De paraveterinair

Wat is en doet een paraveterinair? En wat is het verschil met een dierenartsassistent? Wat doet een paraveterinair bij AniCura?

Wat is een paraveterinair?

In de volksmond beter bekend als ‘de dierenartsassistent’, maar klopt dat wel? De term ‘dierenartsassistent’ wordt veelvuldig gebruikt terwijl de term ‘paraveterinair’ minder bekend is. Het is belangrijk om te weten dat de twee wettelijk gezien verschillende functies zijn.

Wat doet een dierenartsassistent?

De dierenartsassistent is vaak hét gezicht van de praktijk. Hij of zij houdt zich voornamelijk bezig met de receptiewerkzaamheden en het begeleiden van de huisdiereigenaren. Ook is de assistent bevoegd om de dierenarts te ondersteunen bij de praktijkuitoefening. Zo assisteert een dierenartsassistent bij het onderzoek, de behandeling en de verzorging van de patiënten.

De medicatie die in een dierenartsenpraktijk gebruikt wordt komt uit eigen apotheek. Het apotheekbeheer is een belangrijke taak van de dierenartsassistent. Daarnaast is de dierenassistent verantwoordelijk voor onderhoud van de apparatuur: dit variëert van de baliecomputer tot de apparatuur in de operatiekamer. *

Als laatste is een niet te onderschatten taak het (dagelijkse en periodieke) schoonmaakwerk in een dierenartsenpraktijk. Om de kans op besmetting van overdraagbare ziektes en parasieten te voorkomen worden strenge hygiëneprotocollen gehanteerd die elke medewerker dient na leven.

Paraveterinair anders dan dierenartsassistent

Een gediplomeerd paraveterinair zal de eerdergenoemde taken van een dierenartsassistent uitvoeren, maar heeft medisch gezien meer bevoegdheid dan een dierenartsassistent, en dus meer verantwoordelijkheden. Een paraveterinair mag veterinaire handelingen verrichten zoals het afnemen van bloed, het toedienen van een injectie, het toepassen van een verdoving, het onderzoeken van een dier en het toepassen van een behandeling, met als uitzondering natuurlijk een operatie.

Opleiding tot paraveterinair 

De 4- of 2-jarige opleiding tot (internationaal) paraveterinair gaat met deze verantwoordelijkheden in het dagelijkse werk daarom dieper in op de anatomische kennis. Enkele studieonderdelen van de opleiding zijn anatomie, pathologie, fysiologie, instrumentenleer, radiologie en laboratoriumwerkzaamheden.

Het werk als paraveterinair 

Het dagelijkse werk van een paraveterinair is ontzettend gevarieerd. De paraveterinair:

  • neemt de telefoon aan
  • geeft een helpende hand aan de dierenarts in de spreekkamer
  • controleert en beheert de apotheek
  • voert laboratorium werkzaamheden uit zoals bloed-, urine-, huid- en ontlastingsonderzoek
  • verzorgt de patiënten in de opname
  • maakt röntgenfoto’s
  • is verantwoordelijk voor de hygiëne in de gehele praktijk
  • assisteert in de operatiekamer
  • is verantwoordelijk voor de (gas)anesthesie tijdens behandelingen en operaties

Het paraveterinaire spreekuur

Een paraveterinairspreekuur is niet ongewoon binnen de AniCura klinieken. Hier kunnen de diereigenaren met hun huisdier terecht voor bijvoorbeeld wondcontroles, vachtverzorging, het laten knippen van de nagels, dieetbegeleiding, gebitscontroles en algemeen advies over bijvoorbeeld het vinden van een passende huisdierverzekering.

Het is een vak dat met liefde uitgevoerd wordt. Niets is mooier dan wanneer de paraveterinair een bezorgde huisdiereigenaar aan de telefoon gerust kan stellen en vervolgens bij binnenkomst kan opvangen.

Daarna zal de paraveterinair gedurende het behandeltraject het ondersteunend werk uitvoeren voor de dierenarts. De paraveterinair is degene die het dier verzorgt in de opname, eten geeft, temperatuur opneemt, infuus aanlegt, medicijnen toedient en natuurlijk de tijd neemt om het dier wat extra aandacht en liefde te geven.

De meeste voldoening komt van het moment waarop een voorheen ziek of gewond dier weer gezond of herstellende mee naar huis mag met zijn of haar baasje.

 


*Bron: besluit paraveterinairen volgens de Wet op de Uitoefening van de Diergeneeskunde.

Door: Marloes Vork, senior-paraveterinair.

Heeft dit artikel u geholpen?

Selecteer wat bij uw situatie past of typ het zelf. We waarderen uw feedback heel erg!

Dank u!

We waarden dit heel erg

Ben je om?

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd