Lees ook: Cryptorchidie hond behandeling
Wat is cryptorchidie?
Cryptorchidie betekent dat de testikels van je huisdier niet in de balzak zijn gekomen. De testikels bevinden zich dan ergens tussen het lieskanaal en de buikholte. Deze aandoening komt vaak voor bij verschillende rassen, maar kan in sommige gevallen ook erfelijk zijn. In veel gevallen is het probleem slechts aan één kant van het lichaam zichtbaar, maar soms kunnen beide testikels niet ingedaald zijn.
Hoe ontstaat cryptorchidie?
De testikels ontwikkelen zich in de buikholte en bewegen zich tijdens de groei van het dier naar de balzak. Deze afdaling begint meestal voor de geboorte en is meestal voltooid rond de leeftijd van zes weken. Als de testikels later niet naar de balzak afdalen, spreken we van cryptorchidie. De oorzaak kan variëren: soms is het een verlate afdaling, maar het kan ook te maken hebben met een probleem in het lieskanaal, de grootte van de testikels, of een gebrek aan geslachtshormonen.
Risico’s van niet-ingedaalde testikels
Een niet-ingedaalde testikel kan in veel gevallen ongemerkt blijven, maar er kunnen wel gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. De testikels die niet in de balzak zitten, zijn vaak minder goed ontwikkeld en de hogere lichaamstemperatuur kan het moeilijk maken om zaadcellen te produceren. Dit kan de voortplanting bemoeilijken, en in sommige gevallen kunnen testikeltumoren of testikeltorsie (draaiing van de testikel) ontstaan. Ook gedragsveranderingen, zoals hyperseksueel gedrag, kunnen optreden door de verhoogde testosteronproductie in een niet-ingedaalde testikel.
Behandeling van cryptorchidie
De gebruikelijke behandeling voor cryptorchidie is de castratie van je huisdier, waarbij beide testikels worden verwijderd. Dit kan vanaf een leeftijd van zes maanden.
De operatie wordt vaak uitgevoerd om gezondheidsrisico's te verminderen, zoals het voorkomen van tumoren of torsie (draaiing) van de testikel. Castratie voorkomt veel gezondheidsproblemen, maar helpt ook om ongewenst gedrag, veroorzaakt door te veel testosteron, te voorkomen.
Er zijn twee manieren waarop een dierenarts de castratie kan uitvoeren:
- Via een snede in de buik: Bij deze methode wordt de testikel in de buikholte opgezocht en verwijderd.
- Laparoscopische methode: Dit is een minimaal invasieve techniek waarbij een kleine incisie wordt gemaakt voor de verwijdering van de testikels, dit heet ook wel een Laparoscopische sterilisatie.
Lees ook: het verschil tussen sterilisatie en castratie
Wanneer is de operatie nodig?
De beslissing om de operatie uit te voeren, hangt af van de situatie van je huisdier. Als een testikel in de buikholte is blijven zitten, kan het risico op tumoren toenemen, vooral als je huisdier ouder wordt. Het is dan vaak raadzaam om de testikel te verwijderen voor de leeftijd van één jaar, om het risico op tumoren te minimaliseren. Als de testikel net buiten het lieskanaal ligt, kan het soms volstaan om deze gecontroleerd te monitoren, zonder dat een operatie nodig is. Toch kan een operatie gewenst zijn als je bijvoorbeeld met je huisdier naar een show wilt of als er gedragsproblemen optreden.
Nazorg en gevolgen van de operatie
Na de operatie zal je huisdier enige tijd nodig hebben om te herstellen. Meestal is de hersteltijd kort, maar het is belangrijk om te zorgen voor rust en gecontroleerde beweging. Er kunnen tijdelijke bijwerkingen zijn, zoals een beetje zwelling of ongemak, maar dit verdwijnt doorgaans snel. Het is belangrijk om de instructies van je dierenarts goed op te volgen om complicaties te voorkomen.
Voor- en nadelen van de behandeling
De voordelen van castratie zijn onder andere het voorkomen van gezondheidsrisico’s zoals testikeltumoren en torsie, evenals het verminderen van ongewenst gedrag door het verlagen van de testosteronproductie. Aan de andere kant brengt de operatie de gebruikelijke risico's met zich mee, zoals complicaties door de narcose of infecties. Ook kan het verwijderen van de testikels de mogelijkheid om nakomelingen te krijgen uitsluiten.
Kosten van de behandeling
De kosten voor de behandeling van cryptorchidie kunnen variëren, afhankelijk van de gekozen methode en de locatie van de testikels. Castratie via de buikholte kan duurder zijn dan de laparoscopische techniek, maar je dierenarts kan je een indicatie geven van de kosten op basis van de specifieke situatie van je huisdier.
Raadpleeg altijd je dierenarts
Als je twijfelt of je huisdier cryptorchidie heeft, of als je vragen hebt over de behandeling, neem dan contact op met je dierenarts. Zij kunnen je adviseren over de beste aanpak voor je huisdier en de mogelijke risico's van de behandeling.