Jack russell terriër

De Jack russell terriër is halverwege de 19e eeuw in Engeland ontwikkeld om op vossen te jagen. Het is een levendig, onafhankelijk en slim hondje. Dit ras is charmant en trouw. Door zijn jachtinstinct is hij een beetje lastig om te trainen.

Een paar weetjes

Elke hond is uniek en ook binnen het ras verschillen honden van elkaar.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn speelser en socialer bij kinderen en accepteren het gedrag van kinderen beter dan andere honden.
 • Beweging

  Hoeveel beweging dit ras dagelijks nodig heeft.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondenbezitter u nodig heeft om dit ras te nemen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras regelmatig nodig heeft.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras normaal gesproken verliest.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Wat zijn de eigenschappen van de Jack russell terriër? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een Jack russel koopt of adopteert. Wist u bijvoorbeeld al dat de Jack russell terriër een intelligente, maar koppige hond is?

Achtergrond van de Jack russell terriër

De Jack russell terriër is een echte werkende terriër die zijn oorsprong vindt in de vossenjacht in Engeland. Deze kleine hond werd in het midden van de 19e eeuw ontwikkeld in Zuid-Engeland door een dominee genaamd John ‘Jack’ russell, naar wie het ras ook is vernoemd. Naast zijn kerkelijke activiteiten had de pastoor een passie voor de vossenjacht en het fokken van vossen-jachthonden.

Vossen verjagen

De Jack russell is een blaffende terriër. Met zijn geluid verjaagt de hond de vos maar zal hem nooit doden of verwonden. Tegenwoordig is de Jack russell een favoriet onder paardenbezitters en hondensport liefhebbers. Anderen vinden zijn dappere persoonlijkheid, grenzeloze energie en draagbare formaat gewoon leuk. Het is één van de grootste terriërs.

Karakter: grote persoonlijkheid

De Jack russell is een vrolijke, gedurfde, energieke hond. Ze zijn loyaal, intelligent en assertief en hebben uitstekende eigenschappen om een goede vriend te zijn. Maar ze hebben ook veel persoonlijkheid in hun kleine lichamen. Het ras is heel intelligent, maar door zijn koppige aard kunnen ze moeilijk te trainen zijn.

Blaffende hond

Omdat het een blaffende terriër is, kan de Jack russell luid zijn. Ook zijn verlangen om te jagen in combinatie met een hoog energieniveau kan een uitdaging voor u zijn. Ze zijn vaak vriendelijk tegen mensen, maar kunnen agressief zijn tegenover andere honden en elk dier dat op een prooi lijkt.

Werkhond

Hun grootste eigenschap is hun werkvermogen en hun sterke wil om te werken. Deze hond is het gelukkigst als hij gezelschap krijgt en iets te doen heeft. Graven is normaal voor een Jack russell en zijn jacht vermogen zit in hun aard.

Activiteit: actieve hond

Als u op zoek bent naar een rustige hond die van de bank houdt en niet zoveel activiteit nodig heeft, dan is de Jack russell terriër niets voor u.

Jachtinstinct

Het jachtinstinct kan niet uit het ras worden getraind. Ook heeft de Jack russell terriër veel beweging nodig. De hond wil heel graag ontdekken, jagen en lange wandelingen maken. Maak daarom trektochten, doe leuke spelletjes en geef hem beweging. Zo maakt u de Jack russell het gelukkigst. Zolang hij voldoende lichaamsbeweging en gezelschap krijgt, heeft u een gezonde, energieke hond die graag werkt.

Vachtverzorging Jack russell terriër

Zijn vacht is er in drie verschillende soorten:

 • gladde vacht
  De gladharige Jack russell heeft een zeer korte vacht, die glad is en helemaal in één richting ligt. Deze vacht is gemakkelijk te verzorgen, maar heeft de neiging vuil vast te houden.
 • ruwe vacht
  De ruwharige Jack russell heeft een relatief lange vacht, die taai en ruw van structuur is. De vacht zal verschillen van één centimeter lang tot een paar centimeter. Ook kan de vacht in verschillende richtingen groeien.
 • gebroken vacht
  Een gebroken vacht is een combinatie van zowel een gladde vacht als een ruwe vacht. Dit betekent dat sommige plekken op het lichaam kort, glad haar hebben en dat het haar op andere delen weer langer en stug is.

Borstelen en trimmen

Alle vachttypes moeten wekelijks worden geborsteld om losse haren te verwijderen. De gebroken en ruwe vacht moeten één of twee keer per jaar worden getrimd.

Training: structuur en routine

De Jack russell terriër is een actief ras dat veel beweging en aanmoediging nodig heeft. De hond is een onafhankelijke denker en doet graag dingen op zijn eigen manier. Ze geven de voorkeur aan structuur en routine. Houd de trainingssessies kort om zijn interesse vast te houden. Herhaling is saai voor deze nieuwsgierige hond.

Socialisatie

Het ras heeft vanaf jonge leeftijd een vaste training nodig om uw grenzen te begrijpen. Stel ze bloot aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen als ze jong zijn. Socialisatie helpt ervoor te zorgen dat uw kleine vriend opgroeit tot een tevreden familielid. Maar vergeet niet dat u het jachtinstinct van de Jack russell niet kan wegnemen. Deze hond ziet kleine huisdieren instinctief als een prooi.

Grootte en gewicht: kleine hond

De Jack russell is een kleine hond met een compact en atletisch lichaam. Zijn gewicht zit  tussen zes en acht kg voor zowel mannen als vrouwen. Verder is hij tussen 25 en 30 cm hoog.

Kleur

De kleur van Jack russells zijn:

 • wit
 • wit met een zwart patroon
 • wit met een bruin patroon
 • driekleurig (wit, zwart en bruin)

Zijn witte kleur helpt de jager de hond in het veld te zien.

Speciaal voor het ras

De Jack russell heeft een sterk instinct om te jagen en is misschien niet de beste vriend van katten of andere kleine dieren. Wees u bewust van de natuurlijke instincten van dit ras, zoals snuiven, rennen en graven. Een Jack russell terriër die graaft, heeft geen gedragsprobleem. Het zit in de aard van het ras.

Erfelijke ziekten Jack russell

Dit ras is gezond en heeft een lange levensduur. Hij kan met de juiste zorg 13 tot 16 jaar oud worden. 

Mogelijke erfelijke ziekten zijn:

 • ziekte van Legg-Calve-Perthes
 • doofheid
 • patella luxatie
 • glaucoom
 • lensluxatie

Voeding

Net als bij alle rassen, moet de hoeveelheid voeding gebaseerd zijn op de grootte, het gewicht en de algemene gezondheid van de hond. Maar nog belangrijker, aangezien het een zeer actieve hond is, moet de voeding passen bij zijn activiteitenniveau. Doe altijd wat het beste is voor uw hond en neem contact op met uw dierenarts als u twijfelt.

Type

Terriër honden

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Denkt u erover na om een volwassen Jack russell terriër of puppy te kopen? Voorkom dan dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Dit doet u door niet te kiezen voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is.

Online worden er veel honden aangeboden, maar een deel van deze honden zijn niet goed gefokt en/of verzorgd. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen Jack russell koopt.

Waar moet ik op letten als ik een puppy of volwassen hond aanschaf? Ga naar puppy kopen voor meer informatie en tips.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd