Uw paard vaccineren

Door uw paard te laten vaccineren gaat het lichaam van uw paard zelf afweerstoffen (antilichamen) aanmaken tegen de infectieziektes waarvoor hij wordt vaccineert. Een infectieziekte is een ziekte veroorzaakt door een virus, een bacterie of een schimmel.

Ziekteverwekkers kunnen op verschillende manieren worden overgebracht. Bijvoorbeeld via contact tussen twee paarden, via besmet voer of drinkwater, of via besmette borstels of besmette kleding van de verzorger.  

Wanneer u denkt dat uw paard of pony besmet is met een infectieziekte, kunt u altijd contact met ons opnemen. We adviseren u graag over de behandeling en de te nemen hygiënemaatregelen. 

Waarom vaccineren

Een vaccin stimuleert het lichaam dus om afweerstoffen (antilichamen) aan te maken tegen een bepaalde ziekte. Dit noemen we actieve-immunisatie. Het voordeel van actieve-immunisatie is dat uw paard niet, of minder ziek wordt, wanneer hij de ziekteverwekker tegenkomt waarvoor hij gevaccineerd is.  

Een vaccin beschermt nooit voor 100%, maar geeft uw paard dus wel een groot voordeel. 

Heeft u vragen over de vaccins? Bij ons kunt u met al uw vragen terecht. Wij zullen samen met u alle voor- en nadelen op een rij zetten, zodat u goed geïnformeerd uw keuze kan maken. 

Afweer bij veulens

Veulens krijgen hun afweerstoffen via de eerste melk (colostrum/ biest) van de moeder. Dit noemen we “passieve-immunisatie”. Het is erg belangrijk voor de gezondheid van het veulen, dat hij of zij kort na de geboorte gaat drinken. Het veulen moet voldoende biest binnenkrijgen van een goede kwaliteit, om een goede afweer te hebben.  

Omdat de afweerstoffen in de melk van de merrie komen, is het belangrijk dat de merrie goed gevaccineerd is. De afweerstoffen die de merrie maakt door vaccinatie, komen namelijk ook in de biest terecht.  

Soorten vaccins bij paarden

Bij paarden kennen we een aantal verschillende soorten vaccins. Hieronder vindt u meer informatie over de vaccins die in Nederland het meest worden gezet.  

Influenza

Het influenzavirus veroorzaakt vooral verkoudheidsklachten bij uw paard. Hierbij kunnen koorts, hoesten en snot uit de neus als verschijnselen voorkomen. Deze symptomen kunnen zeer heftig zijn, maar gelukkig leidt deze ziekte zelden tot sterfte bij het volwassen paard. Een veulen met onvoldoende passieve immuniteit kan echter wel sterven aan een influenza infectie. 

Vaccinatieschema:

  • 1e vaccinatie: vanaf zes maanden leeftijd; 
  • 2e vaccinatie: tussen de drie en zes weken na de eerste vaccinatie;
  • 3e vaccinatie: vijf maanden na de tweede vaccinatie; 
  • Opvolgende vaccinaties: iedere 12 maanden.

Let op! Voor veel wedstrijden is het verplicht dat uw paard jaarlijks gevaccineerd is tegen influenza. Daarnaast eisen sommige stamboeken een verplichting van twee keer per jaar vaccineren om te mogen deelnemen aan deze wedstrijden.  

Tetanus

Tetanus is een bacterie die de een infectie kan veroorzaken wanneer het bijvoorbeeld door een wond onder de huid komt. De bacterie produceert toxinen (gifstoffen) die zich via de zenuwbanen verspreiden. Bijna altijd heeft die infectie een dodelijke afloop. De bacterie zit in de bodem en is dus overal om ons heen te vinden. Contact met de bacterie is dan ook niet te voorkomen.  

Vaccinatie zorgt ervoor dat de bacterie bij contact in wonden sneller en beter aangepakt wordt en op die manier niet de kans krijgt om problemen te veroorzaken. Wij gebruiken meestal een combinatievaccin tegen Influenza en Tetanus zodat uw dier tegen beide aandoeningen goed beschermd is. Het vaccinatieschema is hetzelfde als voor influenza.

Rhinopneumonie

Van de ziekte rhinopneumonie kennen we twee types namelijk EHV1 en EHV4. De symptomen van beide vormen verschillen behoorlijk. 

EHV1: geeft verkoudheidsklachten maar kan ook zorgen voor neurologische klachten en abortus bij drachtige merries. 

EHV4: geeft alleen verkoudheidsklachten.  

Er is een vaccin op de Nederlandse markt, dat met name de ernst van de respiratoire verschijnselen verminderd. Hierdoor zal een besmet paard minder virus uitscheiden en lopen andere paarden minder risico om ook ziek te worden. Dit werkt alleen als alle paarden in de groep gevaccineerd zijn tegen rhinopneumonie.  

Helaas biedt ook dit vaccin geen 100% bescherming. 

Het vaccinatieadvies is als volgt: 

  • Alle dieren op stal tegelijk vaccineren
  • Basisvaccinatie: twee keer achter elkaar met vier weken tussentijd 
  • Iedere zes maanden de hele stal opnieuw vaccineren 
  • Drachtige merries: in de 5de, de 7de en de 9de maand een extra vaccinatie. 

West Nile Virus

Het West-Nijl virus wordt door muggen overgedragen op paarden. De muggen komen aan dit virus door een besmette vogel te hebben gestoken. Voorheen kwam deze ziekte niet voor in Nederland, maar omdat de zomers hier ook steeds warmer worden, overleven de muggen langer en komen er meer soorten muggen naar Nederland.  

In 2020 is er zelfs een persoon besmet geraakt met het virus. 

Het West-Nijl virus veroorzaakt bij sommige paarden alleen lichte klachten, zoals koorts, sloomheid, minder graag willen eten en lichte koliek. Helaas kan de ziekte ook veel ernstiger zijn. Eén op de 10 paarden krijgen zenuwverschijnselen, zoals spiertrillingen en verlamming. Van de paarden met zenuwverschijnselen overlijdt één op de drie patiënten. De andere patiënten hebben, na een lange herstelperiode, kans op blijvende verschijnselen. 

Omdat de ziekte nu nog maar weinig voorkomt in Nederland, laat lang niet iedere paardeneigenaar zijn of haar paard tegen dit virus vaccineren. Wij begeleiden u graag in uw keuze.

Droes

Het is tegenwoordig ook mogelijk om uw paard te laten vaccineren tegen droes. Ook met dit vaccin is het mogelijk dat uw paard droes oploopt, maar de klachten zullen wel minder erg zijn.  
Lees ook ons artikel over droes

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd