De bijgewerkte regels voor chippen en registreren van uw hond vindt u op: uw hond laten chippen en registreren.
Wilt u alleen weten wat er gewijzigd is? Dat leest u in dit nieuwsartikel.
Wijzigingen per 1 november 2021
Het is al verplicht dat honden die na 1 april 2013 geboren zijn of uit het buitenland komen gechipt en geregistreerd worden. Om illegale hondenhandel nog beter tegen te gaan komen hier een aantal regels bij.
De nieuwe regels zijn vooral goed om te weten als u na 1 november 2021:
- een nieuwe hond koopt
- een hond wilt verkopen/overdragen
- een (eenmalig) nestje krijgt
- een hond meeneemt/importeert vanuit het buitenland
- bedrijfsmatig honden fokt
Ontdek hier wat dit mogelijk voor u en uw hond betekent.
Nieuwe regels in het kort
Met de nieuwe regels mag een hond alleen verkocht of overgedragen worden als deze:
- is gechipt
- is geregistreerd in één van de daarvoor aangewezen portalen
- een EU-dierenpaspoort heeft
Ook nieuwe pups en naar Nederland gebrachte honden moeten aan al deze eisen gaan voldoen.
Verder gaan de regels voor wie zich moet registreren veranderen. Zo wordt het verplicht dat ook de eerste eigenaar van de hond zich registreert.
Dit betekent dat niet alleen fokkers, maar ook mensen die een hond hebben die een nestje krijgt of een hond uit het buitenland halen zich moeten registreren. Dit doet de eigenaar of houder door een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) voor niet bedrijfsmatig gehouden honden aan te vragen. De bestaande registratieplicht voor bedrijfsmatige houders van huisdieren blijft bestaan.
Verplichte registratie van eerste eigenaar of houder
Elke fokker en iedereen die een nestje heeft of een hond importeert naar Nederland moet een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dus ook als:
- dit niet bedrijfsmatig is
- u als particulier (eenmalig) een nestje hebt
- u als particulier een hond naar Nederland brengt (importeert)
Een UBN is nodig om de hond te kunnen laten chippen en registreren door de dierenarts in één van de aangewezen portalen (voorheen databanken). Belangrijk: als u geen UBN hebt aangevraagd, is het voor ons en alle andere dierenartsen in Nederland bij wet verboden om de hond te chippen en een paspoort af te geven.
Nadat de dierenarts de hond gechipt heeft, registreert de dierenarts het chipnummer van de hond bij een van de aangewezen portalen. Dit doet de dierenarts ook met het paspoortnummer. Voor beide registraties heeft de dierenarts altijd een UBN nodig.
Ook als u thuis eenmalig een nestje heeft vraagt u een UBN aan
Waar vraag ik een UBN aan
Het aanvragen van een UBN kan via deze website: mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden
Bij verkopen of overdragen van hond ook paspoort verplicht
Elke hond die van eigenaar wisselt moet vanaf 1 november 2021 een chip, registratie én EU-dierenpaspoort hebben. Dus ook honden die niet de grens over gaan.
Een toekomstig eigenaar moet bij het kopen van een hond nagaan of de hond is gechipt, geregistreerd en een EU-dierenpaspoort heeft. Als u als nieuwe eigenaar een hond krijgt die niet aan deze voorwaarden voldoet, bent u in overtreding.
Paspoort regelen voor uw hond
Het EU-paspoort koopt u bij een dierenarts. De dierenarts is de enige die die EU-dierenpaspoorten mag afgeven. Als uw hond al een EU-dierenpaspoort had, is deze gewoon nog geldig.
Per ongeluk een hond zonder registratie gekocht?
Of bent u opgelicht met een vals paspoort? Vraag dan in ieder geval direct een UBN aan via deze website. En laat uw nieuwe hond door de dierenarts chippen en registreren bij een van de aangewezen portalen.
Geen chip, registratie en Europees dierenpaspoort? Koop de hond dan niet.
Als u al voor 1 november 2021 een hond had
Het aanschaffen van een EU-dierenpaspoort is niet verplicht voor eigenaren die vóór 1 november 2021 een hond hadden, tenzij u:
- met uw hond naar het buitenland gaat reizen
- uw hond na de start van de nieuwe regelgeving verkoopt of overdraagt aan een nieuwe eigenaar
Het paspoort vraagt u aan bij uw dierenarts.
Wettelijke termijn chippen, registeren en aanvraag paspoort voor pups en geïmporteerde honden
Nieuwe pups moeten met de nieuwe regelgeving binnen zeven weken na de geboorte gechipt worden én een paspoort hebben. Als u een hond naar Nederland haalt, laat u de eerste registratie van de hond door een dierenarts doen. Dit moet binnen twee weken na aankomst in Nederland gebeuren.
De dierenarts registreert de import, chip en het paspoort bij een portaal. Is de herkomst van de hond onbekend, bijvoorbeeld bij aankoop via Marktplaats? Dan is de termijn ook twee weken.
Lees meer over de registratie: www.rvo.nl/hond-kopen
Waarom deze nieuwe regels?
Er is in Nederland een grote vraag naar honden. Helaas groeit hierdoor de illegale hondenhandel. De schatting is dat er per jaar ongeveer 50.000 honden uit het buitenland naar Nederland gebracht worden.
Dit zijn vooral pups uit Oost-Europa, maar ook zwerfhonden uit Zuid-Europa en landen buiten de EU. Een groot deel van deze handel is illegaal. Deze fokkers houden weinig rekening met het welzijn en de gezondheid van de pups. Zo komt het vaak voor dat de pups:
- op te jonge leeftijd gescheiden worden van hun moeder
- vervoerd worden onder slechte omstandigeheden
- ziek en verzwakt aankomen in Nederland en regelmatig overlijden door ziektes die voorkomen hadden kunnen worden
- besmettelijke ziektes meenemen, ook ziektes als hondsdolheid die over kunnen gaan op mensen
- vervalste papieren hebben, zodat het lijkt dat ze uit Nederland komen
De nieuwe regels voor registratie van honden moeten zorgen voor een betere controle op deze hondenhandel. Door alle personen die betrokken zijn bij de aanschaf van een hond te registreren, is het gelijk duidelijk waar de hond vandaan komt en van wie de hond een chip en paspoort kreeg.
Waar u alles regelt
Registreren eerste houder of eigenaar
Via mijn.rvo.nl/bedrijfsmatig-huisdieren-houden
Chippen, registreren én aanvraag paspoort
Uw eigen dierenarts
Alleen paspoort aanvragen, bijvoorbeeld als u uw hond gaat overdragen
Uw eigen dierenarts
Wijziging houder hond
In het portaal (voorheen databank) waarin uw hond geregistreerd staat, de regels hiervoor zijn niet veranderd. De aangewezen portalen vindt u op: www.rvo.nl/portaal-registratie-hond
Meer informatie over de nieuwe regels
Het toezicht op het registreren en chippen van honden wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Meer informatie vindt u op: www.rvo.nl/hond-kopen