Lees ook: vaccinatie hond of vaccinatie kat
Vaccinaties bij de dierenarts: wat je moet weten
Het jaarlijks inenten van je huisdier is cruciaal voor de gezondheid van je dier. Het helpt bij het opbouwen van weerstand tegen verschillende besmettelijke ziekten, zonder dat je huisdier daarvoor ziek hoeft te worden. Het is van belang om regelmatig naar de dierenarts terug te komen voor de nodige vaccinaties om deze opgebouwde bescherming te handhaven. Bij AniCura wordt dan ook direct een gezondheidscontrole gedaan om te zien of er andere problemen zijn. Je kunt ook je vragen stellen.
Het verschil tussen inenten en vaccineren
Feitelijk is "inenten" het toedienen van het vaccin en "vaccineren" omvat daarnaast het resultaat van dat toedienen, namelijk: immuniteit. Maar in de (dierenarts)praktijk zijn "vaccineren" en "intenten" synoniemen voor elkaar geworden.
De meestgebruikte vaccinaties
De meest gebruikelijke vaccinaties voor huisdieren verschillen tussen honden en katten.
Voor honden
Bekijk ook: intenting / vaccinatie hond
-
DHP (Hondenziekte, Hepatitis, Parvovirus)
- De DHP vaccinatie is een cocktail. Deze beschermt tegen hondenziekte, infectieuze hepatitis en het parvovirus, drie ernstige en vaak fatale ziekten.
-
Leptospirose
- Het leptospirosevaccin beschermt tegen verschillende varianten van de leptospira bacteriën, die gevaarlijk zijn voor jouw dier, maar ook gevaarlijk kunnen zijn voor mensen.
-
Besmettelijke hondenhoest (Bordetella bronchiseptica)
- Deze vaccinatie beschermt tegen besmettelijke hondenhoest ('kennelhoest', in de volksmond). Deze vaccinatie is vooral belangrijk als je hond vaak met andere honden in contact komt.
-
Rabiës (Hondsdolheid):
- Het rabiësvaccin is vaak verplicht, vooral als je met je hond naar het buitenland reist. Het beschermt tegen de dodelijke ziekte hondsdolheid.
Voor katten
Bekijk ook: intenting / vaccinatie kat voor volledige informatie voor katten.
-
FVRCP (Kattenziekte en Niesziekte)
- Het FVRCP is een cocktail die beschermt tegen kattenziekte (feline panleukopenie), niesziekte (door het feline calicivirus en het herpesvirus).
-
Rabiës
- Ook katten kunnen rabiës krijgen. Net als bij honden is deze vaccinatie belangrijk voor katten, vooral als je met ze reist naar andere landen.
-
Bordetella bronchiseptica
- Dit is de vaccinatie tegen in feite (ook) niesziekte. Dit Bordetella bronchiseptica virus verergert symptomen van deze ziekte. Deze wordt in het bijzonder aanbevolen voor katten die in een omgeving zijn met veel andere katten, zoals een kattenpension. Bordetella bronchiseptica is ook besmettelijk voor mensen met een slechte weerstand.
Aanvullende vaccinaties
Afhankelijk van de leefomstandigheden van je huisdier, zoals het leven in een druk huishouden of reizen, kan de dierenarts extra vaccins aanbevelen.
Het is altijd goed om met je dierenarts te overleggen over welke vaccinaties geschikt zijn voor jouw huisdier, op basis van jullie levensstijl en de gezondheidsstatus van je dier.
Waarom vaccineren?
Vaccinaties zijn essentieel om je huisdier te beschermen tegen ernstige infecties. Veel voorkomende ziektes, zoals kattenziekte en hondenziekte, kunnen levensbedreigend zijn. Door je huisdier te laten inenten, verklein je niet alleen de kans op ziekte, maar ook de kans dat je huisdier andere dieren besmet.
Wanneer en hoe vaak Inenten?
De eerste vaccinatie vindt meestal plaats wanneer je huisdier een paar maanden oud is. Voor pups en kittens zijn er specifieke schema’s; na de eerste inenting volgen meestal extra inentingen op 12 tot 13 weken en weer op één jaar. Volwassen dieren moeten jaarlijks of om de paar jaar opnieuw ingeënt worden, afhankelijk van het type vaccin en hun levensstijl.
Voorbereiding
Bereid allereerst je hond of kat goed voor op de dierenarts. Ga naar:
Voor je huisdier naar de dierenarts gaat, is het goed om enkele zaken voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de het paspoort en de eerdere vaccinaties bij de hand hebt. Als het goed is houdt je dierenarts dit bij, maar een vaccinatieboekje is altijd verstandig om goed bij te houden. Dit helpt de dierenarts om een gepersonaliseerd vaccinatieschema op te stellen dat past bij de behoeften van jouw huisdier.
Nazorg en gevolgen
In zeldzame gevallen kunnen allergische reacties optreden, maar vaak heeft je dier geen last van de vaccinatie. Mocht je veranderingen in het gedrag van je huisdier opmerken, neem dan contact op met de dierenarts.
Titeren: “een alternatief voor vaccinaties”
Titeren wordt door sommige mensen gezien als alternatief voor een inenting. Echter raden we als dierenartsen vanuit wetenschappelijk oogpunt aan om te blijven vaccineren. Dat houdt de vaccinatiegraad hoog, wat een bewezen methode is tegen verspreiding van ziektes.
Om toch de vraag “wat is titeren” te beantwoorden: titeren is een methode waarbij het bloed van je huisdier wordt getest om te bepalen of er voldoende antistoffen aanwezig zijn tegen bepaalde ziektes. Dit kan helpen om te besluiten of een inenting nodig is. Titeren kan een optie zijn voor huisdieren die al eerder zijn gevaccineerd en waarvan je zeker wilt weten dat ze nog voldoende bescherming hebben.
Houd er echter rekening mee dat titeren niet voor alle vaccins toepasbaar is, en dat sommige vaccins, zoals die tegen de ziekte van Weil, nog steeds jaarlijks bij je dier moeten worden toegediend. Bespreek de mogelijkheden van titeren met je dierenarts om te zien of dit een geschikte optie is voor jouw huisdier.
Voor- en nadelen van vaccineren
De voordelen van inentingen bij huisdieren wegen in de regel stukken zwaarder dan de mogelijke nadelen. Vaccinaties beschermen je huisdier tegen ernstige ziektes en dragen bij aan de algehele gezondheid van je dier, maar ook van ons als mensen. De kans op bijwerkingen van vaccinaties is klein en de meeste huisdieren ervaren geen noemenswaardige problemen na de vaccinatie. Tenslotte voorkomt het hoge dierenartskosten die kunnen komen kijken bij (onderzoek naar) een ziek dier. Bekijk ook: huisdierenverzekering
Bloeddruk en vaccinaties
De bloeddruk van jouw dier kan een relevante factor zijn in het kader van de gezondheid van huisdieren en de beslissing om te vaccineren. Lees ook: bloeddrukmeting
- Gezondheidstoestand: een hoge of onregelmatige bloeddruk kan soms wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen bij een huisdier. Dieren met bloeddrukproblemen zouden mogelijk anders kunnen reageren op vaccins.
- Bijwerkingen: huisdieren met een hoge bloeddruk kunnen een iets verhoogd risico op bijwerkingen na vaccinatie hebben. Dit zijn meestal milde reacties die niet opwegen tegen de voordelen van de vaccinaties. In uitzonderlijke gevallen zijn ernstigere complicaties mogelijk. Het kan nuttig zijn om de bloeddruk te controleren en uiteraard je dierenarts te raadplegen voordat je een vaccinatie uitvoert.
- Monitoring: het kan raadzaam zijn om de bloeddruk van je dier in de gaten te houden. Dit helpt om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te merken.
- Vraag het de dierenarts: als je je zorgen maakt over de bloeddruk van je huisdier, raadpleeg je dierenarts. De dierenarts kan beoordelen of aanvullende onderzoeken of aanpassingen in het vaccinatieprotocol nodig zijn.
Kosten
De kosten voor het inenten van je huisdier variëren sterk, afhankelijk van de (hoeveelheid) vaccinaties die nodig zijn en eventuele bijkomende consultkosten. Neem contact op met je AniCura dierenarts om te achterhalen wat de kosten van de vaccinatie voor jouw dier zullen zijn.
Vragen over vaccinaties
Bij vragen over de vaccinatie van je huisdier kun je het beste contact opnemen met je dierenarts. Zij hebben de expertise om je te adviseren over de juiste vaccinaties en het ideale schema voor jouw huisdier. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je viervoeter gezond en gelukkig blijft!