Lees ook: bloedtransfusie hond en bloedtransfusie kat
Wanneer heeft een huisdier een bloedtransfusie nodig? #
Huisdieren kunnen om verschillende redenen een bloedtransfusie nodig hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn bloedarmoede door bloedverlies, ernstige verwondingen, auto-immuunziekten of een infectie met parasieten. Daarnaast kan een transfusie noodzakelijk zijn bij bepaalde bloedziekten, stollingsproblemen, zoals bij een vergiftiging met rattengif, of bij een tumor in de milt die bloedverlies veroorzaakt.
Symptomen die kunnen wijzen op de noodzaak van een bloedtransfusie zijn onder andere:
- Bleke slijmvliezen
- Verminderde energie en sloomheid
- Snelle ademhaling bij inspanning
Voor dieren met nierproblemen kan een EPO-injectie (erytropoëtine) helpen om de aanmaak van rode bloedcellen te stimuleren. Dit hormoon, normaal door de nieren geproduceerd, is echter alleen als menselijke variant beschikbaar, wat een immuunreactie kan opwekken die de effectiviteit ervan vermindert.
Voorbereiding en het proces van een bloedtransfusie #
Voordat een bloedtransfusie kan worden uitgevoerd, bepaalt de dierenarts welke bloedgroep het huisdier heeft. Huisdieren hebben, net als mensen, verschillende bloedgroepen. Voor een eerste transfusie is een exacte match minder kritisch, maar bij latere transfusies is een bloedgroepmatch belangrijk om complicaties te voorkomen. Gezonde, grote huisdieren die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen als bloeddonor dienen.
Tijdens de bloedtransfusie krijgt het dier via een infuus bloed van een donor. Deze procedure duurt enkele uren, waarin de temperatuur, hartslag, ademhalingssnelheid en slijmvliezen van het dier nauwkeurig worden gecontroleerd. Als het herstel positief verloopt, mag het huisdier na de transfusie meestal dezelfde dag nog naar huis. Soms is echter een aanvullende transfusie nodig om het gewenste effect te bereiken.
Nazorg en herstel #
Na een bloedtransfusie wordt een huisdier vaak kort in de kliniek gehouden om goed te kunnen aansterken. Over het algemeen herstelt een huisdier snel, maar bij een kat, die mogelijk onder een lichte narcose gaat, kan extra nazorg nodig zijn. Het is belangrijk om de kat de eerste dagen thuis goed in de gaten te houden en rustig te houden als het om een buitenkat gaat. Het herstel van een hond verloopt meestal wat sneller, maar ook hier is rust belangrijk.
De voordelen van een bloedtransfusie #
Een bloedtransfusie bij een huisdier biedt niet alleen de kans om een operatie beter door te komen, maar kan ook levensreddend zijn wanneer medicatie tijd nodig heeft om aan te slaan. Hoewel het geen genezing biedt voor de onderliggende ziekte, geeft het wel extra tijd om verdere medische stappen te nemen.
Wat kost een bloedtransfusie? #
De kosten van een bloedtransfusie kunnen variëren en zijn vaak afhankelijk van de omstandigheden rondom de behandeling, zoals de noodzaak van een operatie of opname in de kliniek. Voor een gedetailleerd kostenoverzicht kun je het beste contact opnemen met je dierenarts, die precies kan aangeven wat je kunt verwachten.
Nog vragen? #
Een bloedtransfusie is een ingrijpende maar soms noodzakelijke behandeling voor huisdieren. Als je twijfels hebt of meer wilt weten over de mogelijkheden en kosten van een bloedtransfusie, kun je altijd terecht bij je dierenarts voor advies.