Waterhoofd bij katten: het succesvolle herstel van Pénélope

Pénélope was anderhalf jaar oud toen haar gedrag plotseling veranderde. Ze was altijd een kalme en lieve kat, maar van de ene op de andere dag kreeg ze last van agressieve buien, beroertes en instabiliteit.

Het was duidelijk dat er iets mis was. Maar wat?

De diagnose

Toen Pénélope symptomen kreeg, namen haar eigenaren haar mee naar de Saint Roch-kliniek in Lyon, Frankrijk. De dierenartsen maakten daar een volledige scan van het skelet.

Uit de scan bleek dat er sprake was van hydrocefalus in een vergevorderd stadium (waterhoofd), en een aanzienlijke vermindering van het volume hersenweefsel.

Wat is hydrocefalus?

Hydrocefalus is een ziekte die wordt veroorzaakt door vochtophoping in de holtes van de hersenen. Er zit dan overmatig vocht in de ruimtes tussen de hersenvliezen.

Dit vocht wordt CSF genoemd, cerebrospinale vloeistof. Hydrocefalus wordt ook wel ‘waterhoofd’ genoemd, omdat de overmaat aan hersenvocht kan leiden tot zichtbare hevige druk op het zicht en/of gehoor.

Hydrocefalus kan worden veroorzaakt door een tumor, maar het kan ook een aangeboren afwijking zijn.

In beide gevallen is het volume van de holtes te groot, waardoor de druk in de hersenen toeneemt en het hersenweefsel vermindert.

De medische behandeling van kat Pénélope

De dierenartsen maakten zich zorgen om Pénélope, want de prognose van hydrocefalus is normaal gesproken niet rooskleurig. De benodigde medische behandelingen bij hydrocefalus zijn vaak slechts effectief voor een kortere periode.

Vanwege de ernst van Pénélope’s ziekte, was een complexe operationele ingreep nodig, zodat ook goede resultaten op de langere termijn zichtbaar zijn.

Hersenoperatie

De slagingskans van deze hersenoperatie is tussen de 50 en 80 procent. Toch besloten de eigenaren van Pénélope de gok te wagen en te vertrouwen op de betrokken dierenartsen.

Het was de eerste keer dat een dergelijke operatie werd uitgevoerd in de kliniek. Spannend!

Tijdens de operatie werd er een drainagekanaal gemaakt tussen de hersenen en de buik van Pénélope, zodat het overtollige vocht afgevoerd kon worden naar een plek waar het wél geabsorbeerd wordt.

De operatie werd uitgevoerd in drie fases:

  1. plaatsen van de katheter in de hersenen
  2. plaatsen van de katheter in de buikholte
  3. het verbinden van beide katheters

Het herstel: eind goed al goed

Na een lange, nauwkeurige én succesvolle operatie werd Pénélope weer wakker. Het duurde slechts een aantal dagen totdat ze weer kon lopen en klaar was om naar huis te gaan.

Tot op de dag van vandaag gaat het goed met haar!

Ze heeft zelfs de kattenspeeltjes ontdekt, iets waar ze voorheen nooit mee speelde. Pénélope is nu een gelukkige kat die geniet van haar leven. Eind goed, al goed.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.