Rick Beishuizen behaalt diploma Europees Specialist Chirurgie

“Met chirurgie kun je problemen bij dieren vaak heel goed oplossen en ze genezen”

De Amerongse  Rick Beishuizen(33), werkzaam bij AniCura Specialistische Dierenkliniek Utrecht (SDU) heeft deze maand (februari 2022) zijn diploma voor Europees Specialist Chirurgie, dipl. European College of Veterinary Surgeons (ECVS) behaald. Rick is in 2013 afgestudeerd aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht. Na twee jaar werken in een gezelschapsdierenkliniek besloot hij zijn passie voor de wekedelenchirurgie, orthopedie en neurochirurgie verder te volgen en startte hij in 2017 met de opleiding tot Europees Specialist. Na een studie van 4,5 jaar mag Rick zichzelf Europees Specialist Chirurgie noemen en daardoor nog complexere dierzorg uitoefenen. In Nederland zijn er zo’n 220 specialisten werkzaam, waarvan ongeveer 20 op het gebied van chirurgie.

Als kind wist Rick al dat hij dierenarts wilde worden: “We hebben thuis altijd honden, katten, cavia’s, vissen en konijnen gehad en ik mocht op jonge leeftijd een keer meekijken bij de lokale dierenarts. Toen is de liefde voor het vak geboren. Ik heb er alles aan gedaan om met de opleiding tot dierenarts te mogen starten. Nu is toelating afhankelijk van een loting, maar destijds in 2006 werd je met hoge cijfers sowieso toegelaten. Na mijn studie ben ik in 2013 gaan werken in Dierenkliniek de Beer in Zwolle, maar ik wist al dat ik wilde doorstuderen om specialist te worden. Dus toen er een vacature als intern vrijkwam bij de faculteit diergeneeskunde in Utrecht, ben ik daar gaan werken om alvast twee jaar ervaring als chirurg op te doen. In 2017 kon ik eindelijk starten met de opleiding tot specialist. Ik heb gekozen voor het specialisme chirurgie omdat ik het leuk vind om met mijn handen bezig te zijn. Met chirurgie kun je ook vaak heel goed problemen oplossen bij dieren en ze genezen.”

Wat leer je nou eigenlijk als dierenarts-specialist?

De opleiding tot dierenarts - specialist is een aanvullende opleiding nadat de zesjarige opleiding van ‘gewoon’ dierenarts aan de faculteit van diergeneeskunde is afgerond. Het is vooral een praktijkopleiding waarbij je wordt opgeleid door dierenarts-specialisten. “Je kijkt veel mee met verschillende dierenarts-specialisten, zoals neurologen, urologen, orthopeden, radiologen, interne geneeskunde en de spoedartsen naar hun dagelijkse praktijk. Hiernaast moet je veel lezen. Ik heb voor mijn examen naast verschillende boeken tevens 1900 artikelen gelezen die zijn gepubliceerd in de afgelopen vijf jaar. De opleiding leert je op academisch niveau denken en geeft veel meer verdieping voor de aanpak van allerlei problemen. Je leert deze te diagnosticeren en je krijgt veel meer kennis over de verschillende oplossingen en hoe je eigenaren daarin kunt begeleiden. Verder doe je veel vaardigheden op en leer je wat je moet doen om mogelijke complicaties op te kunnen lossen tijdens het opereren”, aldus Rick.

Hoogte- en dieptepunten

Het opleidingstraject zit vol hoogte- en dieptepunten. “Vooral tijdens de spoedzorg zijn deze het grootst. Je werkt dan vaak alleen, je weet niet wat er binnenkomt en de ernst is groot. Zo kwam er bijvoorbeeld midden in de nacht een hond binnen die was aangevallen door een everzwijn. De situatie was heel kritiek. De borstkas van de hond lag helemaal open en ik moest alles wat ik wist toepassen om het dier te redden. Gelukkig lukte dat. Dan heb je natuurlijk hele blije en dankbare eigenaren. Maar het liep ook wel eens anders, bijvoorbeeld dat ondanks dat ik mijn stinkende best deed, een dier het niet redde omdat het dier te ziek was. Dat is dan onwijs verdrietig.“

Werken en leren bij de SDU

De SDU heeft meerdere opleidingsplaatsen voor dierenartsen die de opleiding tot Europees Specialist willen doen. In het laatste jaar van zijn studie is Rick bij de SDU gaan werken. “De werksfeer is hier zo ontzettend fijn, dus wilde ik hier het liefst mijn studie afronden. Ik heb ontzettend veel mogen leren van Edgar Scheepens, Europees Specialist Chirurgie. Ik had nog niet zoveel kennis van orthopedie en Edgar weet daar ongelofelijk veel vanaf. Ook heb ik veel bewondering gekregen voor wat de paraveterinairen doen. Ze nemen ontzettend veel werk van de dierenarts-specialisten uit handen. Ze stellen mensen gerust, zorgen dat de planning goed verloopt, bereiden alles voor en denken vooruit. Eigenlijk alles om het werk in de kliniek soepel te laten verlopen.”

Uitgeleerd?

Is Rick na zijn studie nu wel ‘even klaar’ met de cursussen en de boeken? “Nee, je moet je altijd blijven ontwikkelen. Om de titel Europees Specialist te mogen behouden moet iedere vijf jaar je registratie opnieuw worden verlengd, daarvoor moet je aan strenge eisen voldoen. Op deze manier wordt de kennis en kunde van de Europees Specialisten gewaarborgd. Zo ga ik volgende week naar een cursus waarbij ik uitvoerende technieken voor de urologie leer. En bij de SDU hebben we een groot team specialisten waar ik nog veel van kan leren. Uiteraard is het ook mijn plan voor de toekomst om dierenartsen nascholing te geven.”

Toekomst diergeneeskunde

Op zijn jonge leeftijd heeft Rick nog veel jaren voor de boeg waarmee hij de toekomst van de diergeneeskunde mede gaat vormgeven. Hij verwacht dat de dierzorg zich de komende jaren hard blijft ontwikkelen: “Er zijn steeds meer dingen mogelijk en ik verwacht dat er voor zaken die we nu nog steeds niet helemaal begrijpen oplossingen zullen komen. Zo gaan de ontwikkelingen op gebied van kankerbehandeling via chemotherapie en chirurgie heel erg snel. Ook worden steeds vaker 3D-printers ingezet waarmee we implantaten kunnen aanpassen aan de patiënt. Zo kun je botten op maat maken voor standscorrecties. En, wat nu in de kinderschoenen staat maar waar ik veel van verwacht zijn de ‘joint replacements’, zoals kunstheupen, kunstknieën en kunstellebogen voor honden en katten. Door deze nieuwe technieken worden de kosten voor deze behandelingen ook wel hoger, maar we zien ook dat mensen zich vaker verzekeren om toch hun dier van de beste zorg te kunnen voorzien.”

Rick heeft zelf een Duitse Staande Langhaar van 9 jaar, genaamd Wodan.

Meer nieuws

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.