Nazorg op de dag van de ingreep zelf
Rust en hersteltijd
Na de narcose kan uw huisdier nog slaperig of verward zijn. Dit is volkomen normaal en moet geleidelijk verbeteren. Als u merkt dat uw huisdier niet geleidelijk verbeterd, neem dan contact op met de kliniek waar uw huisdier is geopereerd.
Eten en drinken
Zodra uw huisdier weer goed wakker en alert is, kunt u beginnen met het aanbieden van een klein portie eten en drinken. Het is belangrijk om niet te veel in één keer te geven, omdat sommige dieren na de narcose misselijk kunnen zijn. Let goed op de reactie van uw huisdier en bied alleen voedsel aan op de dag zelf, als hij of zij hierom vraagt.
Houd er rekening mee dat dit niet geldt voor konijnen, cavia’s en andere knaagdieren! Deze dieren hebben direct na de narcose goed en voldoende voedsel nodig om hun spijsvertering op gang te houden. Zorg ervoor dat ze toegang hebben tot hun gebruikelijke voeding en vers hooi. Deze dieren moeten snel weer beginnen met eten; als ze dit niet doen, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de kliniek. Over het algemeen moeten ze in ieder geval de ochtend na de ingreep weer goed eten, het liefst zelfs op de avond na de ingreep al.
Warmte
Houd uw huisdier warm, vooral als ze nog iets slaperig zijn. Het is normaal dat dieren na een narcose wat afkoelen, dus zorg voor een warme en comfortabele plek. Een dekentje kan hierbij helpen. Dit is vooral belangrijk voor kleinere dieren die nog niet lichamelijk actief zijn.
Het goed warm houden van uw huisdier draagt bij aan een vlotter herstel, zodat ze sneller weer op de been zijn.
Houd de wond schoon en beschermd
Het is essentieel dat uw huisdier niet aan de wond komt (ongeacht of er hechtingen zichtbaar zijn of dat de wond onderhuids gehecht is). Dit kan leiden tot infecties en vertraging in het herstel. Om te voorkomen dat uw huisdier bij de wond kan komen, adviseren wij het gebruik van een kraag of een medische romper. Deze zorgen ervoor dat uw huisdier zich niet kan krabben of bijten aan de operatieplaats.
Nazorg voor de periode erna
Beperk activiteit
Na een operatie is het belangrijk om de activiteit van uw huisdier te beperken. Zorg ervoor dat uw dier voldoende rust krijgt en niet te veel rondloopt of speelt. Dit bevordert een sneller herstel.
Houd de wond in de gaten
Controleer regelmatig de operatieplek op tekenen van roodheid, zwelling of afscheiding. Dit kan wijzen op een infectie. Als u enige afwijkingen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met de kliniek.
Neem contact op bij twijfel
Als u twijfels of vragen heeft over de nazorg van uw huisdier, aarzel dan niet om contact op te nemen met de kliniek waar uw dier is behandeld. Onze dierenartsen en assistenten staan klaar om u te adviseren en eventuele zorgen weg te nemen.
Daarnaast is belangrijk om te weten dat eigenaren doorgaans een specifieke nazorgbrief ontvangen als ze hun dier op komen halen, afgestemd op de ingreep die hun huisdier heeft ondergaan. Deze brief bevat vaak nog gedetailleerdere instructies.
Conclusie
Een goede nazorg is essentieel voor het herstel van uw huisdier na narcose. Door aandacht te besteden aan de wond, de activiteit te beperken en bij vragen contact op te nemen, draagt u bij aan een soepel herstelproces. Bedankt voor uw medewerking en zorg voor uw huisdier!