik. Omdat de vacht van de Britse langhaar korter is dan die van de pers, wordt het halflang genoemd. De erg dikke ondervacht zorgt ervoor dat de vacht uit zijn lichaam steekt, waardoor het een pluche-achtige uitstraling krijgt.

Om de vacht mooi en gezond te houden, moet u uw kat wekelijks borstelen. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken over het wassen van uw kat, want daar zorgt hij zelf voor. Borstel of kam wel vaker tijdens seizoenen waarin uw langharige kat meer dan gebruikelijk verhaart. Het borstelen voorkomt ook klitten en matten en houdt de huid en vacht gezond. Bovendien helpt borstelen om haarballen te voorkomen.

Speciaal voor het ras 

Britse langhaar kittens zijn vaak iets minder druk dan andere rassen. Ze ontwikkelen hun volle vacht en borstelige staart pas als ze ver in hun eerste levensjaar zijn. Het kan tot drie jaar duren voordat het ras volledig volwassen is. Onthoud ook dat dit een nieuw kattenras is en niet erkend is door alle rasverenigingen, dus het vinden van een Britse langhaar kan een uitdaging zijn.

Erfelijke ziekten

De Britse langhaar is over het algemeen gezond, maar ze zijn vatbaar voor hypertrofische cardiomyopathie (HCM), de meest voorkomende vorm van hartaandoeningen bij katten. Er is geen medicijn voor hypertrofische cardiomyopathie, maar een vroege diagnose biedt de mogelijkheid van behandeling en sommige katten kunnen jaren met de ziekte leven.

Omdat ze in het verleden met de pers zijn gefokt is er ook een kleine kans op polycystische nierziekte. Deze ziekte veroorzaakt nierproblemen vanwege de cysten of met vloeistof gevulde gaten die zich geleidelijk ontwikkelen. Er is een gentest beschikbaar, dus het is zeker de moeite waard om de fokkers er naar te vragen.

Voeding

Het meest voorkomende gezondheidsprobleem bij de Britse langhaar is overgewicht. Vooral als uw kat volwassen is en veel tijd doorbrengt in bed of op de bank. Gebruik dus voeding die door de dierenarts is goedgekeurd en alle voedingswaarden bevat die uw kat nodig heeft. Houd uw kat actief door met hem te spelen en geef hem de ruimte om te wandelen.

Om haarballen te voorkomen, kunt u uw kat droogvoer geven speciaal voor langharige katten of lekkernijen die de rui ondersteunen. Dit maakt het gemakkelijker om op natuurlijke wijze haarballen kwijt te raken.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd