De paraveterinair

Wat is en doet een paraveterinair? En wat is het verschil met een dierenartsassistent? Wat doet een paraveterinair bij AniCura?

Deze tekst is onderdeel van een serie teksten over:

Een paraveterinair heeft hiervoor een opleiding gevolgd en heeft een breed takenpakket, van planning en telefonie, tot aan licht-medische handelingen en het ondersteunen van de dierenarts. De taken van een paraveterinair liggen niet helemaal vast en zijn sterk afhankelijk van de ervaring en kunde van de persoon.

Wil je specifiek inzoomen op bepaalde taken? Gebruik deze knop:

Paraveterinair - wat is dat?

In de volksmond is de paraveterinair beter bekend als de ‘dierenartsassistent’. Maar klopt dat  eigenlijk wel?

‘Dierenartsassistent’ kennen we, terwijl de term ‘paraveterinair’ minder bekend is

De reden dat het woord dierenartsassistent zo bekend is, zal waarschijnlijk de oorsprong vinden in de zorg voor mensen. Wij kennen de tandartsassistent of huisartsassistent maar al te goed uit de humane zorg - de zorg voor mensen.

Strikt gezien zijn een paraveterinair en dierenartsassistent verschillende functies. Zo kun je een opleiding tot paraveterinair volgen, maar het stempel 'dierenartsassistent' kun je niet verdienen door een opleiding te volgen.

Een paravet is een dierenartsassistent, maar een dierenartsassistent (nog) geen paravet.

Zo zit het strikt gezien: een paraveterinair is een dierenartsassistent, maar een dierenartsassistent is (nog) geen paraveterinair. Toch worden de termen in de praktijk vaak door elkaar gebruikt. 

Wat doet dan een dierenartsassistent?

De dierenartsassistent is vaak hét gezicht van de praktijk.

Receptie

Hij of zij houdt zich bezig met de receptiewerkzaamheden en het begeleiden van de huisdiereigenaren. 

Ondersteuning dierenarts

Ook is de assistent bevoegd om de dierenarts te ondersteunen bij de praktijkuitoefening. Zo assisteert een dierenartsassistent bij het onderzoek, de behandeling en de verzorging van de dieren (de patiënten), waar dit nodig of gewenst is. Het is een flexibele en diverse taak.

Medicatie

De medicatie die in een dierenkliniek gebruikt wordt komt uit de eigen apotheek. Het apotheekbeheer is een belangrijke taak van de dierenartsassistent.

Onderhoud apparatuur

Daarnaast is de dierenassistent verantwoordelijk voor onderhoud van de apparatuur: dit variëert van de baliecomputer tot de apparatuur in de operatiekamer.*

Hygiëne

Als laatste is een niet te onderschatten taak het (dagelijkse en periodieke) schoonmaakwerk in een dierenartsenpraktijk. Om de kans op besmetting van overdraagbare ziektes en parasieten te voorkomen worden strenge hygiëneprotocollen gehanteerd die elke medewerker dient na leven. Dit is een belangrijk onderdeel van het kwaliteitssysteem van AniCura.

Paraveterinair of dierenartsassistent: het verschil

Een gediplomeerd paraveterinair zal de eerdergenoemde taken van een dierenartsassistent uitvoeren, maar heeft medisch gezien meer bevoegdheid dan een dierenartsassistent, en meer verantwoordelijkheden.

Een paraveterinair mag in de regel veterinaire handelingen verrichten zoals het afnemen van bloed, het toedienen van een injectie, het toepassen van een verdoving, het onderzoeken van een dier en het toepassen van een behandeling, met als uitzondering natuurlijk een operatie. 

Sommige dierenklinieken hebben dan ook een zogeheten "paraveterinair consult". Het kan zijn dat van dierenkliniek tot dierenkliniek de bevoegdheden van de paraveterinair verschillend zijn en dus ook wat er in dit consult gedaan wordt. Vraag dit eventueel na bij uw dierenkliniek.

Opleiding tot paraveterinair 

De 4- of 2-jarige opleiding tot (internationaal) tot paraveterinair gaat met deze verantwoordelijkheden in het dagelijkse werk dieper in op de anatomische kennis. Enkele studieonderdelen van de opleiding zijn anatomie, pathologie, fysiologie, instrumentenleer, radiologie en laboratoriumwerkzaamheden.

Het werk als paraveterinair 

Hierboven werden al een aantal onderdelen genoemd onder 'dierenartsassistent'. Die werkzaamheden vallen ook onder de verantwoordelijkheid van de paraveterinair. Het dagelijkse werk van een paraveterinair is ontzettend gevarieerd. De paraveterinair:

  • neemt de telefoon aan
  • geeft een helpende hand aan de dierenarts in de spreekkamer
  • controleert en beheert de apotheek
  • voert laboratorium werkzaamheden uit zoals bloed-, urine-, huid- en ontlastingsonderzoek
  • verzorgt de patiënten in de opname
  • maakt röntgenfoto’s
  • is verantwoordelijk voor de hygiëne in de gehele praktijk
  • assisteert in de operatiekamer
  • is verantwoordelijk voor de (gas)anesthesie tijdens behandelingen en operaties

Over deze rollen als paraveterinair

We hebben hierover verschillende aansprekende artikelen geschreven, vanuit de bril van de paraveterinair. Een paraveterinair of dierenartsassistent is namelijk heel veel.

Het paraveterinaire spreekuur

Een paraveterinairspreekuur is niet ongewoon binnen de AniCura klinieken. Hier kunnen de diereigenaren met hun huisdier terecht voor bijvoorbeeld wondcontroles, vachtverzorging, het laten knippen van de nagels, dieetbegeleiding, gebitscontroles en algemeen advies over bijvoorbeeld het vinden van een passende huisdierverzekering. 

Het paraveterinaire spreekuur: professionele begeleiding bij de kleinere maar niet minder belangrijke handelingen in de dierenkliniek.

Wat maakt het vak zo mooi?

Paraveterinair zijn is een vak dat met liefde uitgevoerd wordt. Niets is mooier dan wanneer de paraveterinair een bezorgde huisdiereigenaar aan de telefoon gerust kan stellen en vervolgens bij binnenkomst kan opvangen, om ze vervolgens nog te ondersteunen tijdens hun bezoek aan de dierenarts ook.

De paraveterinair als medisch ondersteuner

De paraveterinair zal gedurende het behandeltraject het ondersteunend werk uitvoeren voor de dierenarts. Zoals je hierboven leest is dat werk erg divers. Niet alleen praktische ondersteuning van de kliniek, ook medische ondersteuning is heel hard nodig.

De paraveterinair is degene die het dier verzorgt in de opname, eten geeft, temperatuur opneemt, infuus aanlegt, medicijnen toedient en de tijd neemt om het dier extra aandacht en liefde te geven.

De meeste voldoening komt van het moment waarop een voorheen ziek of gewond dier weer gezond of herstellende mee naar huis mag met zijn of haar baasje.

Deze tekst is onderdeel van een serie teksten over:

 

*Bron: besluit paraveterinairen volgens de Wet op de Uitoefening van de Diergeneeskunde.

Door: Marloes Vork, senior-paraveterinair.

Ben je om?

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd