Oogonderzoek bij huisdieren

Een oogonderzoek bij je huisdier is essentieel om eventuele oogproblemen tijdig te signaleren en aan te pakken. Dit onderzoek helpt bij het vaststellen van de oorzaak van klachten zoals knijpen met het oog of verminderd zicht. Bij een bezoek aan de dierenarts krijg je inzicht in de symptomen, de duur van de klachten en mogelijke oorzaken, waardoor de juiste behandeling kan worden bepaald.

Lees ook: oogonderzoek hond of oogonderzoek kat

Wanneer is een oogonderzoek bij jouw dier nodig?

Het is verstandig om een oogonderzoek te laten uitvoeren als je veranderingen in het gedrag of de gezondheid van je huisdier opmerkt. Symptomen zoals tranende ogen, knijpen met de ogen of veranderingen in de oogkleur kunnen wijzen op problemen die aandacht vereisen. Regelmatige controles zijn ook aan te raden, vooral bij oudere dieren of rassen die vatbaar zijn voor oogziekten.

Voorbereiding op het onderzoek

Voordat je naar de dierenarts gaat, is het handig om informatie te verzamelen over de symptomen die je bij je huisdier hebt opgemerkt. Dit helpt de dierenarts om een beter beeld te krijgen van de situatie. Zorg ervoor dat je huisdier zich op zijn gemak voelt en neem eventueel een vertrouwd speeltje of deken mee voor extra comfort.

Het onderzoek: hoe werkt het?

Tijdens het oogonderzoek zal de dierenarts verschillende technieken en hulpmiddelen gebruiken om de gezondheid van de ogen van je huisdier te beoordelen. Eerst wordt de positie van de oogbol bekeken om te zien of deze goed in de oogkas ligt. Vervolgens wordt de traanproductie gemeten met de Schirmer Tear Test, waarbij een stripje in het onderooglid wordt geplaatst om de hoeveelheid traanvocht te bepalen.

Daarna volgt een grondige inspectie van het oog en het omliggende weefsel. De dierenarts let op de vorm van de ogen, de aanwezigheid van abnormale haartjes, en controleert ook het derde ooglid. Vervolgens worden de bindvliezen en het hoornvlies beoordeeld, en wordt de pupilgrootte vergeleken met die van het andere oog.

Indien nodig kan er aanvullend onderzoek plaatsvinden, zoals het aankleuren van het oog om beschadigingen aan het hoornvlies te detecteren of het meten van de oogdruk om mogelijke glaucoom vast te stellen. Lokale verdoving kan worden toegepast om gedetailleerdere onderzoeken uit te voeren.

Na het oogonderzoek

Na het onderzoek hoopt de dierenarts een duidelijke diagnose te kunnen stellen. Veel oogproblemen zijn behandelbaar met medicijnen zoals oogzalf of -druppels. In sommige gevallen is echter een operatie nodig, bijvoorbeeld bij aandoeningen zoals entropion, waarbij de oogleden naar binnen krullen.

Voor- en nadelen

Een oogonderzoek biedt veel voordelen, zoals het vroegtijdig opsporen van aandoeningen en het verbeteren van de levenskwaliteit van je huisdier. Echter, het kan ook stressvol zijn voor het dier, en sommige aanvullende onderzoeken kunnen ongemakkelijk zijn. Bespreek met je dierenarts de mogelijkheden en eventuele zorgen die je hebt over het onderzoek.

Kosten van het oogonderzoek

De kosten van een oogonderzoek kunnen variëren afhankelijk van het type onderzoek en of er aanvullende testen nodig zijn. Het is raadzaam om vooraf bij de dierenarts naar de kosten te vragen, zodat je goed voorbereid bent. Bekijk ook: ECVO oogonderzoek

Vragen of twijfels?

Als je vermoedt dat je huisdier een oogprobleem heeft of als je vragen hebt over het oogonderzoek, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts. Zij staan klaar om je te helpen en advies te geven over de beste stappen die je kunt nemen voor de gezondheid van je huisdier.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.