Keizersnede bij katten

Is uw poes drachtig en moet zij binnenkort bevallen? Hier leest u wanneer uw poes een keizersnede nodig heeft en wat u van de ingreep kunt verwachten.

Lees ook: Keizersnede hond

Keizersnede bij katten

De gemiddelde draagtijd bij een kat is 64 dagen. Ongeveer twee maanden na de vruchtbare dekking is het tijd voor de poes om te bevallen. Als de bevalling niet op de natuurlijke manier lukt, is een keizersnede nodig. Een keizersnede is een operatie waarbij de kittens via de buikwand worden geboren.

Wanneer keizersnede bij katten?

Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede bij katten. De twee belangrijkste redenen zijn als uw poes een te klein geboortekanaal heeft en als het geboorteproces verstoord is.

Een te klein geboortekanaal kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het geboortekanaal is niet zo zeer te klein, maar als de poes drachtig is van een eenling, is het kitten vaak te groot voor een natuurlijke bevalling.
  • Het geboortekanaal is smaller doordat de poes te dik is.
  • Er is een rasgebonden oorzaak zoals bij de Perzische kat met een relatief te grote kop.
  • De poes is te jong waardoor haar bekken onvoldoende ontwikkeld zijn.

Verstoord geboorteproces

Het geboorteproces kan verstoord worden door weeënzwakte of medicatie.

Voor er gekozen wordt voor een keizersnede, kan de dierenarts medicatie toedienen of proberen de kittens handmatig te verlossen. De dierenarts zet het leven van het moederdier altijd voorop.

Als de medicijnen en het handmatig verlossen geen resultaat geven, staat de diagnose 'niet-vorderende geboorte' definitief vast en besluit de dierenarts een keizersnede uit te voeren.

Hoe verloopt een keizersnede bij uw poes?

De poes is tijdens de operatie onder narcose. De dierenarts maakt een snede in de buikwand en baarmoeder om de kittens uit de baarmoeder te halen.

De assistent zorgt voor de eerste opvang van de jongen zodat deze niet afkoelen en vrij kunnen ademen. De dierenarts werkt vlot door om moeder en jongen zo snel mogelijk samen te brengen.

De assistent wrijft de kittens droog, waardoor de ademhaling wordt gestimuleerd. Ook verwijdert de assistent het slijm van de neus en mond met en afzuigapparaat.

Ervaren moederdieren accepteren de jongen direct. Bij een eerste nestje kan het moederdier wat onwennig zijn en helpt de dierenarts of assistent als dat nodig is met de kittens aan de tepels te leggen.

Door de kittens aan de tepels te leggen, krijgen zij via de melk antistoffen binnen. Ook komen er belangrijke hormonen vrij bij het moederdier die zorgen voor een snellere samentrekking van de baarmoeder.

De dierenarts bespreekt met u of u de poes tegelijkertijd wilt laten steriliseren. De sterilisatie heeft verder geen invloed op de melkgift.

Nazorg voor uw poes

De snede in de buikwand wordt op zo’n manier gehecht of gelijmd dat moederdier en kittens niet bij de wond kunnen komen. Het kan zijn dat uw dierenarts een afspraak inpland voor het controleren van de wond.

Als moeder de kittens accepteert, de kittens drinken en vrij bewegen, kunt u de natuur haar gang laten gaan.

Voordelen en risico’s keizersnede kat

De voordelen van een keizersnede zijn duidelijk: u redt het leven van uw poes en - zo ver mogelijk - haar kittens. Een goed uitgevoerde keizersnede betekent zelfs dat uw poes, mocht u dat wensen, nogmaals een nestje kan krijgen.

Elke chirurgische ingreep brengt risico met zich mee, zeker als uw dier onder narcose gaat. Zo ook een keizersnede. Bespreek de risico’s met uw dierenarts.

Kosten keizersnede kat

Bij een keizersnede betaalt u voor de narcose, de operatie en - indien nodig - nazorg in de vorm van bijvoorbeeld pijnstilling en/of anitbiotica . Als de keizersnede een spoedingreep was, weegt dit ook mee in de kosten.

Neem contact op met uw dierenarts voor vragen over de kosten van een keizersnede bij uw kat.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.