Je vindt het vast lastig en onsmakelijk: jouw hond eet poep. Honden die ontlasting eten komt veel voor. Waar waarom eten honden poep? En welke middelen kan je ertegen inzetten?

Coprofagie bij honden

Het eten van poep heeft “coprofagie”. Coprofagie bij honden komt veel voor. Geen zorgen, meestal gaat dit vanzelf over en je kan zelf ook een aantal dingen doen om te zorgen dat jouw hond geen poep meer eet.

Onderzoek naar coprofagie

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat het eten van poep minder voorkomt bij volwassen honden. Pups eten vaker poep. Coprofagie zien we vooral bij zwerfhonden of van straat geredde honden. Daarom maken we onderscheid tussen pups die poep eten en volwassen honden die poep eten.

Pup eet eigen ontlasting

Een pup die de eigen ontlasting eet vind je vast vervelend en onsmakelijk. Logisch. Net zo goed kan het zijn dat jouw puppy de poep van een andere hond eet. Het wordt het er niet smakelijker op. Kortom: je wil er iets aan doen.

Wat kan je ertegen doen?

Wat je kan doen tegen het eten van poep, is heel kort gezegd: voorkomen en afwachten. Pups eten vaker poep dan volwassen honden en normaal stopt de drang van pups om poep te eten vanzelf. Wanneer deze pups te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald, kan de coprofagie langer aanhouden.

Vaak zal de nieuwigheid er snel af zijn en houdt het vanzelf op. Het is beter hier geen aandacht aan te besteden, anders wordt het vaak toch weer interessant voor de pup en zal hij langer doorgaan met het eten van poep.

Waarom eet jouw hond poep?

Waarom een pup of hond poep eet is niet altijd duidelijk. Soms nemen pups het gedrag over van hun moeder. Teefjes eten over het algemeen vaker ontlasting dan reuen. Zij zijn dit namelijk vanuit nature gewend, zo hielden zij het nest schoon.

Als jouw puppy poep eet, hoeft dit niet altijd gekopieerd te zijn van de moeder. 

Uw hond eet poep uit angst

Er kunnen problemen ontstaan tijdens de zindelijkheidstraining. Door op een straffende manier de zindelijkheidstraining toe te passen, kan de hond angst ontwikkelen.

Deze reden van coprofagie is erg moeilijk op te lossen. Het beste is natuurlijk om dit te voorkomen. Dit kan vrij simpel, namelijk door een degelijke zindelijkheidstraining toe te passen.

Tekort aan voedingsstoffen

Vooral vroeger werd voeding aangewezen als een oorzaak van coprofagie. Door een tekort aan essentiële voedingsbestanddelen, is het mogelijk dat een hond dit tekort probeert bij te werken door de uitwerpselen van andere honden en dieren te eten.

In Nederland en andere westerse landen komt deze oorzaak van coprofagie bijna niet voor. Dit gebeurt alleen bij dieren die met de pot mee eten of dieren die een lichamelijke afwijking, zoals spijsverteringsstoornissen hebben.

Ook kunnen parasieten coprofagie veroorzaken.

Jouw hond eet poep door honger

De meest voorkomende redenen dat jouw hond (eigen) ontlasting eet, zijn honger en vraatzucht. Honden die op dieet zijn en trek hebben zullen alles wat ze kunnen vinden opeten.

Vaak vindt een hond ontlasting van (vooral) andere dieren nog hartstikke lekker ook, dus dat zal hij dan ook zeker niet overslaan.

Wat zijn middelen tegen coprofagie?

Google geeft verschillende “middelen” tegen het eten van poep bij honden. Er wordt dan bijvoorbeeld aangeraden om je hond regelmatig een eierkoek of een stuk ananas te voeren.

Bij spijsverteringsstoornissen zou dit kunnen helpen, maar zolang je niet kan vaststellen wat de oorzaak is van de aandrang tot poep eten, is de kans op succes zeer klein.

Bij de meest voorkomende oorzaak van coprofagie (honger en/of vraatzucht) is consequent corrigeren van het gedrag de meest succesvolle methode.

Blijft het probleem bestaan, dan kan je contact opnemen met jouw AniCura dierenarts en/of een gedragstherapeut(e) om eventuele lichamelijke afwijkingen uit te sluiten en de oorzaak van de coprofagie te ontdekken.

Giardia darmparasiet bij honden

Als jouw pup poep eet, kan hij/zij besmet worden met een Giardia parasiet. Hier hoeft je pup geen last van te hebben, maar het kan de parasiet wel doorgeven aan andere honden. Het is daarom belangrijk om de parasiet te bestrijden. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.