KCS bij hond (Keratoconjunctivitis sicca)

Heeft uw hond pijnlijke en rode ogen? Of vaak een oogontsteking? Dit kan komen doordat de traanklieren van uw hond te weinig traanvocht aanmaken. Deze aandoening heet Keratoconjunctivitis sicca (KCS).

Wat is KCS bij hond?

KCS is een oogaandoening die bij de hond regelmatig voorkomt. Bij deze aandoening maken de traanklieren te weinig of geen traanvocht meer aan. Door dit tekort aan traanvocht raken de slijmvliezen en het hoornvlies geïrriteerd en ontstoken. 

Als het niet op tijd behandeld wordt, kunnen er littekens komen op het hoornvlies, waardoor de hond zelfs blind kan worden. Het is dus belangrijk om er vroeg bij te zijn, en zo met behandeling verdere oogschade door KCS te voorkomen.

Oorzaak Keratoconjunctivitis sicca bij hond

KCS bij honden komt meestal doordat het eigen immuunsysteem de traanklieren afbreken. Maar ook een oogontsteking, een beschadiging van de traanklieren door een ongelukje of bepaalde medicijnen kunnen de aanmaak van traanvocht verstoren.

Traanvocht bij hond, waarom zo belangrijk?

In een gezond oog van de hond zorgt het traanvocht ervoor dat het hoornvlies, het oppervlak van het oog, vochtig en schoon blijft. Als er te weinig traanvocht aangemaakt wordt, raakt dit hoornvlies geïrriteerd en ontstoken. 

Ook zorgt het traanvocht ervoor dat de ogen belangrijke voedingsstoffen krijgen en helpt het bij het herstel van het oog en het voorkomen van ontstekingen.

KCS bij een hond herkennen

In een vroege fase van KCS zal de hond nog weinig last hebben van klachten. Daarom is KCS aan het begin zonder oogonderzoek moeilijk te herkennen. 

Als uw hond al langer last heeft van KCS en er dus al veel minder traanvocht aangemaakt wordt, kan het bijvoorbeeld herkend worden aan:

  • vaker knipperen of knijpen met het oog door pijnlijke ogen
  • rode en ontstoken ogen
  • doffere ogen die minder glimmen
  • pussige ooguitvloeiing/afscheiding dat in en rondom de ogen gaat zitten
  • donker pigment op oogoppervak

Wees er vroeg bij, dan is er meer aan behandeling mogelijk

Dit zijn al ernstige symptomen. Het is bij KCS belangrijk om er vroeg bij te zijn, omdat we dan nog veel meer kunnen doen. Dus laat bij twijfel altijd de ogen van uw hond onderzoeken door de dierenarts. 

Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Lees ook: oogproblemen bij honden

Welke honden hebben meer risico?

KCS kan bij elke hond voorkomen, maar komt vooral voor bij oudere honden. Bepaalde rassen, en dan vooral kleinere rassen, lijken meer risico te hebben om KCS te krijgen. Enkele rassen waarbij KCS bijvoorbeeld vaker voorkomt:

Onderzoek: traanvocht bij uw hond meten

Tijdens het oogonderzoek meten we de vochtproductie in het oog. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met de Schirmer Tear Test. Bij deze test plaatst de dierenarts eventjes een teststrookje achter het ooglid. Hierop kan de hoeveelheid traanvocht afgelezen worden.

Als uit het onderzoek komt dat uw hond minder traanvocht aanmaakt dan normaal, dan adviseren we om de ogen gelijk te behandelen. Zo kan een verdere beschadiging aan het oog voorkomen worden.

Onderzoek hoornvlies op beschadigingen

Daarnaast kijken we met fluorkleuring of het hoornvlies beschadigd is. Als dit zo is, is hiervoor ook altijd een behandeling nodig.

Lees ook: oogonderzoek bij hond of kat

Behandeling KCS bij hond

Als de aandoening vroeg vastgesteld wordt is er bij KCS gelukkig een goede behandeling mogelijk.

Uw hond krijgt speciale oogdruppels of een -zalf. De medicatie gaat meestal pas werken na een aantal weken. Tot die tijd is het advies vaak om bij uw hond kunsttranen toe te dienen. Deze zorgen ervoor dat het oog vochtig blijft. 

Als ook het hoornvlies beschadigd is, zal uw dierenarts hiervoor ook medicatie meegeven. 

Regelmatige controle

In de eerste periode van de behandeling zal uw hond nog regelmatig op controle komen bij de dierenarts. Er wordt dan gekeken of de behandeling goed aanslaat en of het oog ontstoken is. 

KCS door medicatie

Heel soms is de afname van de aanmaak van traanvocht een bijwerking van een bepaald medicijn. Het kan zijn dat KCS dan vanzelf overgaat bij het stoppen van de medicatie. Uw dierenarts zal u hierin adviseren.

Voorkomen van andere oogproblemen bij KCS

Heeft uw hond mogelijk aanleg voor KCS? Laat de aanmaak van traanvocht van uw hond dan regelmatig door ons meten, bijvoorbeeld bij de vaccinatie. Zo is het mogelijk om KCS vroeg te ontdekken en te voorkomen dat uw hond door de aandoening ernstige en pijnlijke oogschade krijgt. 

Heeft u vragen over KCS? Neem gerust contact met ons op. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.