Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. In de Senior check zit lichamelijk onderzoek en uitgebreid laboratoriumonderzoek. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Tandheelkunde bij honden, katten en konijnen

Een gezond gebit is belangrijk voor de totale gezondheid van uw dier. Bij AniCura Zuidlaren besteden wij daarom extra aandacht aan het vakgebied tandheelkunde.

Gebitscontrole

Tijdens de gebitscontrole checkt de dierenarts of de tanden van uw dier gezond zijn. Er wordt gekeken of tandplak en tandsteen aanwezig zijn, of er sprake is van rotte of gebroken tanden en of het tandvlees gezond is.

De eerste gebitscontrole gebeurt al op jonge leeftijd. Deze eerste controle is belangrijk omdat dan de dierenarts kan zien of alle tanden en kiezen goed op elkaar staan en goed zijn gewisseld. Tanden of kiezen die niet goed wisselen, moeten uiteindelijk getrokken worden. Met name bij kleine hondenrassen komt het voor dat melktanden niet goed wisselen.

Gebitscontroles worden verder uitgevoerd als uw dier komt voor de jaarlijkse gezondheidscontrole of de jaarlijkse inenting. U kunt ook altijd een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole bij de assistente.

Lees meer over:

Gebitsreiniging

Heeft uw dier tandplak, tandsteen of is het tandvlees ontstoken? Dan is een gebitsreiniging nodig om het gebit weer schoon te maken.

Lees meer over de behandeling: gebitsreiniging.

Tips over gebitsverzorging

Gebitsproblemen kunnen veel pijn bij uw dier veroorzaken zonder dat u het door heeft. Daarom raden wij u aan het gebit van uw dier goed te verzorgen. Bij het ophalen van uw huisdier krijgt u tips voor de verzorging van het gebit. Dit kan zijn:

  • poetsinstructie
  • speciale diervoeding
  • ontsmettingsmiddel tegen bacteriën die tandplak veroorzaken
    speciale kluiven

Trekken van tanden en kiezen

Soms is het nodig dat de tanden en kiezen van uw hond of kat getrokken worden. Het is belangrijk dat u daar niet te lang mee wacht voor de gezondheid van uw dier.
Het trekken van de tand(en) moet zorgvuldig gebeuren, zodat er geen wortelresten achterblijven die later voor problemen zouden kunnen zorgen.

Bij katten met stomatitis is het soms nodig om alle tanden en kiezen te trekken. Lees hier meer over stomatitis bij de kat.

Lees meer over:

Gebitsröntgenfoto

Een speciale röntgenfoto van het gebit helpt de dierenarts bij het vaststellen van gebitsproblemen. Met de röntgenfoto is te zien hoe erg een tand of kies beschadigd is. Zo wordt duidelijk wat de beste behandeling is voor uw dier. Ook kunnen wij op een röntgenfoto zien of er wortelresten achter zijn gebleven na het trekken van de tand.

Wortelkanaalbehandeling

Het komt veel voor dat een stuk van een tand of kies afbreekt waardoor het wortelkanaal bloot komt te liggen. Op de gebitsröntgenfoto is te zien hoe erg de schade is en of een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Lees meer over de behandeling: wortelkanaalbehandeling bij hond.

Gebitsverzorging

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt nemen om het gebit van uw hond en kat gezond te houden. Denk aan:

  • tandenpoetsen
  • speciale dieetvoeding voor tanden
  • producten voor gebitsverzorging

Gratis poetsles

Wist u dat AniCura Zuidlaren een gratis poetsles geeft? De dierenartsen en paraveterinairen laten graag zien hoe u bij uw huisdier het gebit verzorgt.

Wilt u meer weten over het verzorgen van het gebit van uw dier? Lees meer over: tandenpoetsen bij honden en katten

Gebitsaandoeningen bij konijnen en knaagdieren

Olifantstanden bij konijnen

Wanneer de tanden van een konijn blijven doorgroeien en niet goed afslijten, kan hij of zij last krijgen van olifantstanden. Bij olifantstanden zijn de voortanden enorm lang. Hierdoor kan het konijn niet meer goed eten.

Heeft uw konijn last van olifantstanden? Knip dan niet de tanden af. Dit kan infecties en ontstekingen veroorzaken. Neem contact op met de dierenarts als u denkt dat uw konijn last heeft van olifantstanden. Olifantstanden wordt meestal behandelt door de tanden te trekken.

Haken op de kiezen

Haken op de kiezen komen voor bij konijnen en cavia’s. Bij haken op de kiezen groeien de kiezen naar buiten richting de wang of naar binnen richting de tong. De haken kunnen de wang en tong ernstig beschadigen waardoor eten te pijnlijk wordt.

Om deze aandoening vast te stellen, krijgt uw konijn of cavia een verdoving. Op deze manier kan de dierenarts het gebit goed onderzoeken. De behandeling bestaat uit het wegslijpen van de haken.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.