Corona virus SARS-CoV-2 bij honden

Er zijn geen aanwijzingen dat honden een rol spelen in de verspreiding van het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. In dit artikel leest u alles wat u als huisdiereigenaar moet weten over het coronavirus en huisdieren.

Laatst bijgewerkt op 28 februari 2022

Corona en huisdieren

Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een  rol spelen in de verspreiding van het nieuwe coronavirus.

  • Volg de meest up-to-date COVID-19 gezondheidsaanbevelingen van de World Health Organization (WHO) / het RIVM.
  • Gebaseerd op de informatie die we nu hebben en wat we weten over andere varianten van coronavirussen: is er geen bewijs dat honden en katten een rol spelen in de verspreiding van COVID-19.
  • Bij onderzoek in Nederland zijn antistoffen gevonden tegen SARS-CoV-2 bij ongeveer 1 op 7 honden en 1 op de 5 katten uit huishoudens met personen met COVID-19. Dit betekent dat deze huisdieren besmet zijn geweest met het virus. Er zijn geen gevallen bekend van besmette honden en katten die mensen hebben besmet. Het RIVM geeft aan dat de kans dat een huisdier besmet raakt en vervolgens een ander dier of mens besmet zeer klein is in vergelijking met besmetting van mens-op-mens. 
  • Ook uit recent onderzoek (feb 2022) door Universiteit van Utrecht, Wageningen University & Research en Erasmus Medisch Centrum blijkt dat de rol van honden en katten in de huidige coronapandemie verwaarloosbaar klein is. 
  • Heeft u klachten passend bij COVID-19 (neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, hoesten, benauwdheid en/of koorts), vermijd dan knuffelen en intensief contact met uw dier. Laat als het mogelijk is een niet zieke huisgenoot voor uw kat of hond zorgen. 
  • Is uw hond of kat in aanraking geraakt met een persoon die positief getest is op corona? Zorg er dan voor dat uw dier afstand houdt van mensen en andere dieren. Wordt uw dier ziek? Neem contact op met een dierenarts en laat weten dat er contact geweest is met iemand die positief getest is.
  • Wordt uw dier ziek, en zijn er mensen in het huishouden die klachten hebben passend bij COVID-19? Dan is er kans dat uw dier besmet is met het nieuwe coronavirus. Hoewel er geen bewijs is dat katten of honden het virus kunnen overdragen aan mensen, is het advies om intensief contact met het dier te vermijden (likken/knuffelen). Heeft uw dier ernstige benauwdheidsklachten en/of diarree klachten? Neem dan contact op met uw dierenarts voor advies. Geef hierbij duidelijk aan dat er in uw huishouden mensen zijn met klachten passend bij COVID-19. De dierenarts kan beoordelen of de klachten mogelijk komen door besmetting van het nieuwe coronavirus.
  • Elk oppervlak dat in contact komt met een persoon geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus kan in het principe het virus overdragen. Dit geldt ook voor de vacht van huisdieren of afscheiding vanuit de neus. Daarom is het advies om huisdieren bij mensen met klachten of COVID-19 weg te houden, en huisdieren van mensen met klachten of COVID-19 binnen of op eigen terrein te houden. Is dit geen optie? Houd de hond dan kort aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren.

Het RIVM adviseert mensen die ziek zijn of klachten hebben om afstand te houden van huisdieren en ze niet te aaien of te knuffelen.

