Orthodontie bij katten

Uw kat kan veel pijn of last hebben van een verkeerd staande tand of kies. Met orthodontie worden standsafwijkingen in het gebit van uw kat gecorrigeerd.

Lees ook: Orthodontie hond

Standsafwijkingen bij katten

Een dierenarts met expertise in orthodontie kijkt naar de stand van het gebit en mogelijke afwijkingen hierin. Als nodig worden afwijkingen hierin gecorrigeerd. Bij katten gaat het dan alleen correcties van standsafwijkingen in het gebit die voor klachten zorgen. Er zal nooit een aanpassing gedaan worden om het gebit mooier te maken, zoals bij mensen wel gebeurt.

Pijn en ongemak door standsafwijkingen vaak verborgen

Een afwijkende stand van een tand of kies komt in de meeste gevallen door een afwijking in de groei van de kaak. Een verkeerd staande tand of kies kan uw kat veel pijn en ongemak geven, vaak zonder dat u het doorheeft.

Om onnodige pijn te voorkomen, is het belangrijk om het gebit van uw kat op zes maanden leeftijd te laten controleren door de dierenarts. Als er tanden of kiezen niet goed staan, is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk behandeld wordt.

De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het inkorten of verplaatsen van één of meerdere tanden. Bij katten kan het verplaatsen van tanden soms met een beugel gedaan worden.

Hoe ziet een normaal kattengebit eruit?

Een normale beet van de kat is een schaargebit. Dit houdt in dat de onderhoektand bij een dichte bek net vóór de bovenhoektand staat.

Tussen de boven- en onderkiezen is ruimte zodat de onderste kiezen en bovenste kiezen bij sluiten van de bek naast elkaar passen. Dat betekent dat de punt van bijvoorbeeld een bovenkies tussen de ruimte van twee onderkiezen valt.

Afwijkingen in stand van tanden en gebit bij katten

Bij de gebitscontrole kan uw dierenarts een afwijking aan het gebit vinden waarvoor expertise in orthodontie nodig is. Denk bijvoorbeeld aan:

Wisselen gebit / persisterende melktanden

Katten wisselen hun tanden tussen de vier en zes maanden oud. Bij het wisselen van tanden en kiezen kunnen tanden of kiezen een verkeerde stand aannemen. Dit kan ontstaan doordat één of meerdere melktanden niet op tijd uitvallen en naast een blijvende tand of kies aanwezig blijven (persisterende melkelementen). Hierdoor kan de blijvende tand of kies zijn normale positie niet innemen.

Om dit te voorkomen, is ons advies om tijdens het wisselen van de tanden deze te laten controleren door de dierenarts. Een persisterend melktand of -kies moet zo snel mogelijk getrokken te worden, zodat een standafwijking van de blijvende tand of kies voorkomen kan worden.

Afwijkende beet: malocclusie

Soms staan de tanden of kiezen bij een kat niet mooi op elkaar door een afwijkende beetrelatie tussen onder- en bovenkaak. Deze afwijking heet malocclusie. Deze problemen zijn in veel gevallen erfelijk

Mogelijke afwijkingen zijn:

  • ondervoorbeet en tanggebit: hierbij is de onderkaak te lang ten opzichte van de bovenkaak
  • bovenvoorbeet: hierbij is de bovenkaak te lang ten opzichte van de onderkaak
  • te nauwe stand van de hoektanden door een te smalle onderkaak
  • afwijkende stand van snijtanden of individuele kiezen

Het kan ook voorkomen dat uw kat een combinatie van deze problemen aan het gebit heeft.

Hoektand wijkt af of prikt in gehemelte

Een hoektand kan in het gehemelte prikken. Dit kan erg pijnlijk zijn voor een kat. De oorzaak van een in het gehemelte prikkende hoektand is malocclusie: een te smalle of te korte onderkaak.

Mogelijke behandelingen bij afwijkende stand tanden of beet

De dierenarts met expertise in orthodontie bekijkt het gebit van uw kat. Het kan zijn dat hiervoor een röntgenfoto van het gebit gemaakt moet worden. Hiervoor gaat uw kat even onder narcose.

Ook kijkt de dierenarts of uw kat last heeft of kan krijgen van de afwijkende stand of beet. Aan de hand van het gebitsonderzoek bepaalt de dierenarts of en welke behandeling nodig is.

Mogelijke behandelingen zijn:

  • inkorten van één of meer tanden of kiezen, gevolgd door een pulpa overkapping
  • verwijderen van één of meer tanden of kiezen
  • bij katten: verplaatsen van één of meerdere tanden of kiezen, met een beugel of bijvoorbeeld oefeningen met een bal

Welke behandeling of combinatie van behandelingen voor uw kat het beste is, hangt onder andere af van uw kat, de leeftijd en de situatie.

De dierenarts bespreekt met u de verschillende opties, zodat u hierin een goede afweging kunt maken.

Kosten orthodontie bij kat

De kosten van orthodontie bij uw kat hangen af van de behandeling. Hoe uitgebreider de behandeling, hoe hoger de kosten zullen zijn. Vraag gerust naar een kosteninschatting voor uw kat, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Wist u dat het bij veel huisdierverzekeringen mogelijk is om uw kat ook voor tandheelkundige kosten te laten verzekeren. Lees ook: huisdierverzekering

Expertise in orthodontie bij katten

Niet iedere dierenarts heeft kennis over orthodontie bij katten. Voor de juiste diagnose en het juist plaatsen van een beugel is veel kennis en ervaring nodig. Bij AniCura werken experts in tandheelkunde en orthodontie bij katten. Neem voor advies gerust contact met ons op.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd