Ernstige ziekten op de loer door toename buitenlandse puppy's

In de lockdown is een hond voor veel mensen een aantrekkelijke afleiding. Bij veel dierenartsen, waaronder het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) van AniCura, is een toename in het aantal puppy’s in de kliniek te zien.

Door de populariteit van de coronahond is er momenteel meer vraag dan aanbod in Nederland. Er zijn nu 1,9 miljoen honden in Nederland; een stijging van 10% ten opzichte van voor de pandemie*. Deze honden komen steeds vaker van buitenlandse, malafide fokkers. En daar zit precies het gevaar. De dieren kunnen ziektes en virussen bij zich dragen zoals het parvovirus, de chronische ziekte Leishmania, darmparasiet Giardia, hartworm en ook voor mensen gevaarlijke ziekten zoals hondsdolheid (rabiës) en brucellose. Daarom roepen de dierenartsen op tot voorzichtigheid; let goed op bij de aanschaf van (buitenlandse) puppy’s of honden.

Céline Bik, dierenarts bij AniCura ziet regelmatig de problemen met de adoptiepups: “Zo zag ik laatst een pup met een vaccinatiestempel uit een Zuid-Europees land maar met een chip geregistreerd in een Oost-Europees land, waardoor de herkomst niet te herleiden is. Afgelopen weekend is er nog een pup met parvo in onze quarantaine overleden die uit Bulgarije kwam.”

Inenten tegen rabiës na hondenbeet

Vaak wordt er gesjoemeld met de leeftijd van buitenlandse pups, zodat ze eerder naar Nederland kunnen komen. De juiste inentingen ontbreken of deze beschermen de pups nog niet goed genoeg. Céline: “Als een pup in zo'n geval ziek is, en specifieke klachten heeft zoals onherleidbare agressie, dan zou het rabiës kunnen zijn. En dat is dodelijk voor zowel dier als mens. Onlangs beet zo’n pup mij waarna de GGD adviseerde met spoed een vaccin tegen rabiës te halen.”

Doodzieke pups

De dierenartsen maken zich zorgen over de pups die te jong naar Nederland komen. Vaak met vervalste papieren en geen of onjuiste vaccinaties. Deze pups zijn helaas regelmatig zo ziek dat ze ingeslapen moeten worden. Andere problemen die gezien worden zijn pups met gedragsproblemen door onvoldoende socialisatie en erfelijke aandoeningen door inteelt, wat uiteindelijk kan leiden tot hele hoge kosten om het dier weer op te lappen.

Gevaar voor de volksgezondheid

Céline: “Als ziektes zoals rabiës en brucellose weer in Nederland komen heeft dat enorme gevolgen voor de volksgezondheid. Hoe meer honden we importeren hoe groter de kans dat deze of andere gevaarlijke ziekten wel een keer naar binnen sluipen. Maar let ook bij honden van een ogenschijnlijke Nederlandse fokker; ook zij kunnen buitenlandse pups verkopen.” Daarom roepen dierenartsen van AniCura op tot voorzichtigheid. “Probeer altijd goed te herleiden waar de hond vandaan komt, ook als de pup van een Nederlandse fokker komt, of lijkt te komen. Overleg met de dierenarts en controleer of de inentingen kloppen. Kortom: pas op en wees op je hoede om veel ellende, verdriet én kosten te voorkomen.”

Meer nieuws

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.