Chartreux

De chartreux is een Frans kattenras die stil, schattig, vriendelijk en makkelijk in de omgang is. Deze pluizige kat is bekend om de strakke blauw-grijze vacht met een wollige textuur en helder koper of oranje ogen.

Quick facts

Each cat is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Affectie

    Hoeveel affectie je kunt verwachten.
  • Kindvriendelijk

    Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer bij kinderen en en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere katten.
  • Behoefte aan activiteit

    Hoe actief dit ras is.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Verbaal

    Hoe geneigd deze katten zijn om te "praten".

Achtergrond van de chartreux

De chartreux kat heeft zijn achtergrond in Frankrijk en komt uit de 18e eeuw of misschien wel eerder. Er is een legende dat de chartreux afstammen van katten die naar Frankrijk zijn gebracht door Kartuizer monniken om hen te helpen de kloosters vrij te houden van muizen en ratten. Legende zegt ook dat deze blauw-grijze kat afkomstig is uit bergachtige streken in het Midden-Oosten. Zijn dik en wollen vacht beschermt hem tegen de kou en zorgt ervoor dat hij zich kan aanpassen aan nieuwe woonplaatsen.

Na de oorlog

Zoals veel rassen werd het bestaan ​​van de chartreux bedreigd door de Tweede Wereldoorlog en was het ras bijna verloren. Door het werk van toegewijde fokkers en een selectieve kruising met de blauwe Rus, Britse korthaar en pers is het ras gezond teruggebracht, hoewel het nog steeds vrij zeldzaam is.

De Cat Fanciers Association gaf het ras in 1987 volledige erkenning. Tegenwoordig is de chartreux een soort nationale Franse schat. Hij is erg geliefd bij de mensen in Frankrijk maar  moeilijk te vinden buiten Europa.

Chartreux karakter

Deze coole katten zijn vrij rustig, erg lief en vriendelijk met een zacht karakter. Chartreux katten maken weinig geluiden zoals miauwen of huilen. Als ze wel geluid maken klinkt het eerder als een "piep" in plaats van een duidelijke "miauw".

Hechten aan één persoon

Het ras is vrij oplettend en erg intelligent. Ze staan ​​bekend als gezellige schootkatten, loyale vrienden en hebben de neiging zich te hechten aan één persoon in hun huishouden. Vaak volgen ze hun baasje van kamer tot kamer. Maar ze zijn nog steeds liefdevol en aanhankelijk tegen de andere familieleden. De chartreux kan ook goed overweg met kinderen en andere dieren. Ze zijn niet agressief, goede reizigers en over het algemeen gezond.

De chartreux kat houdt van spelen en staat bekend als goede muizenjager. Sommige kunnen getraind worden om kleine voorwerpen op dezelfde manier te halen als een hond. 

Het ras heeft niet elk uur aandacht nodig. Als uw kat in de stemming is om te spelen, zal hij u een speeltje brengen. Geef hem puzzel speelgoed om hem geïnteresseerd en alert te houden.

Uiterlijk, maat en gewicht

De chartreux is een middelgrote kat. Hij heeft een brede borst, een gespierde nek, sterke kaken en een opvallende  snuit. Het hoofd heeft de vorm van een trapezium waarbij de onderkant breder is dan de bovenkant met ronde lijnen.  De ogen zijn groot, open en expressief met de kleur wisselend van amber-goud tot koper. De benen zijn relatief dun maar sterk. Deze katachtige wordt vaak geschetst als een "aardappel op tandenstokers" vanwege zijn brede lichaam en korte, magere benen. 

De mannelijke chartreux weegt ongeveer vijf tot acht kilo, en het vrouwtje weegt drie tot vijf kilo.

Chartreux katten staan ​​ook bekend om hun “glimlach”. Vanwege de structuur van hun hoofd en hun snuiten, lijken ze vaak te glimlachen. Het ras is een uitzonderlijke jager vanwege zijn geschiedenis en wordt zeer gewaardeerd door boeren.

Kleur

Het ras valt op door zijn stevige blauwgrijze vacht met een ietwat wollige textuur. De punten van de vacht zien eruit alsof ze lichtjes met zilver zijn geborsteld. 

Kittens kunnen als ze jong zijn, lichte tabby-markeringen of ringen op de staart hebben, maar als ze ouder worden, wordt zijn vacht lichter en eenkleurig. .

Vachtverzorging chartreux

De middellange, dubbele vacht heeft een wollige textuur. Niet elke chartreux heeft de zelfde vacht. De vacht verschilt per leeftijd, geslacht en kan door het klimaat waarin hij leeft veranderen. Volwassen mannetjes hebben bijvoorbeeld een dikkere vacht terwijl vrouwtjes of jonge katten juist een een dunnere vacht hebben of een die zijdezacht aanvoelt.

Om zijn wollige blauwe vacht mooi en zacht te houden, moet u de vacht goed kammen. Borstelen is niet nodig. De ondervacht verhaart een paar keer per jaar en het is aan te raden om uw chartreux in die tijd dagelijks te kammen om de vliegende haren onder controle te houden. Deze katachtigen kunnen lastig zijn om in bad te doen vanwege de textuur en dikte van de vacht.

Speciaal voor het ras

Zoals eerder vermeld, is de chartreux een stil maar communicatief kattenras. Het komt zelden voor dat hij zijn stem gebruikt. Als hij iets wilt, gebruikt de chartreux eerder zijn ogen. Als het nodig is, communiceert hij met een kleine miauw of piep. Houd dit ras goed in de gaten. Omdat hij zo weinig praat, is het niet altijd duidelijk voor u als er iets met hem is.

Erfelijke ziekten

De chartreux is over het algemeen gezond en is een stevig en robuust ras. U moet op de hoogte zijn van de erfelijke ziekten: 

  • polycystische nierziekte: een aandoening die ervoor zorgt dat er veel cysten in de nieren groeien. Dit kan leiden tot vergrote nieren en nierfalen
  • struvietstenen in de urinewegen: wanneer ze niet uitgeplast worden zal de kat een blaasoperatie moeten. 
  • patella luxatie: een losse knieschijf wat pijn, kraakbeenschade en artrose kan veroorzaken.

Voeding

Het dieet van uw chartreux hangt voornamelijk af van zijn leeftijd, geslacht en activiteitsniveau. Maar aangezien deze kat een gezette, gespierde bouw heeft, moet de voeding worden gecontroleerd. Geef uw kat een voedzaam dieet en pas op dat u hem niet te veel geeft. 

Omdat ze struvietkristallen kunnen ontwikkelen moet u er ook voor zorgen dat u voeding kiest die bijvoorbeeld goed voor de urinewegen is en ervoor zorgt dat uw kat gemakkelijk bij vers drinkwater kan. Als uw kat niet genoeg water drinkt, wordt de urine meer geconcentreerd en kunnen struvietkristallen en -stenen ontwikkelen. Als dit het geval is bij uw kat, kunt u overwegen om natvoer toe te voegen aan het dieet.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.