Het gebit van uw paard

Voor gezonde darmen moeten paarden bijna de hele dag bezig zijn met eten. Een gezond gebit is hiervoor noodzakelijk.

Hoe is het gebit van een paard opgebouwd?

Een paard is een planteneter en heeft daarom een 'vlak' oppervlak op de kiezen. De kiezen hebben een maalfunctie, in tegenstelling tot vleeseters, zoals honden en katten, waar de kiezen scherp en hoekig zijn.  

De kiezen en tanden van het paard blijven doorgroeien om zo de slijtage door het malen van gras en hooi, te compenseren.  

Het gebit van een paard bestaat uit:

  • Snijtanden: hiervan heeft het paard er zes in de bovenkaak en zes in de onderkaak. Ze dienen om voedsel vast te grijpen en verplaatsen met hun tong het voer richting de kiezen.  
  • Haaktanden: bij een hengst of ruin kunnen er vier voorkomen, twee in de bovenkaak en twee in de onderkaak. Bij merries worden ze ook wel eens gezien, maar ze zijn dan wel kleiner.  
  • Premolaren: dit zijn de kiezen het meest vóór in de mond zitten. Een paard heeft er in ieder geval zes in de bovenkaak en zes in de onderkaak. Soms hebben ze ook een kiesje in de bovenkaak net voor de eerste premolaar: een wolfskies.
  • Molaren: dit zijn de kiezen het meest achterin de mond. Een paard heeft er 12. 

Slijtage

Het gebit van een paard heeft geen rechte snijvlakken, de kiezen van de boven- en onderkaak staan in een hoek ten opzichte van elkaar. Met een goed functionerend gebit wordt een ronddraaiende kauwbeweging gemaakt, waarbij de tanden en kiezen in dezelfde hoek afslijten.  

Wanneer het paard de kauwbeweging niet helemaal afmaakt of kiezen staan wat scheef, dan kunnen er scherpe randen of haken ontstaan. Deze scherpe randen of haken kunnen zo groot worden dat ze in de wangen of in de tong van het paard gaan prikken. Dit is voor paarden erg pijnlijk en kan zorgen voor schade. Sommige paarden stoppen zelfs met eten.

Gebitsproblemen voorkomen 

Het is dus erg belangrijk om gebitsproblemen bij uw paard te voorkomen. Voor volwassen paarden raden wij aan om het gebit van uw paard een keer per jaar door een dierenarts te laten nakijken. Als uw paard scherpe randen of haken aan de kiezen heeft, dan vijlt de dierenarts deze weg.  

Bij AniCura ‘t Leidse Land bent u welkom met al uw vragen over het gebit van uw paard. 

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd