Europees paspoort voor uw kat

Gaat u met uw kat naar het buitenland? Denk dan aan de paspoorten, óók die van uw kat. Om met uw kat naar een ander land binnen de EU te kunnen reizen, vraagt u een Europees paspoort voor uw kat aan bij AniCura.

Voor uw hond heeft u ook een paspoort nodig.

In het paspoort van uw kat staan alle behandelingen die uw huisdier heeft gehad. Dit paspoort is er om illegale dierenhandel vanuit het buitenland tegen te gaan en om te voorkomen dat ziektes zich verspreiden.

Paspoort voor uw kat aanvragen? Dit zijn de regels

Om het paspoort te kunnen aanschaffen, moet uw kat gechipt zijn met een ISO-microchip en ingeënt zijn tegen rabiës. Chippen en vaccineren mag op dezelfde dag, zorg er wel voor dat het dier gechipt is voordat het gevaccineerd wordt.

Vaccinatie

Let erop dat uw huisdier minimaal drie weken, dus 21 dagen, voordat u gaat reizen ingeënt moet zijn tegen rabiës. Zorg er daarom voor dat u het paspoort uiterlijk drie weken voor vertrek aanschaft.

Katten mogen een rabiës-vaccinatie krijgen als ze 12 weken oud zijn, en na de inenting geldt een wachttijd van drie weken voordat u op reis kunt. Uw kat mag dus vanaf een leeftijd van 15 weken mee op reis.

Waar moet u verder op letten bij een Europees paspoort voor uw kat?

In december 2014 zijn er nieuwe richtlijnen opgesteld voor het verstrekken van het Europese paspoort voor katten.

Zo heeft nu elk paspoort een uniek nummer, moet uw kat verplicht gechipt zijn en moet de dierenarts in zijn of haar eigen administratie bijhouden aan wie het paspoort is uitgegeven.

Dit gebeurt door het unieke nummer te koppelen aan het chipnummer van uw dier. Ook wordt de pagina met identificatiegegevens gelamineerd met behulp van een doorzichtige sticker, om te voorkomen dat de gegevens worden aangepast.

Houd er verder rekening mee dat het paspoort moet voldoen aan de regels van het land van bestemming én van alle landen waar u met uw huisdier doorheen reist.

Check voordat u het paspoort aanschaft de meest actuele regels bij de betreffende ambassade(s).

Wat staat er in het paspoort?

Het paspoort van uw dier bestaat uit twee delen. Het eerste deel van het paspoort heet het internationale gedeelte en wordt gebruikt als reisdocument. Het tweede deel is meer bedoeld als informatie voor u als eigenaar zelf.

Deel 1: het internationaal reisdocument

  1. Gegevens eigenaar: deze gegevens komen van pas als u uw dierenarts bezoekt. De assistente kan dan gemakkelijk uw dossier opzoeken. Staan hier nog de gegevens van de fokker? Vergeet deze niet aan te passen naar uw eigen gegevens.
  2. Beschrijving van het dier: voeg hier een beschrijving toe van uw kat. Dit wordt ook wel het signalement genoemd. Deze beschrijving is belangrijk bij vermissing van uw huisdier.
  3. Identificatie van het dier: hier worden de chipgegevens ingevuld die ook in een landelijke database worden vastgelegd. Via internet kunnen hulpverleners toegang krijgen tot deze database. Na het invoeren van het chipnummer verstrekt de database het door u opgegeven telefoonnummer. Staat uw huisdier op uw naam geregistreerd? Bij wijziging van uw telefoonnummer moet u dus niet vergeten dit te veranderen. Ga naar: chipnummer.nl.
  4. Rabiësvaccinatie: in Nederland komt rabiës (hondsdolheid) eigenlijk niet voor. In het buitenland is dit een gevreesde ziekte die ernstige gevolgen kan hebben voor mensen en dieren. Een vaccinatie tegen rabiës is verplicht als u met uw dier naar het buitenland gaat. Informeer op tijd bij uw dierenarts of kijk op de website van de LICG voor de eisen in diverse landen. Heeft uw kat de vaccinatie tegen rabiës gekregen? Deze wordt geregistreerd en gelamineerd in het paspoort. In het buitenland moet u dan ook altijd het paspoort bij u hebben.
  5. Serologische test op rabiës: sommige landen willen naast een geldige rabiësvaccinatie ook een bloedonderzoek waaruit blijkt dat uw huisdier voldoende beschermd is tegen rabiës. Zorg er dan voor dat uw dier ruim van tevoren is gevaccineerd. Neem daarvoor contact op met uw dierenarts. Uitslagen van deze testen worden in het paspoort opgeschreven.
  6. Tekenbehandeling: in sommige landen is het nodig dat uw dier behandeld is tegen teken.
  7. Behandeling tegen (vossen)lintworm: sommige landen eisen een behandeling tegen lintworm. Helaas rukt deze parasiet ook op in Nederland en is deze ook gevaarlijk voor de mens. Laat u goed adviseren door uw dierenarts welk middel effectief is, want lang niet alle beschikbare wormmiddelen werken tegen de vossenlintworm.
  8. Overige vaccinaties: hier worden andere bijzondere vaccinaties vermeld zoals bijvoorbeeld tegen herpes.
  9. Klinisch onderzoek: onder klinisch onderzoek wordt de zogenaamde ‘gezondheidsverklaring’ opgeschreven. Dit is een door uw dierenarts gelegaliseerde gezondheidsverklaring en soms moet deze zelfs nog door een regionale overheid bevestigd worden. Informeer goed wat de eisen zijn van het land waar u naartoe gaat en de eventuele doorreislanden.
  10.  Legalisatie: hierin wordt de legalisatie van het dier opgeschreven door een overheidsinstantie. Dit is voor sommige landen noodzakelijk.

Deel 2: informatie voor de eigenaar

  1. Klinisch onderzoek/vaccinatie: heeft uw kat een gezondheidscontrole gehad of vaccinaties? Hier schrijft de dierenarts de uitslagen op.
  2. Testen: heeft uw dier onderzoek gehad? Hier worden de uitslagen van bijzondere tests opgeschreven, dit zien we bijvoorbeeld veel bij katten waarmee gefokt wordt.
  3. Operaties: als uw dier een operatie heeft gehad wordt dat op deze plek in het paspoort opgeschreven.
  4. Behandelingen: heeft uw kat medicatie voorgeschreven gekregen of behandelingen gehad bijvoorbeeld een gebitsreiniging? Hier schrijft de dierenarts eventuele behandelingen op die uw kat heeft gehad.

Dierenpaspoort aanschaffen

Het paspoort voor uw kat koopt u bij uw dierenarts. Ook als u al een paspoort heeft, maar het bent kwijtgeraakt, kunt u de mogelijkheden bespreken met uw dierenarts.

Heeft u een paspoort van voor december 2014? Dan kunt u bij uw dierenarts een nieuw Europees dierenpaspoort laten maken dat voldoet aan alle nieuwe regels.

Wilt u uw kat meenemen naar een land buiten de EU? Dan kan het zijn dat u een aanvullende gezondheidsverklaring nodig heeft en dat er een bloedonderzoek gedaan moet worden.

Neem voor meer informatie hierover en andere vragen contact met ons op. De medewerkers van onze kliniek helpen u graag verder.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.