Konijn of knaagdier koelen

De warme maanden komen er weer aan en dat is voor onze pluizige vrienden minder prettig dan voor hun baasjes. Daar waar wij in badkleding in onze achtertuin elk zonnestraaltje proberen te vangen, hebben konijnen en cavia’s niet de luxe om wat uit te trekken.

Knaagdieren die binnenshuis worden gehouden hebben er wellicht minder last van, maar buitenkonijnen zullen toch soms het gevoel krijgen dat ze beter woestijnratjes hadden kunnen worden.

Het lichaam van uw konijn of knager

Het lichaam en de bouw van een konijn is goed bestand tegen een koude omgeving, maar minder tegen warmte. Bij temperaturen boven de 20 graden Celcius en zeker boven de 25 graden hebben knaagdieren moeite om hun lichaamswarmte af te voeren en zo hun temperatuur te reguleren.

Zweten

Knaagdieren kunnen niet of nauwelijks zweten, ze raken hun warmte vooral via hun ademhaling kwijt. Dat is minder effectief dan zweten. Het is dus van belang om uw knaagdier of konijn koel te houden. Direct zonlicht blokkeren is een eerste stap, dus een parasol plaatsen, of een nat lichtgekleurd laken over het hok heen leggen helpt goed.

Pas op met zonlicht!

Lichtgekleurde lichaamsuiteinden kunnen verbranden, u kunt neusjes en oorpuntjes van witte konijnen en cavia’s dan ook insmeren met een voor dieren bedoelde zonnebrandcrème.

Uw knaagdier of konijn helpen met afkoelen

Er zijn verschillende manieren waarop u actief kunt helpen met de afkoeling.

Een kale bodem voor uw konijn of knager

Een kale bodem, met tegels (mits in de schaduw) voert beter warmte af dan een dik pak hooi, stro of zaagsel. U kunt tegels eventueel in de vriezer leggen, deze houden lang hun koelte vast. Pas wel weer op met extreme temperatuurverschillen.

Speciale koelelementen voor uw konijn of knager

Er zijn ook speciale knaagdier-bestendige koelelementen te koop (cool-pods/ice-pods), met een voor konijnen veilige inhoud. De koelelementen voor de camping/koelbox hebben een mogelijk giftige inhoud, dus pas op als u deze rondom uw knaagdier gebruikt. Deze elementen zijn wel een optie om onder een klein (cavia) hok met plastic bodem te leggen, zodanig dat de kale bodem goed koel is.

Let op met metalen oppervlaktes, die kunnen snel heet, maar ook snel te koud worden.

Een simpele oplossing is het invriezen van een plastic fles water, omhullen met een doek om direct contact te voorkomen. Het voordeel van de hierboven genoemde tegels en ice-pods is dat ze vlak zijn en het dier er dus languit op kan gaan liggen.

Voldoende drinkwater

Zorg uiteraard voor voldoende drinkwater, ververs regelmatig. Het water moet niet ijskoud zijn, dit kan eventueel leiden tot buikpijn als er te veel van gedronken wordt.

De vacht van uw konijn of knaagdier scheren

Bij langharige dieren kan het zinvol zijn om een deel van de vacht te scheren, met name onder de buik. Een andere reden om (lange) haren weg te halen is het vergrote risico op de madenziekte, myiasis. Vliegen leggen graag hun eitjes in warme, vochtige delen van het lichaam. Let dus goed op urine-incontinentie en dunne ontlasting in de zomermaanden!

Een zwembad van uw knaagdier of konijn

Wellicht niet bekend, maar de meeste cavia’s kunnen ook zwemmen. Een laagje water in een klein bakje kan dus prima dienstdoen als zwembad. Konijnen zullen hier niets voor voelen, maar een verkoelende sproeier is een alternatief.

Oververhitting?

Indien alsnog oververhitting ontstaat zult u dat merken aan het algemene gedrag van uw knaagdier. Symptomen van oververhitting bij uw konijn of knaagdier zijn sloomheid, languit suf blijven liggen, niet meer willen eten en een versnelde ademhaling.

LET OP: gebruik geen ijskoud water direct op uw konijn!

U kunt uw dier accuut wat helpen af te koelen met vochtige doeken, en zorg dat u een thermometer en het telefoonnummer van de dienstdoend dierenarts in de buurt heeft.

Twijfels of vragen?

Heeft u nog vragen of twijfelt u ergens over? Neem contact op met uw AniCura dierenarts om een afspraak te maken.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd