Ectropion bij huisdieren

Ectropion is een aandoening waarbij de oogleden van je huisdier naar buiten of naar beneden hangen, wat kan leiden tot oogproblemen zoals ontstekingen. Het is belangrijk om deze aandoening tijdig te herkennen en te behandelen om schade aan het oog te voorkomen.

Lees ook: ectropion bij hond en ectropion bij kat

  • Een andere aandoening aan het oog is entropion, hierbij krult de ooglidrand naar binnen. 

Wanneer is een behandeling nodig?

Wanneer je ziet dat het onderste ooglid van je huisdier naar buiten krult of naar beneden zakt, is er sprake van ectropion. Dit kan leiden tot verschillende oogproblemen, zoals conjunctivitis (ontsteking van het bindvlies) of zelfs ontstekingen van het hoornvlies. Het is belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan als je merkt dat je huisdier vaak tranende ogen heeft of last heeft van roodheid en zwelling van het oog.

Oorzaken van ectropion

Ectropion is vaak aangeboren, vooral bij bepaalde rassen die bekend staan om hun losse huid, zoals de Bloedhond, Sint Bernard, of de Labrador Retriever. In sommige gevallen kan het probleem ontstaan door littekenweefsel na een ongeluk of een mislukte operatie die het ooglid niet correct heeft hersteld.

Hoe werkt de behandeling?

De behandeling van ectropion hangt af van de ernst van de aandoening. Bij lichte gevallen kan een dierenarts oogzalf voorschrijven om ontstekingen te verlichten en de ogen te beschermen. Dit pakt echter alleen de symptomen aan en niet de oorzaak van het probleem. Meestal is een oogoperatie noodzakelijk.

Bij een operatie wordt het ooglid weer in de juiste positie geplaatst door een klein stukje huid van het ooglid weg te nemen. Dit zorgt ervoor dat het ooglid goed aansluit op de oogbol. De ingreep gebeurt onder narcose, dus je huisdier moet voor de operatie nuchter zijn (je mag wel water geven).

Nazorg na de operatie

Na de operatie krijgt je huisdier vaak een beschermende oogzalf voorgeschreven om ontstekingen te voorkomen en de genezing te bevorderen. De dierenarts zal je uitleg geven over de nazorg, zoals het monitoren van de ogen en het volgen van het gebruik van oogzalf.

Wat zijn de voor- en nadelen van de behandeling?

Voordelen van de behandeling zijn dat de operatie effectief is om het ooglid in de juiste positie te brengen, wat de kans op ontstekingen aanzienlijk verkleint. De meeste huisdieren ervaren weinig tot geen pijn na de operatie, vooral als de nazorg goed wordt gevolgd. Het nadeel is dat de operatie onder narcose wordt uitgevoerd, en er kan een klein stukje vacht van het ooglid worden weggehaald.

Kosten van de behandeling

De kosten van de behandeling kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de grootte van je huisdier. Een operatie en eventuele medicijnen, zoals oogzalf, kunnen de kosten beïnvloeden. Neem gerust contact op met je dierenarts voor een prijsopgave op maat.

Twijfels of advies nodig?

Ectropion is een aandoening die niet alleen esthetische gevolgen heeft, maar ook de gezondheid van de ogen van je huisdier kan beïnvloeden. Het is belangrijk om bij tekenen van tranende ogen of oogontstekingen snel actie te ondernemen. Bij een vermoedelijke diagnose van ectropion zal de dierenarts eerst onderzoeken of er sprake is van een ontsteking, waarna de juiste behandeling kan worden gestart. Als je vragen hebt of twijfelt over de symptomen, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.