  • Huisdieren op COVID-19 testen is op dit moment niet nodig, omdat er nu geen bewijs is dat honden en katten een rol spelen in de verspreiding van COVID-19. 
  • Het is altijd verstandig om uw handen goed te wassen en hygiënisch te werk te gaan, vooral vóór en na het contact met huisdieren. Vermijd contact met wilde dieren. Reinig en ontsmet regelmatig oppervlaktes waar uw huisdier vaak komt, zoals een kooi, de voerbak en het gebied daaromheen.
  • De kans dat een hond of kat dat besmet is met het nieuwe coronavirus ziek wordt, is klein. Als uw huisdier hoest, niest, sloom is of andere vreemde symptomen heeft, is het altijd verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts. Gaat u op bezoek bij de dierenarts? Laat u informeren over de voorschriften van de dierenkliniek en houd u hieraan. Houd uw huisdier voor de zekerheid binnen en houd uw dier weg bij andere huisdieren. Als uw huisdier ziek lijkt, dan komt dit meestal door gebruikelijke virale en bacteriële infecties (zoals de besmettelijke hondenhoest), die niet schadelijk zijn voor mensen.
  • Nertsen zijn gevoelig voor besmetting met COVID-19. Op een groot aantal nertsenbedrijven in Nederland en het buitenland is het nieuwe coronavirus aangetroffen. Hierbij zijn enkele gevallen bekend van medewerkers die mogelijk het virus opgelopen hebben via nertsen toen ze nog niet wisten dat de dieren besmet waren. Inmiddels zijn alle Nederlandse nertsenbedrijven leeg.
  • Heeft u een fret, hamster of konijn als huisdier? Uit experimentele onderzoeken waarbij dieren opzettelijk zijn besmet met het virus, is gebleken dat konijnen, fretten en hamsters besmet kunnen raken. Er zijn nog geen natuurlijke besmettingen bij deze dieren bekend.
    Let bij de verzorging van uw fret, konijn of hamster extra goed op de hygiëne en was na contact altijd uw handen. Heeft u COVID-19 of symptomen? Vermijd als mogelijk al het contact met uw dier.
  • Blijf op de hoogte van de laatste informatie via betrouwbare bronnen zoals:

We volgen deze situatie op de voet en worden door interne en externe experts geholpen om de beste begeleiding en adviezen te bieden aan onze medewerkers en huisdiereigenaren.

Veelgestelde vragen over COVID-19 en huisdieren

We hebben hier voor u de meest voorkomende vragen verzameld.

Kunnen honden of katten besmet raken met het nieuwe coronavirus?

"Kunnen honden corona krijgen?"

Er is een kans dat uw hond of kat geinfecteerd wordt met SARS-CoV-2. Wereldwijd en ook in Nederland zijn er katten en honden bekend waarbij aangetoond is dat ze besmet (geweest) zijn met het nieuwe coronavirus. Zeer waarschijnlijk zijn de huisdieren door de eigenaren besmet. 

Het RIVM geeft aan dat de kans dat een huisdier een mens besmet zeer klein is in vergelijking tot de besmetting van mens tot mens. Ook geeft het RIVM aan dat er nog geen gevallen bekend zijn van besmette huisdieren die mensen hebben besmet. De kans hierop wordt heel klein geacht.

In recent onderzoek (begin 2022) door Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en Erasmus Medisch Centrum wordt opnieuw geconcludeerd dat de rol van huisdieren in deze pandemie verwaarloosbaar is. 

Het RIVM adviseert mensen die ziek zijn of klachten hebben om huisdieren niet te aaien of te knuffelen en 1,5 meter afstand te houden. Was daarnaast regelmatig de handen met water en zeep.

Zijn er in Nederland dieren geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus?

Bij onderzoek in Nederland zijn bij ongeveer 1 op 5 katten en 1 op 7 honden uit huishoudens met besmette personen antistoffen gevonden tegen SARS-CoV-2. Dit betekent dat deze huisdieren besmet zijn geweest met het virus. Het virus is ook op meerdere nertsenbedrijven aangetoond. Alle nertsenbedrijven zijn inmiddels geruimd. 

Er is geen bewijs dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het nieuwe coronavirus. In recent onderzoek wordt de rol van huisdieren in de verspreiding als verwaarloosbaar gezien. De kans dat een huisdier een mens besmet is veel kleiner dan de kans dat mensen elkaar besmetten. Er zijn nog geen gevallen bekend dat besmette huisdieren mensen hebben besmet.

Is er een risico dat honden en katten het COVID-19 coronavirus kunnen verspreiden?

Gebaseerd op de informatie die we nu hebben en wat we weten over andere varianten van coronavirussen is er geen bewijs dat honden en katten een rol spelen in de verspreiding van COVID-19. Het RIVM geeft aan dat de kans dat een huisdier een mens besmet zeer klein is.

Onderzoeken en testen zijn nog aan de gang en er is nog veel wat we niet weten. Daarom is het belangrijk om steeds de laatste informatie van de gezondheidsinstanties te volgen. U vindt deze laatste informatie bijvoorbeeld bij deze betrouwbare bronnen:

Vertonen geïnfecteerde huisdieren door het nieuwe coronavirus dezelfde symptomen als bij mensen? 

Van de enkele positief geteste huisdieren op het nieuwe coronavirus hadden een paar katten eveneens milde luchtwegklachten. Ook kunnen ze darmproblemen krijgen. De besmette honden werden niet ziek. Net als bij mensen, lijken katten verschillende reacties te hebben op het virus, waarbij sommige vatbaarder zijn dan anderen. 

Het RIVM geeft aan dat de kans dat een huisdier een mens besmet erg klein is.

Hoe zit het met de besmettingen bij nertsenbedrijven?

Nertsen zijn gevoelig voor besmetting met COVID-19. In 2020 is op een groot aantal nertsenbedrijven in Nederland het nieuwe coronavirus aangetroffen. Het is mogelijk dat er dier-op-mens besmettingen plaatsgevonden hebben op het moment dat medewerkers nog niet wisten dat de nertsen besmet waren. Sinds 8 januari 2021 is het houden van pelsdieren in Nederland verboden. Alle nertsenbedrijven zijn leeg. Hierdoor kunnen nertsen en mensen elkaar niet meer besmetten

Is het noodzakelijk dat er een COVID-19-vaccin komt voor honden en katten?

Nee. Hoewel aangetoond is dat katten of honden besmet kunnen raken met SARS-CoV-2, wordt het risico dat een huisdier een mens besmet als minimaal gezien. Daarom wordt op dit moment niet aanbevolen om huisdieren te vaccineren.

Klopt het dat er wel een COVID-19-vaccin voor huisdieren ontwikkeld wordt?

Er zijn verschillende buitenlandse farmaceutische bedrijven bezig met de ontwikkeling van een COVID-19-vaccin voor huisdieren. 

Waarom blijft informatie over dit Coronavirus veranderen?

COVID-19 is een nieuw opkomende ziekte en de situatie verandert nog steeds. We leren elke dag meer over het nieuwe coronavirus.

Kan ik het coronavirus oplopen als iemand die besmet is met het coronavirus mijn huisdier aait en ik vervolgens zelf weer mijn dier aai? 

Els Broens, veterinair microbioloog verbonden aan de Universiteit Utrecht zegt hierover: ‘Het is misschien hetzelfde als wanneer je dezelfde deurklink aanraakt als iemand die corona heeft. Dus wellicht is het handig om te proberen te voorkomen dat andere mensen met jouw hond in contact komen. Nog steeds gaan we ervan uit dat honden en katten geen rol spelen in de verspreiding, maar de kans is nooit nul.

Moet ik bij milde klachten, zoals hoesten en verkoudheid, het contact met mijn huisdier vermijden?

Ja. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat huisdieren het nieuwe coronavirus kunnen verspreiden, is het uit voorzorg verstandig om bij milde klachten het contact met huisdieren zoveel mogelijk te vermijden (niet aaien, laten likken of knuffelen). Was goed je handen en laat huisgenoten de dieren uitlaten en verzorgen.

Hoe kan ik mijn hond of kat beschermen tegen het COVID-19 virus?

We houden de volgende voorzorgsmaatregelen aan:

  • Was uw handen na contact met dieren of hun directe omgeving. Is uw kind jonger dan 5 jaar? Houd dan goed in de gaten dat uw kind zijn of haar handen goed wast.

  • Houd huisdieren weg van mensen die positief op het virus getest zijn en houd dieren van geïnfecteerde mensen zoveel mogelijk binnen of op eigen terrein om eventuele verspreiding te beperken. Is dit geen optie? Houd de hond dan kort aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren.

  • Bescherm uw huid van direct contact met ontlasting van dieren, door (latex) handschoenen te gebruiken of een plastic zakje te gebruiken om de ontlasting op te ruimen.

  • Heeft u een wondje van een beet of kras van uw huisdier? Was dit dan onmiddelijk af.

  • Laat dieren niet aan open wonden of sneetjes van mensen likken. Hetzelfde geldt voor gezichten van jonge kinderen of zwakke mensen.

  • Vermijd contact met wilde dieren. Houd uw hond aan de lijn om te voorkomen dat het dier in contact komt met wilde dieren.

  • Reinig en desinfecteer routinematig contactoppervlakken van dieren, zoals kooien en voederplaatsen.

  • Houd uw dier gezond door regelmatig naar de dierenarts te gaan en uw dier preventieve zorg te geven, zoals parasietenbestrijding. En neem contact op met de dierenarts bij de eerste tekenen van ziekte. Dieren zijn namelijk heel goed in het verbergen van pijn.

Wat moet ik doen als mijn huisdier de reguliere vaccinaties vanwege het nieuwe coronavirus heeft gemist?

Neem contact op met uw dierenarts. Uw dierenarts kan adviseren over wat het beste is voor uw huisdier en situatie.  

Moet mijn huisdier een masker dragen?

Nee. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat gezichtsmaskers huisdieren beschermen tegen infectieziekten of luchtverontreinigende stoffen. Maskers kunnen uw huisdieren daarbij onnodig ongemak geven, of angstig maken.

Moet ik mijn huisdier laten testen op het nieuwe coronavirus?

Huisdieren testen op het nieuwe coronavirus wordt op dit moment niet aanbevolen. Op dit moment wordt het risico dat een huisdier een mens besmet als erg klein gezien. Denkt u toch dat uw dier mogelijk besmet is? Neem dan contact op met uw dierenarts voor advies. 

Als huisdieren het virus op hun vacht kunnen krijgen, betekent dit dat ik mijn dier moet desinfecteren?

Nee. Alhoewel u een deurknop of aanrechtblad goed kan desinfecteren met desinfectiedoekjes, zijn middelen als alcohol en bleek schadelijk voor uw huisdier. Vermijd onnodig contact met dieren die niet van u zijn en voorkom dat iemand anders uw dier aait. 

Er is geen bewijs dat het met het nieuwe Coronavirus nodig is om uw dier extra te wassen.  Als u uw dier wast, gebruik dan altijd milde shampoo bedoeld voor honden of katten.  

Wat moet ik doen als mijn huisdier zich niet lekker voelt of griepachtige verschijnselen heeft?

Als uw huisdier tekenen van ziekte vertoont, zoals hoesten, niezen of lusteloosheid, bel dan onmiddellijk uw dierenarts en houd uw dier binnen om eventuele verdere verspreiding te voorkomen. Heeft er iemand in uw huishouden klachten passend bij COVID-19? Vermeld dit dan gelijk bij het maken van een afspraak. 

Ziekteverschijnselen bij honden en katten komen meestal door verschillende gebruikelijke virale en bacteriële infecties (kennelhoest, hondengriep, enz.). Deze ziektes hebben niets te maken met coronavirussen en zijn ook niet overdraagbaar op mensen.

Wat als ik me niet goed voel en/of in quarantaine ben vanwege mogelijke blootstelling aan het COVID-19-virus, maar mijn huisdier nog steeds medische hulp nodig heeft?

Als u griepachtige symptomen ervaart of in quarantaine bent vanwege mogelijke blootstelling aan het coronavirus, blijf dan thuis en bel uw arts voor advies over de volgende stappen.

Als uw huisdier niet onmiddellijk een dierenarts nodig heeft, houd uw dier dan thuis en vermijd contact met andere mensen en dieren. We helpen u graag met het opnieuw plannen van afspraken voor uw huisdier als u weer gezond bent.

Als uw huisdier dringend moet worden gezien vanwege een levensbedreigende situatie of ziekte:

  • Bel naar de dierenkliniek en informeer:
    • of de kliniek is uitgerust om patiënten te behandelen die mogelijk zijn blootgesteld aan SARS-CoV-2 (het nieuwe coronavirus)
    • of de kliniek over voldoende quarantaine-faciliteiten en personeel beschikt om voor uw huisdier te zorgen
  • Als uw dierenkliniek niet in staat is om volledige quarantaine en bijbehorende zorg voor uw huisdier te bieden, vraag dan naar een verwijzing naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek met Intensive Care of quarantaine capaciteit.
  • Zorg ervoor dat een niet besmette en niet in quarantaine geplaatste vriend of familielid uw huisdier van en naar de dierenkliniek vervoert om mogelijke blootstelling te beperken.

Kan geproduceerd voedsel voor huisdieren het nieuwe coronavirus dragen?

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat droog of ingeblikt voedsel voor huisdieren een potentiële bron is voor virale ziektes.

 

Bronnen:
World Organization for Animal Health (OIE)
WSAVA - Global Veterinary Community 

RIVM

 

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.