Kattenbaasjes uit Oost-Brabant opgelet: zieke kat kan duiden op kattenziekte.

In Dierenopvangcentrum Hokazo Uden zijn de afgelopen periode meerdere katten overleden aan kattenziekte. Samen met AniCura ZuidOost willen zij eigenaren waarschuwen voor deze besmettelijke ziekte.

Helmond/Uden 16 januari 2024 - Het Dierenopvangcentrum Hokazo Uden en AniCura ZuidOost willen kattenbaasjes waarschuwen voor kattenziekte. In het dierenasiel zijn afgelopen periode meerdere katten overleden aan deze besmettelijke ziekte. Dierenartsen Freek van Bree en Murielle Cox van AniCura ZuidOost hebben de ziekte in hun wekelijkse bezoeken aan het asiel gediagnosticeerd. Het asiel was tijdelijk in ‘lock down’ om te voorkomen dat de besmettelijke ziekte zich verder kan verspreiden. Kattenziekte is in Nederland een van de meest dodelijke virusziekten bij de kat en heeft een dramatisch snel en wreed verloop. Het wordt veroorzaakt door het feline panleukopenie virus. 

Lisette Burger, teamleider HoKaZo Asiel : “We hebben een kitten binnengekregen die besmet bleek te zijn met kattenziekte. Dit is een erg gevaarlijk en dodelijk virus onder katten, met name bij  jonge katten, oudere niet gevaccineerde katten en zeker ook voor verzwakte dieren die wij helaas ook veel in de opvang hebben. Om besmettingen te voorkomen is het erg belangrijk dat mensen hun kat vaccineren en waakzaam zijn.”   

De meest herkenbare symptomen van kattenziekte bij de kat zijn braken, diarree en hoge koorts. Na  besmetting wordt de kat snel ziek en overlijdt dan vaak binnen 24 tot 48 uur. Het virus beschadigt de darmen zo erg dat het lichaam geen voedingsstoffen en vocht meer kan opnemen. De kat raakt ernstig uitgedroogd. Kittens worden beschermd door antistoffen die in de moedermelk zitten. De kittens moeten dan wel voldoende moedermelk drinken en de moederpoes moet goed gevaccineerd zijn tegen het virus.  

Geen behandeling, wel voorkomen 

Kattenziekte komt nog regelmatig voor in Nederland. Freek van Bree , Dierenarts AniCura ZuidOost: “Zelfs met intensieve behandeling is de overlevingskans voor ernstig zieke katten zeer laag.” Een vaccinatie kan voorkomen dat een kat ziek wordt. Deze vaccinatie wordt standaard meegenomen in het roulerende vaccinatieschema door dierenartsen. Als een kitten gevaccineerd is volgens het gebruikelijke schema is een vaccinatie tegen kattenziekte maar 1 keer per 3 jaar noodzakelijk, dit in tegenstelling voor niesziekte. Deze vaccinatie moet jaarlijks worden herhaald worden voor een zo goed mogelijke bescherming. 

Slechts iets meer dan de helft van de katten met een baasje is afgelopen jaar gevaccineerd tegen onder andere kattenziekte. Zwerfkatten krijgen hun vaccinaties tegen onder andere kattenziekte zodra ze worden opgevangen door het asiel worden en zo gauw hun gezondheidstoestand het toelaat, maar niet later dan 5 dagen na binnenkomst.

Waakzaam blijven

Door alle genomen maatregelen lijken we nu over de piek van de infectie heen in het asiel.  Murielle Cox: “Tot nu toe hebben we buiten het asiel gelukkig maar enkele gevallen gezien de afgelopen weken, maar het virus kan lang overleven in de omgeving dus we moeten voorlopig waakzaam blijven!” Ook de dierenklinieken zijn extra waakzaam op symptomen van kattenziekte bij binnenkomende zieke katten. 

Geen meldingen in rest van Nederland 

Momenteel zijn alleen in het dierenasiel Hokazo meldingen van kattenziekte bekend. Bij navraag bij andere AniCura dierenklinieken in andere delen van Nederland zijn nog geen meldingen geweest. Wel is recent de ziekte gediagnosticeerd in een dierenasiel in Lommel, net over de grens in België.

 

Meer nieuws

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd