Welkom op onze vernieuwde website!

Een nieuw jasje, maar nog steeds met uw vertrouwde dierenarts.

U vindt het vast lastig en onsmakelijk: uw hond eet poep. Honden die ontlasting eten komt veel voor. Waar waarom eten honden poep? En welke middelen kunt u ertegen inzetten?

Coprofagie

Het eten van poep heeft “coprofagie”. Coprofagie bij honden komt veel voor.

Waarom eten honden poep?

Waarom een hond of pup poep eet is niet altijd duidelijk. Soms nemen pups het gedrag over van hun moeder. Teefjes eten over het algemeen vaker ontlasting dan reuen. Zij zijn dit namelijk vanuit nature gewend, zo hielden zij het nest schoon.

Onderzoek

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat het eten van poep minder voorkomt bij volwassen honden. Pups eten vaker poep. Coprofagie zien we vooral bij zwerfhonden of van straat geredde honden.

Pup eet eigen ontlasting

Een pup die de eigen ontlasting eet vindt u vast vervelend en onsmakelijk. Logisch. Net zo goed kan het zijn dat uw puppy de poep van een andere hond eet. Het wordt het er niet smakelijker op. Kortom: u wilt er iets aan doen.

Wat kunt u ertegen doen?

Wat u kunt doen tegen het eten van poep, is heel kort gezegd: voorkomen en afwachten. Pups eten vaker poep dan volwassen honden en normaal stopt de drang van pups om poep te eten vanzelf. Wanneer deze pups te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald, kan de coprofagie langer aanhouden.

Eet uw puppy poep, dan hoeft dit niet altijd gekopieerd te zijn van de moeder. 

Vaak zal de nieuwigheid er snel af zijn en houdt het vanzelf op. Het is beter hier geen aandacht aan te besteden, anders wordt het vaak toch weer interessant voor de pup en zal hij langer doorgaan met het eten van poep.

Waarom eet uw hond poep?

Uw hond eet poep uit angst

Er kunnen problemen ontstaan tijdens de zindelijkheidstraining. Door op een straffende manier de zindelijkheidstraining toe te passen, kan de hond angst ontwikkelen.

Deze reden van coprofagie is erg moeilijk op te lossen. Het beste is natuurlijk om dit te voorkomen. Dit kan vrij simpel, door een degelijke zindelijkheidstraining toe te passen.

Tekort aan voedingsstoffen

Vooral vroeger werd voeding aangewezen als een oorzaak van coprofagie. Door een tekort aan essentiële voedingsbestanddelen, is het mogelijk dat een hond dit tekort probeert bij te werken door de uitwerpselen van andere honden en andere dieren te eten.

In Nederland en andere westerse landen komt deze oorzaak van coprofagie bijna niet voor. Dit gebeurt alleen bij dieren die met de pot mee eten of dieren die een lichamelijke afwijking, zoals spijsverteringsstoornissen hebben.

Ook kunnen parasieten coprofagie veroorzaken.

Uw hond eet poep door honger

De meest voorkomende redenen dat uw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten.

Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.

Wat zijn middelen tegen coprofagie?

Google geeft verschillende “middelen” tegen het eten van poep bij honden. Er wordt dan bijvoorbeeld aangeraden om uw hond regelmatig een eierkoek of een stuk ananas te voeren.

Bij spijsverteringsstoornissen zou dit kunnen helpen, maar zolang u niet kunt vaststellen wat de oorzaak is van de aandrang tot poep eten, is de kans op succes zeer klein.

Bij de meest voorkomende oorzaak van coprofagie (honger en/of vraatzucht) is consequent corrigeren van het gedrag de meest succesvolle methode.

Blijft het probleem bestaan, dan kunt u contact opnemen met uw AniCura dierenarts en/of een gedragstherapeut(e) om eventuele lichamelijke afwijkingen uit te sluiten en de oorzaak van de coprofagie te ontdekken.

Giardia darmparasiet bij honden

Als uw pup poep eet, kan hij/zij besmet worden met een Giardia parasiet. Hier hoeft uw pup niet last van te hebben, maar het kan de parasiet wel doorgeven aan andere honden. Het is daarom belangrijk om de parasiet te bestrijden. 

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.