Leer je pup om jou aandacht te geven

Wat betekent aandacht krijgen van je pup, en waarom is het handig om je pup te trainen zodat het een vaste gewoonte wordt?

Het klinkt misschien moeilijk om aan te leren, je pup naar je toe laten komen zonder dat je het vraagt. Door je pup te leren om jou aandacht te geven of contacrt met je te maken zal het je lukken. Volg de methode uit dit artikel en leer je puppy een handige gewoonte aan. 

Lees ook: hoe train ik mijn pup?

Het trainen begint allemaal bij ‘jou interessant genoeg vinden’ tegenover de omgeving, die ook super interessant is voor jouw puppy. Wil je je hond aanleren om te komen wanneer jij roept? Heel fijn wanneer dit lukt. Maar dit kan ook zonder te roepen of schreeuwen.  

Wat wordt bedoeld met aandacht krijgen? 

Je pup zoekt je op zonder dat je het vraagt. Dat ‘opzoeken’ of naar je toe komen hoeft niet de fysieke actie te zijn.

  • naar je (op)kijken
  • met zijn neus tegen je hand tikken
  • aan je zijde blijven terwijl er afleiding is 

Dit zijn allemaal manieren van aandacht krijgen van of contact maken met je puppy. Deze acties bevestigen allemaal dat je puppy op jou is gericht. 

Waarom aandacht krijgen van je pup? 


Waarom is aandacht krijgen van je pup iets waarvoor je zou trainen? 

Heel simpel: omdat het heel fijn is als  

  • Je pup luistert – dat hij bijvoorbeeld komt als jij dat wilt
  • Je pup bij jou controleert of hij het water in mag, iets op mag eten of achter een kat aan mag gaan voordat hij dat ook daadwerkelijk doet 
  • Als je de aandacht krijgt van je pup kun je bevestiging geven of corrigeren.
  • Jouw puppy jou als het ‘centrale punt’ ziet, daar begint het trainen van jouw pup

Op deze manier heb je controlemomenten zonder achter je pup aan te moeten, of in een stresssituatie te belanden en daarin beslissingen moeten nemen. 

Als je jouw puppy dit gedrag aan kunt leren, wordt het aanleren van het commando ‘laat los’, ‘kom hier’ of ‘nee’ ook veel makkelijker.  

Hoe leer je je pup om jou aandacht te geven? 

Het begint met je pup te leren om jou aandacht te geven. Dat in tegenstelling tot de (super interessante!) omgeving, vol katten, andere honden, geurtjes en geluiden. De volgende stappen helpen je op weg. 

  1. Begin thuis, daar is minder afleiding. Zorg voor bijzondere, ‘luxe’ snoepjes of speeltjes in een broekzak of tasje.
  2. Beloon je pup met een speeltje of snoepje zodra hij naar je kijkt.
  3. Laat het niet bij één beloning: met één snoepje kan je pup nog wegrennen (achter die kat aan). Als hij weet dat er meerdere volgen, ben jij meer de moeite waard dan die afleiding.
  4. Gooi het snoepje of het speeltje op de grond, laat je hond nog even wachten en geef dan toestemming. Heeft hij het snoepje op en jou aandacht gegeven? Wees duidelijk met je bevestiging (“goed gedaan!”) en gooi iets nieuws.
  5. Maak het lastiger: zoek meer afleiding op en probeer hetzelfde trucje met de beloning; je hond zal die herkennen. Begin met een andere omgeving. Daarna tijdens een wandeling op een rustig deel, en op een druk(ker) deel (bijvoorbeeld een speelveldje). Reageert je pup niet binnen vijf seconden? Dan is het nog te moeilijk voor hem. Neem afstand van de afleiding en probeer het opnieuw.
  6. Je pup snapt het helemaal? Maak de afleiding dan deel van de beloning: je puppy mag even met de buurman spelen nadat hij jou aandacht heeft gegeven. Er mag gesnuffeld worden bij de kinderboerderij als hij maar een snoepje komt halen, etc.  

Door je puppy aan te leren dat hij altijd eerst naar jou toekomt voor hij een beslissing maakt, bied je hem (en jezelf) rust en duidelijkheid. Het is gewenst gedrag dat de rest van zijn leven handig zal zijn. 

Meer artikelen over honden trainen

 

Neem contact op met een dierenarts

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Meer over puppy's?

Net een puppy in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je in voor onze Puppy Wijzer! Speciaal voor jou gemaakt door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw puppy.

    Lees meer

  • Je wilt een nieuwe puppy? Dan is de keuze: voor welk hondenras ga je? Volg onze checklist of doe de test!

    Lees meer

  • Van het puppy-proof maken van je huis tot aan de gezondheid, tot aan het trainen van je puppy. Het is niet niks, die nieuwe viervoeren in huis! Wij helpen je graag om samen met jouw harige vriend een goed leven tegemoet te gaan.

    Lees meer

  • In deze gids hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe u een veilig en fijn leven kunt leiden met uw harige nieuwe familielid.

    Lees meer

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd