Over cavia's in het algemeen

Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, uit het Andes gebergte. Daar leven ze in groepjes, meestal met één mannetje (beertje) en met meerdere vrouwtjes (zeugjes). De gemiddelde leeftijd van een cavia is zo’n vijf tot zes jaar.

Cavia’s eten uitsluitend plantaardige voeding. Het gewicht van een volwassen cavia ligt tussen de 800 en 1800 gram. De draagtijd van de cavia is 59-72 dagen, afhankelijk van het aantal jongen. Gemiddeld werpt een cavia drie jongen.

Cavia’s zijn over het algemeen erg stress gevoelig. Cavia's zijn daarom niet echt geschikt voor heel kleine kinderen.

Cavia kopen: de aanschaf

Wilt u een cavia kopen? Er zijn verschillende overwegingen om rekening mee te houden. Dit is waar u aan moet denken bij de aanschaf van een cavia.

Meer dan één

Omdat cavia’s, net zoals konijnen, groepsdieren zijn is het belangrijk om minimaal twee cavia’s in huis te nemen. Een beertje (mannetje) met een zeugje (vrouwtje) is een goede combinatie.

Op welke leeftijd een cavia kopen?

De beste leeftijd om een cavia aan te schaffen is wanneer hij of zij zes weken is, in ieder geval niet jonger. Baby cavia’s zijn natuurlijk schattig, maar ook een volwassen exemplaar is erg leuk. Bij een cavia- of knaagdierenopvang zijn vaak erg leuke en lieve cavia’s opzoek naar een nieuw huisje.

Cavia drachtig (zwanger)

Nadat u uw cavia heeft gekocht moet u weten dat een beertje geslachtsrijp is op de leeftijd van acht tot tien weken. Het zeugje is al vruchtbaar op een leeftijd van vier tot zes weken. Vermoedt u dat uw cavia zwanger is? Laat om dit zeker te weten een uw dierenarts uw cavia controleren en laat u informeren.

Verzorging van uw cavia's

Meer informatie over cavia's, zoals over het eten van een cavia, meer informatie over castratie, of ontwormen van uw cavia, ga naar: cavia verzorging.

Castreren

U zult het beertje moeten laten castreren als u geen nestje wilt. Na de castratie kan het beertje nog vier weken lang het zeugje bevruchten, dus hou ze nog even uit elkaar.

Vechtende cavia's?

Niet gecastreerde mannetjes of niet gecastreerde vrouwtjes kunnen niet altijd bij elkaar. De kans dat er dan met elkaar gevochten wordt is groot. Castratie kan een oplossing zijn. Neem contact op met uw dierenarts.

Cavia met een konijn samen

De combinatie van een cavia en een konijn als vriendje gaat vaak erg goed. Het is leuk om te zien dat de cavia soms het gedrag van het konijn na gaat doen. Toch is het uiteraard veel wenselijker om een soortgenootje te vinden in plaats van een konijn. Ook is de behoefte aan beweging en voeding tussen een cavia en een konijn niet helemaal hetzelfde. Daarbij zijn konijnen vaak groter en sterker dan cavia’s. Hierdoor wordt de kans op verwondingen bij de cavia groter.

Huisvesting cavia: tips

Cavia’s kunnen binnen en buiten leven. In een strenge winter zullen de cavia’s wel binnen gehouden moeten worden. Of in ieder geval op een vorstvrije, winddichte en droge plek.

Buiten

In het voorjaar kan de cavia gaan wennen aan het buitenleven. Belangrijk is dat een buitenhok uit de zon en wind staat en de dieren een nachthok hebben met voldoende stro. Het nachthok is tocht- en vorstvrij. In dit hok kan geschuild worden bij onaangename temperaturen.

Binnenhok

Het binnenhok voor uw cavia moet geplaatst worden in een stressvrije ruimte, uit de zon en tocht. Maar wel ergens waar u regelmatig zicht heeft op uw cavia.

  • Water en eten
    Uw cavia moet goed bij het water kunnen en kunnen drinken uit een goed waterreservoir, geschikt voor cavia's.
  • Grootte van het hok
    Het caviahok moet groot genoeg zijn, zodat de cavia kan rennen en spelen. Het liefst met een ren erbij. De minimale afmetingen voor een hok voor één cavia is 60 cm x 60 cm groot en 40 cm hoog.
  • Hok voor twee cavia's
    Voor twee cavia’s zal een groter hok aangeschaft of gemaakt moeten worden.
  • Schuilplaatsen
    Cavia's houden van schuilplaatsjes. Hiervoor kunt u een houten huisje gebruiken of veel hooi in het hok doen.
  • Bodem
    Als bodembedekking kunt u zaagsel, houtkrullen of papiersnippers gebruiken.
  • 'Manicure voor cavia's'
    In het hok zou u een steen kunnen leggen, waaraan de cavia’s hun nagels kunnen slijten.
  • Poortje
    Uiteraard moet u overal goed bij kunnen met uw handen om de cavia te eten te kunnen geven en de cavia uit het hok te krijgen wanneer dat gewenst is.

Hou voor het ideale hok voor uw cavia rekening met deze 

Voedingtips voor cavia

Hooi is een zeer belangrijke voedingsbron voor Cavia’s. Hooi bevat ruwe celstof en dit is enorm belangrijk voor de werking van de spijsvertering.

Als krachtvoer is speciaal caviavoer te koop. Deze voeding bestaat uit één en dezelfde brok. Dit voorkomt dat de cavia selectief gaat eten en alleen de lekkere brokjes uit de voeding haalt.

Het verdere dieet van deze vrolijke dieren bestaat uit rode paprika, peterselie, wortel, broccoli of appel.

Voldoende vers drinkwater is een must voor eigenlijk ieder huisdier. Een bakje of flesje is prima. Zorg altijd voor voldoende hooi in een ruif of los in het hok. 

Lees ook: eetgedrag en voeding van cavia.

Vitamine C

In tegenstelling tot de mens kan een cavia niet zelfstandig vitamine C uit alle voeding halen. Daarom moet apart dagelijks vitamine C worden gegeven.

In sommige uitgebreide caviavoeding is hier rekening mee gehouden. Ook kan extra vitamine C worden toegediend.

Een tekort aan vitamine C zorgt bij cavia’s voor losstaande tanden. Deze zullen scheef gaan staan en niet meer goed afslijten.

Doorgegroeide tanden zorgen ervoor dat cavia’s niet goed kunnen eten. Ook de stand van de botten verandert bij een tekort aan vitamine C. Hierdoor ontstaan kromme pootjes, waardoor de nageltjes niet goed afslijten en doorgroeien.

Vragen of advies?

Neem contact op met uw AniCura dierenkliniek.

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.