In de media: Freestyle Libre biedt katvriendelijke behandeling

Onlangs verscheen een persbericht waarin Marieke Knies, specialist Interne Geneeskunde in opleiding bij AniCura Haaglanden, vertelt over de katvriendelijke behandeling van katten met diabetes mellitus.

Naar aanleiding daarvan werd Marieke ook geïnterviewd door Hart van Nederland, waarbij ze meer vertelt over de Freestyle Libre, een katvriendelijk diabetesapparaat. Lees hieronder het hele persbericht en bekijk de beelden van Hart van Nederland.

50% Nederlandse katten te zwaar; kans op diabetes 4x groter

Amsterdam, 3 november - Steeds meer katten in Nederland hebben overgewicht. Maar liefst 50% van de 3 miljoen katten is te zwaar, zo blijkt uit onderzoek*. Overgewicht zorgt voor allerlei mogelijke gezondheidsproblemen. Zo is het risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus (suikerziekte) vier keer zo groot. Diabetes bij katten is dan ook een groeiend probleem. Voor katten en baasjes. Want waar mensen hun eigen medicatie kunnen innemen, betekent het bij de kat dat het baasje twee keer daags insuline moet toedienen via een onderhuidse injectie. AniCura trekt met Wereld Diabetes Dag op 14 november in het vooruitzicht aan de bel om aandacht te vragen voor dit probleem.

Volgens drs. Marieke Knies, dierenarts bij AniCura Haaglanden en toegelegd op kattengeneeskunde, is het belangrijk om te proberen het risico op diabetes zo klein mogelijk te maken, door overgewicht en inactiviteit van de kat aan te pakken. “Diabetes is helaas niet helemaal te voorkomen, omdat er ook nog andere risicofactoren meespelen. Zo zijn bepaalde kattenrassen gevoeliger voor het krijgen van diabetes en zijn er ook andere ziektes die kunnen leiden tot het ontstaan van diabetes. Maar we kunnen wel zorgen voor een gezond gewicht en een actievere kat.” 

De behandeling van diabetes van katten op dit moment is vrij intensief voor zowel het baasje als de kat. De voeding van de kat moet worden aangepast, er moet gestreefd worden naar een gezond gewicht en niet te vergeten, een eigenaar moet ineens een huisdier twee keer daags een injectie geven op vaste tijden, waarbij er ook nog complicaties op kunnen treden als er teveel of te weinig insuline gegeven wordt. Begrijpelijkerwijs kan dit best tot veel stress leiden bij een eigenaar. Hoe moet dat met vakantie? Hoe weet ik nou of het goed gaat? Wat nou als ik te veel insuline geef en mijn kat ziek wordt als ik op werk ben? Dit is helaas 1 van de redenen dat 30% van de katten met diabetes binnen 1 jaar wordt ingeslapen. Dierenartsen en paraveterinairen hebben hierin een belangrijke taak om kattenbaasjes zo goed mogelijk te ondersteunen.

Risico’s beperken

Knies vervolgt: “Het risico zo klein mogelijk maken is dus het credo. Ook als je kijkt dat de behandeling van diabetes vaak een kwestie is van levenslang. Maar dat verschilt per kat. 30% tot 40% van katten kan in remissie gaan. De kans hierop is het grootst door het behalen van een gezond gewicht, het geven van aangepaste voeding en insuline op maat. Ook katten die in remissie zijn en geen insuline meer nodig hebben, moeten goed in de gaten gehouden worden, omdat ze nooit meer een helemaal normale suikerhuishouding krijgen. Hoe laat je een kat nu afvallen? Laat katten werken voor het eten. Verstop de maaltijd in speciaal daarvoor gemaakte voerpuzzels. Bereken samen met de dierenarts hoeveel eten je kat mag hebben. Geef je kat kleine porties eten, verdeeld over de dag. Natvoer bevat minder calorieën en geeft toch een vol gevoel. Zoek uit wat je kat leuk vindt qua spelen en doe dit 2-3 maal per dag gedurende enkele minuten, katten hebben namelijk niet zo’n lange aandachtsspanne.”

Katvriendelijke monitoring van diabetes 

Bij diabetes is het belangrijk om goed te kijken hoe de behandeling aanslaat. Het belangrijkste is hoe je kat zich voelt. Daarnaast is het belangrijk de bloedsuikerspiegel te monitoren. Goed nieuws is dat er ontwikkelingen zijn om dit laatste een stukje makkelijker te maken. Drs. Knies heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van de Freestyle Libre bij katten met diabetes. De Freestyle Libre is een klein apparaatje dat op de huid geplakt wordt en via een onderhuidse sensor continu de bloedglucosewaarde meet. De sensor is via een app af te lezen en wordt veel gebruikt bij mensen met diabetes. Uit het onderzoek is gebleken dat de sensor ook geschikt is voor katten waardoor bloedwaardes goed te monitoren zijn, waardoor je een beter inzicht krijgt in de toestand van je kat. Elke kat reageert namelijk anders op een bepaalde soort en hoeveelheid insuline. Handig voor zowel de dierenarts als het baasje. Bovendien is deze methode katvriendelijker dan regelmatig bloed te moeten prikken. Dankzij de methode kunnen katten beter gemonitord worden op diabetes, kan er eerder ingegrepen worden,  en kunnen ze daardoor langer en gezonder leven.

Kat met diabetes met gebruik van de Freestyle Libre

Kat met diabetes met gebruik van de Freestyle Libre

Collage van een kat met diabetes met Freestyle Libre

Artikel Hart van Nederland

Aan Hart van Nederland vertelt Marieke Knies meer over diabetes bij katten: een groeiend probleem in Nederland. Maar ook over de stress die zowel de eigenaar en de kat ervaren van het prikken. Om de zorg voor kattenbaasjes wat te verlichten onderzocht ze of het apparaat dat mensen gebruiken om hun bloedsuikerwaarden te meten, de Freestyle Libre, ook bij katten werkt. De aflevering is nog niet op tv geweest, maar je kunt het artikel en de video alvast online bekijken. Benieuwd naar haar verhaal? Ga dan naar: https://www.hartvannederland.nl/nieuws/dieren/diabetesapparaatje-voor-mensen-werkt-ook-bij-katten

Onderzoek

Marieke Knies startte het onderzoek met behulp van het AniCura Research Fund. In haar onderzoek onderzocht ze het gebruik van de Freestyle Libre onder katten met diabetes. Zo onderzocht ze de kalibratie van het apparaat, hoe lang het gemiddeld werkt en wat het gebruiksgemak voor de eigenaar is.

Meer nieuws

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.