Maden bij konijnen

Maden komen uit de eitjes van de groene vleesvlieg. Dat zijn die vliegen die zo hard brommen. Deze vliegen leggen het hele jaar eitjes, maar vooral als het buiten lekker warm en vochtig is. 

De vliegen leggen deze eitjes het liefst bij viezigheid, bijvoorbeeld in een konijnenhok dat niet schoon is of bij de poep of urine dat aan het kontje van een konijn geplakt is. Ook wondjes of ontstekingen trekken vliegen aan. 

Levensgevaarlijk: madenziekte bij konijnen

De maden die uit de eitjes komen voeden zich vervolgens met vlees- en spierweefsel van uw konijn. Dit heet madenziekte (Myiasis). Een ernstige ziekte waaraan uw konijn kan overlijden. Het is daarom belangrijk om uw konijn bij maden altijd snel te laten behandelen.

Mogelijke symptomen van madenziekte zijn stinken, een nat en/of vies achterwerk, sloomheid, slecht eten en drinken en vliegen in het hok. Lees ook: madenziekte (Myiasis) konijnen

Konijn met maden herkennen

Maden bij konijnen zijn te herkennen aan kleine, bewegende, wormachtige, witte maden in de vacht op het achterwerk. Maden op een konijn zijn vaak moeilijk te zien, omdat ze onder de vacht op de huid zitten. Als u maden ziet bij uw konijn, dan is de besmetting vaak al erger dan u denkt. 

Ziet u bij uw konijn maden, vliegen en/of gedraagt uw konijn zich anders dan normaal? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. 

Welke konijnen hebben meer risico op maden?

Alle konijnen kunnen maden krijgen. Een konijn heeft meer risico op maden bij bijvoorbeeld:

Vliegen worden ook aangetrokken door konijnen die leven in slecht onderhouden en vuile hokken. Daarom is het heel belangrijk om de leefomgeving van een konijn goed schoon te houden. 

Maar ook als een hok schoon is, kunnen konijnen een vuile achterhand en zo maden krijgen.

Madeninfectie

Maden kunnen infecties veroorzaken bij uw konijn. Ter voorkoming daarvan kunt u een spray gebruiken. Vermoedt u een madeninfectie? Neem even contact op met uw dierenarts.

Konijn heeft maden: de behandeling

Heeft uw konijn veel maden en dus de madenziekte? Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Als u te lang wacht, kan uw konijn ernstig ziek worden en zelfs overlijden.

Bij de behandeling van de maden wordt uw konijn onder narcose geschoren. De dierenarts verwijderd de maden en smeert vervolgens de huid in met een zalf. 

Ook behandelt de dierenarts het konijn met een anti-myiasis spray. Dit doodt mogelijk overgebleven maden en voorkomt het ontstaan van infecties. Tot slot krijgt uw konijn een pijnstiller en ontstekingsremmer.

Voorkomen is altijd beter

Met een goede verzorging van uw konijn zijn maden gelukkig goed te voorkomen. Onze dierenartsen helpen u graag met tips. Denk bijvoorbeeld aan:

  • vezelrijk dieet om diarree te voorkomen
  • dagelijks controleren en reinigen van poepbak
  • controleer elke dag het achterwerk van uw konijn op viezigheid
  • bekleed het hok met vliegengaas

Ook kunt u uw konijn beschermen met bijvoorbeeld een spray dat madeninfecties voorkomt. Heeft u een vraag, neem gerust contact met ons op. 

Lees ook: verzorgingstips voor uw konijn

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd